Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Print this post

ΤΟ ΚΥΜΑ, THE WAVE, DIE WELLE

Πριν από λίγο είδα την ταινία DIE WELLE (THE WAVE). Στα ελληνικά ΤΟ ΚΥΜΑ. Είναι παραγωγή του 2008 και έρχεται από τη Γερμανία. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και το βιβλίο προϋπάρχει της ταινίας.
Πολύ καλή πλοκή, η δομή της ταινίας άριστη και οι ηθοποιοί πολύ καλοί. Το μόνο που μου ξένισε είναι ότι σε κάποια σημεία ο σκηνοθέτης βγάζει μια "αμερικανιά" η οποία μπορούσε να παραλειφθεί.
Το έργο αναφέρεται σε ένα σχολείο όπου διδάσκει ένας καθηγητής με έναν διαφορετικό τρόπο. Σε ένα εβδομαδιαίο project που είχε θέμα την απολυταρχία κάνει ένα πείραμα με τους μαθητές του. Τους βάζει να συμπεριφέρονται σαν μια ομάδα ανθρώπων που αποκτά όνομα (DIE WELLE), δικό της χαιρετισμό και σύμβολο και ντύνονται ομοιόμορφα. Όλα τα αυτά θυμίζουν το τρίτο Ράιχ και τους Νεοναζί. Τα πράγματα όμως σύντομα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και οι μαθητές συμπεριφέρονται ως νεοναζί. Φιλίες και σχέσεις διαλύονται, οι μαθητές αφομοιώνονται σε τέτοιο βαθμό που συμπεριφέρονται και εκτός σχολείου βίαια. Σε αυτό το σημείο αρχίζουν να φαίνονται διάφορα προβλήματα των μελών αυτής της ομάδας και κάποια ψυχολογικά προβλήματα ορισμένων βγαίνουν στην επιφάνεια. Όταν ο καθηγητής καλείται να διορθώσει τα πράγματα θα δει ότι το δημιούργημα του είναι αρκετά δυνατό και υπάρχουν αντιδράσεις. Τα πράγματα τελειώνουν με δραματικό τρόπο και ο καθηγητής αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Στα extras θα βρίτε κομμένες σκηνές, ένα video clip, credits, photo slides και ένα εναλλακτικό τέλος της ταινίας. Αξίζει να το δείτε για να καταλάβετε ότι ορισμένες φορές η πλύση εγκεφάλου δεν είναι τόσο δύσκολο πράγμα αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι αδύνατοι αποδέκτες. Το ίδιο ισχύει και για τα blogs τα οποία έχουν τρομερή επικοινωνιακή δύναμη αλλά κάποιοι δεν το έχουνε συνειδητοποιήσει ακόμη και αναρτούνε ότι τους κατέβει.

UPDATE:
Το blog Locus Blogus λειτουργεί κανονικά. Επισκευτείτε το και δείτε το τελευταίο χρήσιμο post καθώς και άλλα tips and tricks.

buzz it!

12 σχόλια:

  1. Καλησπερα. Την εχω ακουσει τη ταινια, δεν την εχω δει ακομα. Ελπιζω αμεσα!! Καλησπερα χακ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @gatodiakritikos Να τη δεις με την πρώτη ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @acaliptos Η ταινία βγήκε στα ράφια των video claub πριν 3 μέρες... Αν ψάξεις λίγο το Ευρωπαικό κινηματογράφο θα βρεις διαμάντια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @fotini Πίστεψε με... είναι... Τι έγινε με τα codecs που σου είπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΛΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΙ ΜΑΖΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΕΕΕ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @braininfo Όντως... Κάτι τέτοιο έκανε και ο Χίτλερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @V Μα και αυτό βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το κατεβάζω ήδη :-)
    http://www.thegt.net/details.php?id=73466&viewcomm=2070659#comm2070659

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @V Καλά κάνεις... Πίστεψε με θα σ' αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;