Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!! Αυτός είναι ο λιγότερος χαρακτηρισμός που μπορώ να δώσω για εργοδότες (όχι όλοι αλλά η συντριπτική πλειοψηφεία) του ιδιωτικού τομέα.
Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή. Στης 7 Ιανουαρίου έπιασα δουλειά ως εποχιακός στην εταιρεία που δουλεύω τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Δουλεύω σε κατάψυξη (-33 βαθμούς Κελσίου). Ο προϊστάμενος που έχω μια μέρα μας είπε (εμένα και τα υπόλοιπα παιδιά που δουλεύουμε μέσα στην κατάψυξη) ότι μαζί με το μισθό του Ιανουαρίου θα πάρουμε και ένα επίδομα της τάξης τον 600 ευρωπουλακίων επειδή είμαστε χαμηλόμισθοι (ο μισθός είναι περίπου στα 660 ευρώ). Εμείς βέβαια είμασταν μέσα στην τρελλή χαρά.
Η εταιρεία έχει ως κανόνα να μας πληρώνει όχι την πρώτη κάθε μήνα αλλά στης 5, 6 ή και 7 του μηνός. Το γιατί δεν το ξέρω. Επιτέλους σήμερα μας πλήρωσαν. Μπήκα μέσω internet να δω πόσα χρήματα μου κατέθεσαν στο λογαριασμό μου και μου έφυγε η μαγκιά. Αντίκρυσα το αστρονομικό ποσό των 368 ευρώ και κάτι cents (πήρα λίγα γιατί δεν ξεκίνησα από την αρχή του μήνα και μου έδωσαν με το ζόρι 2 ρεπό τα οποία φυσικά δεν τα πληρώνομαι). Από εκείνη τη στιγμή κάνω το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.
Εφόσον δεν θα το πάρουμε αυτό το κωλοεπίδομα (γιατί εκεί πάει το πράγμα) γιατί μας ξεσηκώνουν και μας κάνουν να νομίζουμε ότι θα περάσουμε ένα μήνα ψιλοάνετα; Απάντηση δεν υπάρχει. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ!
Στον ιδιωτικό τομέα, στην επαρχία τουλάχιστον, τα πράγματα είναι πιο μαύρα και από το μαύρο και μιλάω πάντα για τους υπαλλήλους. Ένσημα κλέβονται, υπερωρίες δεν πληρώνονται, επιδόματα κλέβονται από αφεντικά και προϊσταμένους με μαλαγανιές, βραδυνά δεν πληρώνονται, άδειες δίνονται (αν δίνονται) όποτε τα αφεντικά θέλουν χωρίς να τους νοιάζει αν βολεύει τους υπαλλήλους τους ή όχι, τριετίες χάνονται με πουστιές. Πώς; Είναι απλό. Τα αφεντικά μετράνε τις τριετίες με βάση τα ένσημα που έχει ο κάθε υπάλληλος στην επιχείρηση και όχι με βάση το σύνολο των ενσήμων που υπάρχουν στον κάθε ασφαλιστικό φορέα (όπως λέει ο νόμος δηλαδή). Αν είσαι και εποχιακός τη γάμησες φιλαράκο. Θα συμπληρώσεις τριετία αν καταφέρεις να παραμείνεις στην εταιρεία, μετά από 6 με 7 χρόνια.
Τεσπα! Κάθε εμπόδιο για καλό λένε. Εμείς μόνο εμπόδια βλέπουμε, από καλό... μας τελείωσε εδώ και χρόνια.

buzz it!