Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΝΤΕΜΕΚ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ

Γνωρίζω και συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο. Κάθε κοινωνικο-οικονομικού στρώματος και κάθε ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι παρατηρώ τελευταία μια μόδα που ακολουθούνε όλο και περισσότεροι. Να γίνονται επαναστάτες χωρίς αιτία απλά για να δείξουν ότι είναι πολύ προχωρημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους ενώ στην ουσία όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι. Όλοι μου αναπτύσσουν τις θεωρίες τους, με το ζόρι πολλές φορές αν βρεθούμε για καφεδάκι ή ποτό, οι οποίες ξεκινάνε με λογική βάση αλλά κάπου στη μέση μπερδεύουν τα μπούτια τους και αυτοπαγιδεύονται σε φαυλότητα. Το χειρότερο είναι όταν ακούω άτομα να μιλάνε για ένα θέμα που δεν το κατέχουν ή το γνωρίζουν επιφανειακά αλλά επιμένουν να μιλάνε σα να είναι παντογνώστες. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ.
   Παράδειγμα πρώτο: Δημόσιος υπάλληλος με τεράστια περιουσία, κινητή και ακίνητη, χρόνια πιστός στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν μερικά χρόνια αποφασίζει να γίνει αριστερός εξτρεμιστής. Την ίδια στιγμή όταν βλέπει ένα γνωστό του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τρέχει να του σφίξει το χέρι και τα σάλια του έχουν πλυμυρίσει τον τόπο. Μετά από δύο με τρία χρόνια άλλαξε σελίδα και την είδε χουντικός. Έχει μάθει απ' έξω και ανακατωτά το διάγγελμα του Γεώργιου Παπαδόπουλου και το απαγγέλει όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Πόσο σοβαρά να τον πάρει κάποιος;
   Παράδειγμα δεύτερο: Γνωστός μου καταφέρεται κατά της εκκλησίας και όλων των θρησκειών γιατί λέει ότι είναι το όπιο των λαών. Γίνεται τόσο πιεστικός που καταντάει χουντικός. Ανεξιθρησκεία δεν έχουμε; Ο καθένας πιστεύει ότι θέλει και όπου θέλει. Είναι εναντίον του πρέπει. Το παίζει αντιδραστικό στοιχείο... αλλά δεν είναι. Ρε τρόμπα εφόσον είσαι κατά τότε γιατί όταν έχεις ονομαστική γιορτή δέχεσαι τα χρόνια πολλά και τα δώρα και δε λες ότι δε γιορτάζεις γιατί δε δέχεσαι θρησκευτικές γιορτές; Γιατί πηγαίνεις στην εκκλησία την ανάσταση; Γιατί δέχεσαι να κάθεσαι στις θρησκευτικές γιορτές - αργίες και δε λες το αφεντικό σου ότι αυτές οι μέρες για 'σένα είναι καθημερινές και ότι πρέπει να δουλέψεις; Εκμεταλεύεσαι καταστάσεις; Δυο μέτρα και δυο σταθμά; Δε μας πείθεις φιλαράκι.
   Παράδειγμα τρίτο: Άλλος γνωστός μου έπαθε ταπιροκρανίωση με την πείνα στην Αφρική και πρεσβεύει ότι όλοι είμαστε μια χαρά στην Ελλάδα και ανεξαιρέτως όλοι μας έχουμε μια πισινή. Γιατί ρε τρόμπα όταν σου είπε η εταιρία που δουλεύεις ότι από 'δω και πέρα θα δουλεύεις διήμερα και τριήμερα την εβδομάδα μυξόκλαιγες σα χαζοπαρθένα; Εφόσον λες ότι έχεις πισινή τι κλαις και οδείρεσαι; Τσαμπουνάς θεωρίες όσο είσαι ψιλοβολεμμένος αλλά μόλις δεις τα σκούρα μυξοκλαίς; Εφόσον είσαι τόσο απόλυτος στα πιστεύω σου γιατί δεν εντάσεσαι σε μια οργάνωση όπως η Action Aid, η UNICEF, ο Ερυθρός Σταυρός και να πας στην Αφρική για να συνεισφέρεις στους συνανθρώπους σου εφόσον εσύ είσαι τόσο ψυχοπονιάρης και ανθρωπιστής ενώ οι υπόλοιποι δεν είμαστε; Σταμάτα να πηγαίνεις για ψώνια και για γούστα, πούλα ότι έχεις και δεν έχεις και μοίρασε τα στους φτωχούς. Οι πράξεις πείθουν και όχι οι θεωρίες.
   Έχω και άλλα πολλά παραδείγματα να παραθέσω αλλά δε θέλω να σας κουράσω. Δεν αντέχω να μου σπάνε τ' αρχίδια με θεωρίες διάφοροι ντεμέκ επαναστάτες. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εφόσον θέλετε να το παίξετε μπροστάρηδες ορίστε... Δώστε το παράδειγμα και θα σας ακολουθήσουν και άλλοι. Μπορεί με μερικούς να διαφωνώ αλλά θα τους σεβόμουνα αν τα λόγια τους τα έκαναν πράξεις και στάση ζωής. Δυστυχώς όμως οι θεωρίες τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά κούφιες κορώνες για να προκαλέσουν εντυπώσεις. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους φίλτατοι αντιδραστικοί και επαναστάτες. Χρειάζονται πολλά κιλά αρχίδια για να κάνετε πράξη έστω το ένα χιλιοστό αυτών που λέτε ότι πιστεύετε αλλά τα αρχίδια σας είναι ανύπαρκτα όπως και η δημοκρατία στην Ελλάδα. Είστε οι πιο μείζεροι απ' όλους. Βγάλτε επιτέλους το σκασμό και αφήστε με στην ησυχία μου. Υπάρχουν και πραγματικοί επαναστάτες και όχι γιαλατζί αλλά είναι λίγοι και δε μπορείτε να τους φτάσετε ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι. Βασική προϋπόθεση είναι αυτός που αμολάει θεωρίες με το τσουβάλι να είναι ανοιχτός να δέχεται και άλλες γνώμες και να μη γίνονται οι θεωρίες του παρωπίδες. Νομίζω;

buzz it!