Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Διάβασα στο διαδύκτιο σήμερα ότι ο καλός μας άνθρωπος, ο Θανάσης Βέγγος, πήγε να δώσει παραστάσεις στο θέατρο των αγγέλων. Το πήρα σα κακόγουστη φάρσα. Μπορείς να αποδεκτείς τέτοιο πράγμα για το ίνδαλμα σου; Δε μπορείς. Και να το θέλεις δε μπορείς. Δυστυχώς όμως η ζωή και ο μπάρμπας που είναι εκεί πάνω μας παίζουν άσχημα παιχνίδια. Αντί να πάρουν τους φελούς που είναι πάμπολλοι πήραν έναν άνθρωπο με όλη τη σημασία της λέξης. Η μούχλα υπερτερεί λοιπόν. Ρε Θεέ πλάκα κάνεις; Πήρες το Βέγγο και μας άφησες τη σαβούρα;
Σοβαρός, σεμνός, επαγγελματίας, καλιτέχνης, ηθικότατος, ταλαντούχος, δημιουργικός, ταπεινός, ευγενικός. Οι χαρακτηρισμοί για το φαινόμενο Βέγγος είναι άπειροι. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν. Είμαι περήφανος που τον είδα από κοντά έστω και μια φορά στη ζωή μου. Πριν από δεκαοχτώ με δεκαεννιά χρόνια ήταν σε μια επιθεώρηση με το Στάθη Ψάλτη που έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και ήρθε και στις Σέρρες.
Δεν έδινε συνεντεύξεις ο Βέγγος. Δεν αναμίχθηκε με τη θλιβερή ελληνική τηλεόραση και τα κουτσομπολιά της. Προς τιμήν του αυτό. Ότι είχε να πει το έλεγε με τις ταινίες του, με το θέατρο και με τη στάση ζωής του. Αυτά τον ξεχώρησαν απ' όλους τους άλλους. Τώρα γλίτωσε και σίγουρα κάνει πρόβες για παραστάσεις με το μεγάλο παρεάκι στον παράδεισο. Και αν δεν υπάρχει παράδεισος πρέπει να δημιουργηθεί ένας για τέτοιους ανθρώπους. Εκεί μαζί με τον Αυλωνίτη, το Σταυρίδη, τη Βασιλειάδου, το Φωτόπουλο, τον Παπαγιαννόπουλο, το Ρίζο, τη Βουγιουκλάκη, το Μουστάκα, το Ρηγόπουλο, το Χατζηχρήστο, την Καρέζη, τον Κωσταντάρα, τον Ηλιόπουλο, το Γκιωνάκη και όλους τους μεγάλους. Έτσι είναι οι μεγάλοι άνθρωποι. Ήσυχα έρχονται, μεγαλουργούνε και ήσυχα φεύγουν! Πιστεύω ότι όλοι μας στο τέλος κάνουμε μια απογραφή της ζωής μας. Άλλοι βγαίνουν κερδισμένοι και άλλοι χρεωμένοι. Ο Βέγγος σίγουρα είναι ο πιο πλούσιος. Χάρη στο ταλέντο του και την ανθρωπιά του πέρασε στη σφαίρα του μύθου.
Πριν τρία χρόνια είχα γράψει μία ανάρτηση σχετική με το Βέγγο. Όποιος θέλει μπορεί να τη βρει εδώ. Ευτυχώς μας μένουν οι ταινίες του για να βλέπουμε το αστείρευτο ταλέντο του και το πλατύ του καλοπροαίρετο χαμόγελο.
Παρακάτω έβαλα μερικές από τις πάμπολλες απολαυστικές του ερμηνείες. Το τελευταίο video είναι το τραγούδι "Που είσαι Θανάση" του Γιώργου Ζαμπέτα. Έχει και τους στίχους. Ας το σιγοτραγουδήσουμε όλοι τιμής ένεκεν για τον μεγάλο, ανεπανάληπτο καλό μας άνθρωπο. Καλό παράδεισο Θανάση, είσαι στο πάνθεον των μεγάλων. Ότι και να πω είναι λίγο γι' αυτά που έχεις προσφέρει. Ευχαριστώ.
Update: Όποιος διαβάσει αυτήν την ανάρτηση και πάει στην κηδεία του καλού μας ανθρώπου ας ανάψει ένα κεράκι και ας αφήσει ένα λουλούδι εκ μέρους μου. Θα του είμαι υπόχρεος όπως είμαι και στο Θανάση. Ευχαριστώ!!!













buzz it!