Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ - ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί μια αναμπουμπούλα με τις express αποδόσεις ιθαγένειας σε μετανάστες. Κομπίνα μου μυρίζεται από την πλευρά του Γ.Α.Π. Γιατί; Μάλλον κατάλαβε ότι με το ρυθμό που πάει δεν τη βγάζει την τετραετία και για να έχει σίγουρη τη νίκη του σε επόμενες εκλογές δίνει ως αντάλλαγμα ιθαγένεια για να πάρει ψήφους.
   Γιατί όμως όχι υπηκοότητα; Θα μου πείτε υπάρχει διαφορά; Φαινομενικά είναι το ίδιο πράγμα αλλά στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ δε γίνεται αυτόματα έλληνας πολίτης όποιος γεννιέται στη χώρα μας όπως στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία, στη Γερμανία και αλλού. Ο λόγος; Στην Ελλάδα ισχύει το δίκαιο του αίματος και όχι το δίκαιο του εδάφους. Το πρώτο σημαίνει ότι για να έχει κάποιος ελληνική ιθαγένεια πρέπει κάποιος από τους προγόνους του (γονείς, παππούδες) έστω και ένας να είναι έλληνας. Το δεύτερο πρεσβεύει ότι από τη στιγμή που κάποιος γεννηθεί σε μια χώρα διαφορετική από αυτήν της καταγωγής του γίνεται αυτόματα πολίτης της χώρας που γεννήθηκε με όλα τα προνόμια και τις υποχρεώσεις του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ όπως και τις διαφορές μεταξύ υπηκοότητας και ιθαγένειας.
   Στην Ελλάδα για να πάρει κάποιος μετανάστης ιθαγένεια πρέπει να έχει γεννηθεί εδώ, να έχει υπηρετήσει τον ελληνικό στρατό (για τους άνδρες), να έχει αφομοιωθεί μέχρι ένα βαθμό από την ελληνική κουλτούρα, τους ελληνικούς θεσμούς και τις ελληνικές παραδόσεις και το κυριότερο να προσφέρει στην Ελλάδα.
   Σίγουρα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ πρέπει να παίρνουν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα έτσι ώστε να μη θεωρούνται απάτριδες (έτσι και αλλιώς πολλά παιδιά τη μόνη χώρα που γνώρισαν ως πατρίδα είναι η Ελλάδα) και όταν τελειώσουν τις σπουδές τους να μη δίνουν καθημερινό αγώνα για τα χαρτιά παραμονής τους.
   Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικές κινήσεις γιατί υπάρχουν και αρκετοί μετανάστες που θα εκμεταλευτούνε την ιθαγενοποίηση. Πρέπει επίσης να τους γίνει γνωστό ότι η ιθαγενοποίηση και η παραλαβή υπηκοότητας συνεπάγεται και την παραλαβή ενός μεγάλου, κατά κεφαλήν, πολλών χιλιάδων ευρώ χρέους.
   Ο πρωθυπουργός όμως δε λέει να κάνει και κάτι για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση ή έστω να μειωθεί. Κακά τα ψέμματα αλλά μια μικρή και φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Καλό πράγμα ο ανθρωπισμός αλλά να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο. Όπως προανέφερα η Ελλάδα είναι μια μικρή και φτωχή χώρα και δε μπορεί να προσφέρει πολλά (στην ουσία ούτε τα στοιχειώδη). Αυτό σε συνάρτηση με την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών θα φέρει το χάος. Και οι ντόπιοι θα γίνουν πιο καχύποπτοι και βίαιοι γιατί θα αισθάνονται ότι απειλούνται και οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες θα ζούνε σε μια κόλαση και λόγω ανεργίας προκειμένου να ζήσουν θα καταφύγουν σε πράξεις παραβατικότητας.
   Η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Με τους ερχόμενους πρόσφυγες, μετανάστες (νόμιμοι και λαθραίοι) από μουσουλμανικά κράτη θα δημιουργηθούνε και κοινωνικά προβλήματα. Πολλοί από τους ερχόμενους μουσουλμάνους ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα επικαλούμενοι ότι δεν σεβόμαστε οι υπόλοιποι την κουλτούρα τους και τη θρησκεία τους (θυμάστε το δήθεν κοράνι που έσχισε ο αστυνομικός;) την ίδια στιγμή που σε αραβικά κράτη και όπου αλλού κυριαρχεί το ισλάμ υποχρεώνουν τους δυτικούς να κρύβουν τους σταυρούς που φοράνε στο λαιμό και οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλυμμένο κεφάλι και να προσέχουν την ένδυση τους. Σε περίπτωση που οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα είναι μεγάλος αριθμός θα απαιτήσουν να θεωρηθούν και θα διαδίδουν ότι είναι μειονότητα. Αυτό σημαίνει υποχωρήσεις από την οποιαδήποτε κυβέρνηση και απορρόφηση κρατικών κονδυλίων από τις μουσουλμανικές ομάδες. Το σωστό είναι ότι όποιος πηγαίνει ως πρόσφυγας ή μετανάστης σε οποιαδήποτε χώρα πρέπει να σέβεται τη χώρα που τον υποδέχεται.
   Αυτό που λένε ότι τα ταμεία έχουν ανάγκη τους μετανάστες και ότι αυτοί θα μας σώσουν είναι μύθος. Από τη στιγμή που πολλοί έλληνες (και όχι μόνο) είναι άνεργοι και πολλοί αναγκάζονται από τους εργοδότες να δουλεύουν χωρίς ένσημα  και με μερική απασχόληση πως θα βρεθούνε δουλειές για τους μετανάστες που θα κολλάνε ένσημα και έτσι θα εισφέρουν στα ταμεία;
   Σε πολλές χώρες για να πάει κάποιος μετανάστης πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις. Ήδη σε πολλές χώρες για να πάει κάποιος και να δουλέψει πρέπει να είναι επιστήμονας, γιατρός ή να κατέχει μια τέχνη που έχει έλλειψη στη χώρα υποδοχής. Ανειδίκευτους εργάτες δεν παίρνουν. Στην Ελλάδα  οι περισσότεροι είναι ανειδίκευτοι. Που θα δουλέψουνε; Η ανοικοδόμηση της χώρας σταμάτησε, η αγροτιά αναστενάζει, τα εμπορικά μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
   Στην Ισλανδία φτάνει το 1/4 του πληθυσμού της χώρας να ζητήσει και να γίνει δημοψήφισμα. Στην Ελλάδα γιατί δε γίνεται ποτέ; Σε τέτοια σοβαρά ζητήματα θα έπρεπε να παίρνει τις αποφάσεις ο λαός και αυτός να επωμίζεται τις όποιες συνέπειες των αποφάσεων του. 
   Δυστυχώς όμως οι καρεκλοκένταυροι πολιτικάντηδες της Ελλάδας νομίζουν ότι είναι ικανοί να λύσουν όλα τα προβλήματα. Ακόμα και τον τεραγωνισμού του κύκλου. Πάντα όμως αποδεικνύουν ότι είναι παντελώς ανίκανοι. Κάνουν τα πράγματα χειρότερα και μένουν ατιμώρητοι. Οι απλοί πολίτες καλούνται να υποστούνε τις συνέπειες ενώ οι πραγματικοί ένοχοι αντί να ζητούνε συγνώμη παίρνουν παχυλούς μισθούς, μείζες και αποποιούνται τις ευθύνες τους. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Το 2010 θα είναι μεγάλο παλούκι και έπεται η συνέχεια.
   Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την υποδοχή τόσων μεταναστών και προσφύγων και όλα αυτά γίνονται με μια βιασύνη και εντελώς πρόχειρα με αποτέλεσμα οι έλληνες να νιώθουν μια μεγάλη πίεση η οποία πολλές φορές εκδηλώνεται όχι με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό το σημείο δε φταίνε αυτοί που διαμαρτύρονται αλλά αυτοί που μαγειρεύουν όλες τις εξελίξεις.
   Επειδή ξέρω ότι αυτή η ανάρτηση δε θα αρέσει σε μερικούς ψευτοπροοδευτικούς έχω να τους πω αν θέλουν να δείξουν τον υποτιθέμενο ανθρωπισμό που τους διακρίνει και να συμβάλλουν  στην εκτόνωση του προβλήματος με τους λαθρομετανάστες, μπορούνε να κάνουν το εξής: Να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους και να φιλοξενήσουν όλους αυτούς για τους οποίους φωνάζουν και κατηγορούνε τους υπόλοιπους ως ρατσιστές. Δε νομίζω να το κάνουν όμως. Το μόνο που κάνουν είναι να μας πρήζουν με ξύλινους πομπώδεις λόγους. Από λόγια παχιά άλλο τίποτα αλλά από πράξεις μηδέν. Αλήθεια αν κάποιος λαθρομετανάστης οδηγηθεί από το ένστικτο της επιβίωσης να μπει μέσα σε ένα σπίτι να κλέψει ή και να κάνει κατάληψη σε κάποια ακατοίκητη ιδιοκτησία ενός δήθεν προοδευτικού τότε ο τελευταίος τι θα κάνει; Δε νομίζω να είναι τόσο αλτρουιστής! Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Πρέπει να πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι.

buzz it!