Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Όσοι πρόκειται να κάνετε διακοπές και ασχέτως αν θα πάτε κάπου ή θα μείνετε στο σπίτι σας να χαλαρώσετε με το παραπάνω καλά θα κάνετε. Ένα καλό βιβλίο πάντα είναι καλός σύντροφος.
Προσωπικά μ' αρέσει πολύ το διάβασμα. Ειδικά τα μυθιστορήματα. Μπορούν να σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, σε άλλους κόσμους, αφήνει τη φαντασία σου να πλάσει τις εικόνες, τους ήρωες, τα γεγονότα.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα βιβλίο που αγόρασα πριν δέκα μέρες και με συνεπήρε πραγματικά. Χρειάστηκα έξι μέρες για να διαβάσω τις 405 σελίδες του. Πρώτη φορά αναφέρομαι στο blog μου για βιβλίο και από τώρα και στο εξής θα αναφέρομαι ανά διαστήματα σε διάφορα βιβλία που διάβασα ή θα διαβάσω .
Σε αυτό το post θα ήθελα να σας πω για το βιβλίο "ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΦΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ" του Γιάννη Τσάτσικα. Για την ακρίβεια το βιβλίο είναι μια ιστορική μαρτυρία που αναφέρεται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν λίγο πριν καταστροφή της Σμύρνης, τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, τους Βαλκανικούς πολέμους, την ανταλλαγή πληθυσμών, τους πρόσφυγες.
Είναι μια ιστορική μαρτηρία ντυμένη με ένα πέπλο μυθιστορήματος και όποιος το διαβάσει θα παρακολουθήσει την ταραχώδη πορεία της ζωής του Βασίλη (ο ήρωας του βιβλίου).
Ο Βασίλης έφυγε από την Κωσταντινούπολη στα δεκαοχτώ του για να πάει στο Παρίσι να σπουδάσει την ιατρική επιστήμη αλλά άρον άρον βρέθηκε στην τότε όμορφη Αθήνα με τα νεοκλασσικά της κτήρια, και τις πολιτικές ταραχές. Από εκεί βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και η οδύσσεια του δεν έχει τέλος. Είδε φίλους του να χάνονται, γνώρισε την αδικία και το ρατσισμό, τσατίστηκε, έβρησε, σιχάθηκε. Η νοσταλγία για την Πόλη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον έτρωγε. Έδωσε μάχες σκληρές μέσα του για να μπορέσει να κρατήσει τον εσωτερικό του κόσμο σε μια ισορροπία και να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει και να ανταπεξέρχεται σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις.
Με το τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου μένει μια πίκρα στον αναγνώστη για τα χρόνια που σπαταλήθηκαν από τη ζωή του Βασίλη και του κάθε Βασίλη γιατί έτσι ήθελαν οι τότε άρχοντες.
Στο βιβλίο επίσης υπάρχει και φωτογραφικό υλικό της τότε εποχής, των τότε γεγονότων, των τότε τόπων και των τότε ανθρώπων που διαδραμάτισαν διάφορους ρόλους καλούς και κακούς.
Το βιβλίο "ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΦΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ" είναι από τις εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ (Modern times) και εκδόθηκε το 2007. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα και σας εύχομαι καλή ανάγνωση.

buzz it!