Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΛΟΓΙΑ


Πριν από είκοσι μέρες έγραψα τη γνώμη μου και τις εντυπώσεις μου για ένα βιβλίο. Για το μυθιστόρημα "Εκεί που αφρίζουν τα νερά" του Γιάννη Τσάτσικα. Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ σε μια τριλογία που διάβασα πέρσι το καλοκαίρι.
Αναφέρομαι στην τριλογία "Τρεις έλληνες από το Αϊβαλί" του Δημήτρη Γιαννουκάκη. Τα βιβλία αυτά, ίσως θυμάστε μερικοί, διαφημιζόταν και στο Alter. Ας πούμε λίγα πράγματα για τον συγγραφέα.
Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Σπούδασε νομικά και από το 1930 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις περισσότερες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Ήταν θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος και σατηρικός ποιητής. Έχει γράψει και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο συνολικά 235 έργα του, κυρίως κωμωδίες και μονόπρακτα. Πέθανε στην Αθήνα το 1974.
Τα τρία βιβλία που απαρτίζουν αυτό το έργο είναι περιπετειώδη μυθιστορήματα. Το πρώτο φέρει τον τίτλο "Στις ακτές της Βεγγάζης", το δεύτερο "Στην έρημο των Βεδουίνων" και το τρίτο "Αιχμάλωτοι της λευκής βασίλισσας".
Το Σεπτέμβρη του 1922 μια οικογένεια από το Αϊβαλί για να γλιτώσει από τη χατζάρα των τούρκων επιβιβάζεται σε ένα καράβι για να γλιτώσει. Η τριμελής οικογένεια παίρνουν μαζί τους και ένα αρμενόπουλο τον Καραμπέτ που το έχουν ψυχοπαίδι. Για κακή τους τύχη το καράβι βυθίζεται και η θάλασσα τους ξεβράζει στις ακτές της Αφρικής. Πάνω στο ναυάγιο γνωρίζονται με τον Αντώνη Βαζουράτο, έναν εικοσιδυάχρονο Κεφαλλονίτη που ήταν μάγειρας στο καράβι.
Με το που πάτησαν το πόδι τους στην Αφρική ξεκινάει η Οδύσσεια που θα κρατήσει δέκα χρόνια. Τα παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους και αρχίζει μια περιπέτεια για την ανεύρεση τουυς. Ίντριγκες, βεδουίνοι, καραβάνια, δουλεμπόριο. Όλα αυτά απαρτίζουν το φόντο όπου διαδραματίζονται αγωνιώδεις σκηνές. Παρακολουθούμε τα παιδιά να περνάνε στην εφηβεία και από εκεί να γίνονται άνδρες. Μαζί με τον Κεφαλλονίτη μάγειρα θα προχωρήσουν μέχρι τα βάθη της Αφρικής. Φιλίες θα δοκιμαστούνε, διάφοροι καλοθελητές θα προσπαθήσουνε να εκμεταλευτούνε όπως μπορούνε τους τρεις ήρωες και στο βάθος μια μυστηριώδης γυναίκα που κινεί τα νήματα σε όλη την Αφρική. Ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατάει τον αναγνώστη μέσα στο κλίμα της Αφρικής. Ακόμα και όταν οι τρεις ήρωες βρίσκονται στη ζούγκλα, ο αναγνώστης καταφέρνει νοερά να ταξιδεύει μαζί τους.
Η τριλογία αυτή κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα του πρώτου βιβλίου μέχρι την τελευταία του τρίτου βιβλίου. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις Modern Times (Μοντέρνοι Καιροί).

buzz it!