Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ

Καλώς ήρθα και καλώς σας βρήκα. Είπα και 'γω να πάω διακοπές. Έπρεπε να πάω στο εξωτερικό για κάτι οικογενειακές υποθέσεις και έτσι συνδύασα το ταξίδι με διακοπές. Μου φάνηκε λίγο μια εβδομάδα αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από το καθόλου. Που πήγα; Στη Λιθουανία. Πολλοί ίσως να τη γνωρίζετε από το μπάσκετ μια και είναι το εθνικό σπορ αυτής της χώρας.
Να σας τη συστήσω λιγάκι περισσότερο. Η Λιθουανία είναι μια από τις τρεις Βαλτικές χώρες. Οι άλλες δύο είναι η Λετονία και η Εσθονία. Έχει περίπου 3,5 εκατομύρια πλυθησμό και πρωτεύουσα της είναι το Βίλνιους. Είναι μέλος της Ε.Ε. και του Ν.Α.Τ.Ο. Η χώρα αναπτύσεται με αλματώδεις ρυθμούς. Νόμισμα της είναι το Λίτας αλλά θα μπούνε στο ευρώ σε ένα με δύο χρόνια από τώρα. Περίπου 3,4 Λίτας (Lt) ισούνται με ένα ευρώ.
Προσωπικές μου εντυπώσεις είναι η καθαριότητα στους δρόμους, η ευγένεια και η ειλικρίνεια των ανθρώπων, το πράσινο και τα πολλά πάρκα, οι συνειδητοποιημένοι οδηγοί που σταματάνε πάντα για να περάσουν οι πεζοί απέναντι. Οι Λιθουανοί είναι ήσυχος λαός και ο σνομπισμός υπάρχει σε ελάχιστο βαθμό.
Η πρωτεύουσα, το Βίλνιους, είναι μια απλωμένη πόλη με πολύ πράσινο και πολλά πάρκα. Τη διασχίζει ο ποταμός Νέρις. Με μια βόλτα στους δρόμους της Λιθουανικής πρωτεύουσας θα δείτε πολλά αγάλματα και κτήρια τα οποία είναι υπολείμματα του σοβιετικού καθεστώτος. Την αποκαλούνε και Αθήνα του Βορρά για την αρχιτεκτονική που φέρουν πολλά κτήρια (κίονες, αετώματα, στοιχεία ελληνικής νεοκλασσικής και αρχαίας αρχιτεκτονικής). Επίσης είναι και μια πόλη με πολλά μεσαιωνικά κτήρια και γοτθικούς ναούς. Η παλιά πόλη είναι υπέροχη με πλιθόστρωτα σοκάκια, μαγαζιά και καφετέριες. Στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης θα ακούσετε μουσικές από πλανόδιους μουσικούς και μπάντες. Αυτό δίνει μια διαφορετική αίσθηση. Το Βίλνιους είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2009.
Βέβαια υπάρχει και άλλη όψης της πόλης. Αυτή με τους ουρανοξύστες και τα τεράστια εμπορικά κέντρα. Πολλές ξένες τράπεζες (σκανδιναβικές κυρίως και ρώσικες) έχουν εισβάλει. Η ανάπτυξη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί ο επισκέπτης να βρει ότι θελήσει στο Βίλνιους. Οι τιμές είναι δελεαστικές και κάθε μέρα υπάρχουν προσφορές. Οι εκπτώσεις φτάνουν τα 70% και τα 80% και μιλάμε για αληθινές εκπτώσεις. Ένας άκρως εμπορικός δρόμο στο Βίλνιους είναι και ο πιο κεντρικός της πόλης. Η Gedimino Prospect. Αυτό μετατρέπει τη Λιθουανία σε έναν καταναλωτικό προορισμό. Για παράδειγμα αγόρασα γυαλιά με πενήντα ευρώ ενώ στη Ελλάδα ακριβώς τα ίδια κάνουν διακόσια. Πήρα μια ζακέτα με κουκούλα με σαράντα ευρώ ενώ στην Ελλάδα κάνει εβδομήντα. Σίγουρα υπάρχουν και ακριβά μαγαζιά αλλά πιστέψτε με ότι η Λιθουανία είναι ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός. Αυτό δεν το ξέρουμε στην Ελλάδα αλλά το ξέρουν οι Αμερικανοί, οι Σκανδιναβοί, οι κεντροευρωπαίοι και οι δυτικοευρωπαίοι οι οποίοι κατακλύζουν την πόλη καθημερινά.
Το φαγητό στη Λιθουανία είναι φτηνό. Η Λιθουανική κουζίνα απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από σαλάτες, κρέας και πατάτες αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τοπικών φαγητών και γλυκισμάτων. Επίσης οι Λιθουανοί έχουν μεγάλη παράδοση στη μπύρα και στη βότκα. Με δέκα και δεκαπέντε ευρώ μπορούνε να φάνε δυο άτομα. Αν θέλετε νερό και ψωμί πρέπει να τα παραγγείλετε και να τα πληρώσετε. Στη Λιθουανία δεν υπάρχει το τζάμπα. Ότι θελήσεις πρέπει να το αγοράσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα βγείτε εκτός προϋπολογισμού γιατί όπως προανέφερα οι τιμές γενικά είναι αρκετά χαμηλές.
Για μια εβδομάδα ηρέμησα και όταν επέστρεψα κατάφερα να μαλώσω με έναν ταξιτζή, με έναν αναίσθητο στα Κ.Τ.Ε.Λ. που απλώθηκε σε ένα τραπεζάκι και έφραξε το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους που είμασταν φορτωμένοι σα γαϊδούρια και με μια γριά που χωρίς λόγο ήθελε να μας κάνει κουμάντο σε ποιο λεωφορείο θα επιβιβαστούμε. Είναι καταπληκτικό! Μόλις έρχεσαι σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα δε χρειάζεται ούτε μισή ώρα για να γίνουν τα νεύρα σου κρόσια. Το κακό ξεκίνησε από αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου κάναμε μια ώρα σχεδόν για να πάρουμε τις βαλίτσες μας. Αυτό έγινε γιατί ενώ πήγαμε στη ζώνης πολιτών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά ψαχνόμασταν και τις παραλάβαμε από τη ζώνη πολιτών εκτός αυτής. Μεγάλο μπάχαλο!
Το κακό μεγάλωσε όταν έφτασα στο σπίτι και έμαθα ότι έχασα τη δουλειά μου χωρίς να φταίω αλλά σχετικά με αυτό θα γράψω αύριο. Προς το παρών απολαύστε τις παρακάτω φωτογραφίες. Όσο για τη Λιθουανία θα επιστρέψω με κάτι που ετοιμάζω.
























buzz it!