Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΕΜΜΟΝΙΚΟΙ BLOGGERS

Χθες το βράδυ είδα, όπως πολλοί άλλοι, την εκπομπή ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ στον Alpha. Θεματολογία του τα blogs. Δε μπορώ να πω ότι με ικανοποίησηε η εκπομπή για τον απλούστατο λόγο ότι προσπάθησε να αναλύσει τη blogόσφαιρα ως δημοσιογραφικό μέσο. Δηλαδή κατά πόσο μπορούνε τα blogs να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. στον τομέα της ενημέρωσης.
Σίγουρα αυτό είναι που πονάει τους δημοσιογράφους γιατί βλέπουνε να χάνουν το παιχνίδι αλλά blog δε σημαίνει δημοσιογραφία. Νομίζω; Υπάρχουν πολλών ειδών blogs. Θα έλεγα τόσα όσοι είναι και οι bloggers.
Εντύπωση μου έκανε ο Νίκος Νικητέας, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Μας αποκάλεσε εμμονικούς (τους bloggers) και ότι δημοσιοποιούμε ανακρίβειες. Δε νομίζω. Κατ' αρχήν ένας blogger δεν κυνηγά την είδηση, ούτε το καλύτερο θέμα και την αποκλειστικότητα. Αυτό ίσως το κάνουν μερικοί στα blogs αλλά, ω! τι σύμπτωση, είναι δημοσιογράφοι που διατηρούνε blogs. Ένας blogger φίλτατε Νικητέα, αναρτεί ένα θέμα, το σχολιάζει και λέει τη γνώμη του. Μετά όσοι θέλουν μπορούνε να τοποθετηθούνε μέσω σχολίων ή email.
Ο ίδιος δημοσιογράφος άφησε να εννοηθεί ότι τα blogs είναι επικίνδυνα για τους αναγνώστες γιατί οι τελευταίοι μπορεί να λάβουν ψευδή ενημέρωση. Μα έτσι ο συγκεκριμένος θίγει τους αναγνώστες. Είναι σα να τους αποκαλεί πρόβατα που κατεβάζουν αμάσητη τροφή και δε τους θεωρεί ικανούς να έχουν κριτική ικανότητα για να φιλτράρουν αυτά που διαβάζουν.
Η όλη εκπομπή μου έδωσε μια αίσθηση πανικού από την πλευρά των δημοσιογράφων των παραδοσιακών Μ.Μ.Ε. Αυτό είναι φυσικό από τη στιγμή που εφημερίδα που δε δίνει δώρο DVD, εγκυκλοπαίδεια και άλλα είναι καταδικασμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δελτία ειδήσεων. Χωρίς ροζ ιστορίες και κουτσομπολιό δεν έχουν τηλεθεατές. Να μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος της θεματολογίας των δελτίων ειδήσεων και άλλων εκπομπών βασίζεται στο internet και στη blogόσφαιρα. Με λίγα λόγια κύριε Νικητέα πολλοί συνάδελφοι σας αναιρούν αυτά που λέτε περί εμμονής και ανακρίβειας. Και μια και μιλάμε για ανακρίβεια πόσες κουτσομπολίστικες φυλλάδες αλλά και "σοβαρές" εφημερίδες και κανάλια κατασκευάζουν ειδήσεις για να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον τηλεθεατή;
Καλύτερα να κάνετε μια αυτοκριτική όλοι οι δημοσιογράφοι για την κατάντια που φέρατε στα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. και μετά ασχοληθείτε με τη blogόσφαιρα. Πολλοί δημοσιογράφοι συμπεριφέρονται σαν αστέρες του Hollywood, κάτι που δεν κάνουν οι bloggers. Γι' αυτό το λόγο γράφουμε οι περισσότεροι με ψευδώνυμα και όχι ότι φοβόμαστε κάτι ή νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε διάσημοι.
Μια φιλική συμβουλή κύριε Νικητέα προς εσάς και τους ομοίους σας: Πριν προσπαθήσετε να πολεμήσετε κάτι που δεν μπορείτε όπως τα blogs, προσπαθήστε να τα κατανοήσετε. Δε μπορείτε να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Εμείς δεν έχουμε καμιά Ε.Σ.Η.Ε.Α. και σωματεία από πίσω μας και δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Ο κάθε blogger λειτουργεί από μόνος του και αυτοί που αμαυρώνουν την εικόνα της blogόσφαιρας αποβάλλονται σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνιση τους από τους ίδιους τους bloggers.
Αν και μερικές φορές παρακολουθώ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ αυτή τη φορά μπορώ να πω με βεβαιότηττα ότι η χθεσινή εκπομπή είχε πολλά κενά. Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι το θέμα του blogging δεν καλύφθηκε σφαιρικά αλλά μονόπλευρα. Σε ότι έχει σχέση με τη δημοσιογραφία και μόνο (κατ' εμέ δεν υπάρχει σχέση μετάξύ blogging και δημοσιογραφίας αλλά blogging και δημοσιογράφων που το χρησιμοποιούν). Ορισμένα θετικά των blogs αναφέρθηκαν επιγραμματικά.
Ελπίζω στο μέλλον να ακούσω πιο αντικειμενικές και πολυδιάστατες απόψεις περί blogging στα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε.

buzz it!