Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΒΥΣΜΑΤΑ, Μ.Κ.Ο., ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ, QUIZ

Καιρό έχουμε να τα πούμε. Με την αναζήτηση εργασίας και το πανεπιστήμιο ο χρόνος είναι λίγος αλλά δε μπορούσα να μη γράψω αυτή την ανάρτηση εφόσον στριφογυρίζει στο μυαλό μου εδώ και μέρες και με αυτά που είδα σήμερα στην απεργία δε μπορώ άλλο να μη μιλήσω.
Ως γνωστόν η βασική μου ασχολία είναι η ανεργία και η αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν τρόποι όμως που κάποιοι βολεύονται αν και δεν είναι εντελώς ορθοί. Παράδειγμα αν κάποιος ενταχθεί σε μερικές Μ.Κ.Ο. ή αν δημιουργήσει μερικές την περνάει μπέϊκα με επιχορηγήσεις του κράτους οι οποίες προέρχονται από τη φορολογία του εργαζόμενου κόσμου. Δεν είναι λίγοι οι κηφήνες που με σημαία τη συμπαράσταση σε μετανάστες, λαθρομετανάστες, ναρκομανείς και άλλους είναι ενταγμένοι σε Μ.Κ.Ο. και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να μοιράζουν μερικά φυλλάδια, να μιλήσουν λιγάκι άντε να κατέβουν και σε καμιά πορεία. Αυτό γίνεται μερικές μέρες το μήνα. Η επιβράβευση τους είναι το πολύ και ζεστό παραδάκι που έρχεται απ' ευθείας από το κράτος. Όσο για έλεγχο; Κανένας δεν ελέγχει κανέναν.
Άλλος τρόπος είναι ο συνδικαλισμός. Μέχρι και πολιτικός γίνεσαι. Βλέπε Πρωτόπαπας, Πολυζωγόπουλος. Ο συνδικαλισμός κατάντησε να είναι μια φωλιά για εκκολαπτόμενους πολιτικούς, για την προώθηση συμφερόντων και τη δημιουργία εταιριών. Έχει καταντήσει να είναι μία σέκτα απ' όπου κάποιοι καρπώνονται πολλά. Σαν ιδέα ο συνδικαλισμός είναι καλή αλλά δύσκολο να υπάρξει για το σκοπό που δημιουργήθηκε. Η προστασία των δικαιωμάτων του εργαζόμενου μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα και πάμπολλες φορές σε καμία μοίρα. Χαρακτηριστικό περιστατικό κάποιων συνδικαλιστών είναι και αυτό με τον Πρωτόπαπα σε εστιατόριο. Κυκλοφορεί video στο You Tube. Ο εργατοπατέρας έκανε κατάχρηση εξουσίας για να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Δεν του κατέβαινε η μπουκιά βλέπετε. Τέτοιοι εργατοπατέρες είναι πάρα πολλοί στην Ελλάδα.
Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά γιατί αυτά που λέει ο Γ.Α.Π. ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Είπε ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά γραφεία πρέπει να γυρίσουν στις υπηρεσίες τους. Νομίζετε ότι γύρισαν; Μη φάτε θα σφάξουμε ελικόπτερο! Στις Σέρρες βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που πριν λίγα χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με την εκλογή του και με το πτυχίο του, έχει ιδιαίτερο στο πολιτικό του γραφείο έναν δάσκαλο. Αυτός ο δάσκαλος γιατί είναι ακόμα αποσπασμένος; Τι κάνει αυτός ο ιδιαίτερος - δάσκαλος - χαραμοφάης; Όλη μέρα κωλοβαράει, πίνει καφέδες και κάνει δημόσιες σχέσεις έχοντας το ύφος εκατό καρδιναλίων. Ποιός είναι; Αυτό είναι quiz. Ο νικητής θα κερδίσει μια αφίσα του Μητσοτάκη.
Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά γιατί δεν κοιτάζουμε πρώτα τα μούτρα μας στον καθρέφτη. Κοιτάζουμε μόνο τα στραβά των άλλων. Γνωστός τηλεπαρουσιαστής επιτυχημένης χιουμοριστικής εκπομπής σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας και όχι μόνο μιλάει και καυτηριάζει για βύσματα και ρουσφέτια. Όταν ήμουν φαντάρος στο κέντρο πυροβολικού στη Θήβα με τη σειρά 242 (Μάιος 1997) παρουσιάστηκε και ο εν λόγω τηλεπαρουσιαστής με τη σειρά 243 (Ιούλιος 2007) δύο μήνες αργότερα. Βέβαια επειδή είχε άκρες και ήταν γνωστός λόγω τηλεόρασης από τότε δεν τον θυμάμαι να έχει κάνει σκοπιές. Τον έβλεπα να κωλοβαράει στο πρώτο γραφείο και να πίνει καφεδάκια με το λοχαγό. Ανέλαβε να διοργανώσει βραδιά οπλίτη και έφερε μερικούς καλιτέχνες και φυσικά όλο αυτό έγινε με τις γνωριμίες που είχε. Φυσικά όλη αυτή η κίνηση του έδωσε αβάντες. Τότε τα είχε με ένα μανεκέν και φυσικά το μανεκέν έκανε επισκεπτήριο όποτε ήθελε και το αυτοκίνητο της παρκαρισμένο μπροστά στο διοικητήριο. Όταν ήρθε η ώρα και ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις δεν του έκατσε η μετάθεση που ήθελε (Πανόραμα Θεσσαλονίκης στα Χωκ) αλλά έπρεπε να πάει στην Ξάνθη. Τότε ξαφνικά αρρώστησε και βγήκε ελεύθερος υπηρεσίας για τρεις μέρες. Όταν είσαι ελεύθερος υπηρεσίας δε μετακινείσαι και έτσι είχε το χρόνο με βύσμα να αλλάξει τη μετάθεση του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης (Χωκ). Όταν βολεύεσαι με βύσμα δεν έχεις δικαίωμα να κατηγορείς και να κατακρίνεις άλλα βύσματα. Έτσι κύριε τηλεπαρουσιαστή-βύσμα; Άντε γιατί πολύ προχώ μας το παίζεις, πολύ δίκαιος και μέγας κριτής των πάντων. Ποιος είναι; Αυτό είναι το quiz Νο2. Όποιος το βρει θα κερδίσει μια αφίσα της Μέρκελ.
Πάμε και στη σημερινή πανελλαδική απεργία. Δεν ξέρω ακόμα τι έγινε σε όλη την Ελλάδα αλλά ξέρω για την πόλη των Σερρών. Τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά ήταν κλειστά. Αλλά... Πάντα υπάρχει ένα αλλά. Κατέβηκα για να πάω στην πορεία για να δώσω και το δικό μου παρόν και δεν ήξερα σε ποια να πρωτοπάω! Για άλλη μια φορά οι πολίτες χωρισμένοι και όχι ενωμένοι. Άλλη πορεία η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., άλλη το ΠΑ.ΜΕ. και νομίζω υπήρχε και τρίτη. Η απεργία ήταν πανελλαδική και όχι κομματική. Γιατί να υπάρχουν σημαίες παρατάξεων στις πορείες; Ο βιασμός του ελληνικού λαού δεν είναι υπεράνω κομμάτων; Αυτή την τακτική χρησιμοποιούνε κατά κόρον οι αριστερές οργανώσεις που θέλουν να εκμεταλλευτούνε τις περιστάσεις όταν ο κόσμος είναι μαζεμένος προς όφελος τους. Γιατί; Για να δείχνουν ότι έχουν κόσμο. Αν διοργανώσουν από μόνες τους πορείες και δημόσιες ομιλίες θα φανεί πόσο αδύναμες είναι και ότι δεν έχουν καθόλου κόσμο. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Εφόσον όλοι υπομένουμε την κρίση γιατί εξακολουθούμε να είμαστε διαιρεμένοι; Άκουσα για λίγο μια ομιλία που έγινε μπροστά στο διοικητήριο (πρώην νομαρχία). Μόνο για τις μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων άκουσα. Ο ιδιωτικός τομέας από την ομιλία ήταν απών. Σε μια πλατεία όπου γινόταν συγκέντρωση και ομιλία του ΠΑ.ΜΕ. είδα κάποιους παρευρισκόμενους που είναι αριστεροί αλλά έχουν δεξιά τσέπη. Βολεμένοι βυσματικά προσπαθούνε να πείσουν ότι αγωνίζονται για το κοινό καλό. Πώς γίνεται να αγωνίζεσαι για το κοινό καλό όταν προσπαθείς να βολέψει πρώτα απ' όλα τον εαυτό σου; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Αν δεν υπάρχει ενότητα δεν πρόκειται να δούμε χαΐρι σ' αυτόν τον τόπο και δυστυχώς τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα κάνουν αυτή την ενότητα να φαντάζει αδύνατη.
Όταν κάνεις απεργία δε λες ωραία μέρα για καφέ να αράζεις με τις ώρες και να απολαμβάνεις την καφεδιά σε μαγαζί και ταυτόχρονα να κατηγορείς τους υπαλλήλους ως απεργοσπάστες. Αν πας για καφέ και δε σε σερβίρει κανένας λόγω απεργίας πάλι θα παραπονιέσαι. Εφόσον πας να πιεις καφέ ή ούζο εσύ συμβάλεις στο να μην κάνουν κάποιοι απεργία. Οι "απεργοσπάστες" σερβιτόροι σίγουρα δεν παίρνουν τα ίδια χρήματα με κάποιους άνετους απεργούς που το παίζουν αγωνιστές και ήρωες μη χέσω.
Και η κυβέρνηση; Ποια κυβέρνηση; Αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα είναι εικονική. Όποιος θέλει να βρει δουλειά στρέφεται στην τηλεόραση. Όποιος χρωστάει καλεί μια σχετική εκπομπή, όποιος θέλει να φτιάξει το σπίτι του που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση καλεί τους τηλετεχνίτες, όποιος θέλει να βρει κάποιο συγγενή του ή γνωστό του που ψάχνει εδώ και χρόνια τα καταφέρνει μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, όποιος έχει επιχείρηση που δεν πάει καλά φωνάζει μια σχετική τηλεοπτική εκπομπή και ορθοποδεί, όποιος θέλει πληροφορίες για επιδόματα, συντάξεις ή οτιδήποτε άλλο παίρνει τηλέφωνο σε μια πρωινή εκπομπή. Η τηλεόραση είναι η κυβέρνηση και όχι το ΠΑ.ΣΟ.Κ, εφόσον η πρώτη δίνει δίνει γρήγορα και άμεσα λύσεις και κυρίως χωρίς οικονομικό κόστος (η μόνη προϋπόθεση - όρος είναι η δημοσιοποίηση του όποιου προβλήματος μέσω της τηλεόρασης) σε αντίθεση με το δεύτερο που δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο κάνει αφαίμαξη και για να το κάνει αυτό βάζει και παράβολα.
Παρόλα τα παθήματα μας τα τελευταία χρόνια ακόμα να βάλουμε μυαλό και ν' αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ώριμα. Βαδίζουμε σημειωτόν και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δε βλέπουμε φως. Όσο είμαστε διαιρεμένοι δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.

buzz it!