Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΣΑΦΑΡΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καλησπέρες παίδες! Τις τελευταίες μέρες έκανα ένα γερό σαφάρι εργασίας. Πήρα το αυτοκίνητο, μια σακούλα βιογραφικά και μοίρασα παντού. Και πάλι. Μετά αγόρασα μια τοπική εφημερίδα με αγγελίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγγελιών είναι απάτη γιατί σε οδηγούνε στη Herbal Life, άλλες είναι παλιές και δεν ισχύουν, άλλες θέλουν πωλήτριες, άλλες πλασιέ και άλλες γυναίκες για καφετέριες και μπαράκια. Μετά βίας βρήκα μία που αφορούσε μερική απασχόληση. Έστειλα με email το βιογραφικό μου και περίμενα.
Μετά από δυο μέρες πήρα απάντηση και πήγα για συνέντευξη. Καλά ο τύπος νομίζει ότι προσφέροντας μια θέση μερικής απασχόλησης είναι ο γαμάω. Έλεγε τη μια μαλακία μετά την άλλη. Το πρώτο σοκ ήρθε όταν μου είπε ότι δε διάβασε το βιογραφικό μου αλλά απλά με κάλεσε. Συγνώμη πόσα κιλά μαλάκας είσαι; Ερωτήσεις του τύπου: "Βλέπω γεννήθηκες έξω. Πώς έγινε αυτό; Πώς βρέθηκες στη Στοκχόλμη; Οι δικοί σου είναι εδώ στην Ελλάδα ή πάνω; Πώς είναι τα πράγματα στη Σουηδία;" Συγνώμη ρε τρόμπα τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη δουλειά; Η επόμενη ερώτηση ηταν αν γνωρίζω από υπολογιστές. Μόλις ξεκίνησα να του λέω τι γνωρίζω έρχεται η αποστομωτική απάντηση: "Καλά αυτά δε μ' ενδιαφέρουν. Το αντικείμενο της δουλειάς είναι άλλο". Τότε γιατί με ρωτάς ρε μάστορα; Το επόμενο κουλό ήταν ότι υπήρχε ένα θέμα με την ηλικία μου. Εγώ είμαι τριάντα πέντε ενώ αυτός θέλει έναν υπάλληλο μέχρι είκοσι εφτά ετών. Ο λόγος είναι ότι τα λεφτά θα είναι λίγα και θέλει περισσότερο ένα άτομο που θα συμπληρώνει από μια άλλη εργασία. Εφόσον διάβασα την αγγελία σου ρε βλήμα και είδα ότι θέλεις κάποιον για μερική απασχόληση γιατί σου έστειλα το βιογραφικό μου; Εγώ δε μπορώ να κάνω δεύτερη και τρίτη δουλειά για να συμπληρώσω; Αν είχα πρόβλημα θα το έκανα; Προτιμότερο είναι να πάρεις κάποιον πιτσιρικά που θέλει τη δουλειά για να έχει ένα χαρτζιλίκι για τα ποτά του ή κάποιον που θα το κάνει για βιοποριστικούς λόγους; Σου λέω ότι μ' ενδιαφέρει το αντικείμενο γιατί θα μάθω και κάτι. Τι άλλο θέλεις; Σου λέω επικοινώνησε με προηγούμενους εργοδότες για να δεις αν είμαι αποδοτικός ή όχι. Τι άλλο θες; Μόνο θεωρίες του κώλου να μου αραδιάζεις για να νιώσεις ότι είσαι κάποιος; Το ότι είμαι τριάντα πέντε χρονών δε σημαίνει ότι γέρασα. Αν δε θέλεις απλά πες το και μη μου σπας τ' αρχίδια μια ώρα. Στο τέλος μου είπε ότι αν και καίγεται να πάρει άτομο θα αποφασίσει σε ένα μήνα για να δει και άλλους υποψήφιους. Μη σώσεις και βρεις ποτέ ρε κόπανε! Άι σιχτίρ μαλάκα. Τζάμπα έχασα το χρόνο μου μαζί σου!
Πήρα τηλέφωνα σε γνωστούς και συγγενείς για να μεσολαβήσουν σε γνωστούς τους που έχουν επιχειρήσεις και ξέρω ότι θέλουν υπαλλήλους. Αν πάω μόνος μου δεν πρόκειται να με πάρουν εφόσον στην Ελλάδα όλες οι δουλειές γίνονται με γνωστούς. Και δε μιλάμε για δουλειές χλιδάτες. Ακόμα και σκατά να με βάλουν να καθαρίζω θα το κάνω. Δεν έχω πρόβλημα. Εκεί να δείτε κλάσσιμο. Όταν τους έκανα αγγαρείες, εξυπηρετήσεις και διόρθωνα τους υπολογιστές τους τζάμπα ήμουν καλός. Τώρα που βρίσκομαι στα δύσκολα όλοι παγωμένοι και με δυσκολία μου μιλούσαν. Ρε κουφάλες θα γυρίσει ο τροχός και θα γαμήσει και ο φτωχός. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Όταν έρθει η ώρα παγωμένο θα σας το σερβίρω. Όλα είναι δανεικά.
Χθες το βράδυ ξενύχτησα ψάχνοντας για κανένα φως στις σελίδες του Α.Σ.Ε.Π. και του Ο.Α.Ε.Δ. Το απόλυτο τίποτα βασιλεύει εκεί πέρα. Αν δε με πιστεύετε μπείτε και μόνοι σας. Ειδικά στο portal του Ο.Α.Ε.Δ. δεν υπάρχει τίποτα. Τζάμπα υπάρχει αυτός ο οργανισμός.
Τεσπα! Το σαφάρι εργασίας συνεχίζεται. Ελπίζω κάτι να βρεθεί. Η αλήθεια ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η ανεργία μεγαλώνει. Χάρη σε αυτό πολλοί εργοδότες βρίσκουν πάτημα και ξεπατώνουν τους εναπομείναντες υπαλλήλους τους. Πολλές φορές παραπονιούνται ότι δε βγαίνουν αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια για αρκετούς. Απλά τους ευνοεί η κατάσταση και κοιτάζουν να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη παραγωγή έργου με όσο λιγότερους υπαλλήλους γίνεται. Αυτό συνεπάγεται, απλήρωτες υπερωρίες, κόψιμο ενσήμων, μερική απασχόληση και άλλα παρόμοια χαρωπά πράγματα. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μουρδέλο και κανένας δεν ασχολείται και να βάλει μια τάξη. Και το δημόσιο είναι άλλο μπουρδέλο αλλά εκεί οι υπάλληλοι είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα και φυσικά κανείς δεν τους ελέγχει. Έτσι δημιουργούνται οι ταξικές και κοινωνικές διαφορές.
Μια δουλειά ρεεεεεεεεεεεεε!!! Πολλά ζητάω; Δε ζητάω ελεημοσύνη, δουλειά ζητάω. Τι άλλο να κάνω; Να κλέψω ή να σκοτώσω;

buzz it!