Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

ON LINE ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Web2 είναι τα κοινωνικά δύκτια. Facebook, MySpace, Blogs κλπ. Μέσα από αυτά τα κοινωνικά δύκτια εκφραζόμαστε, συναλλασόμαστε, ανταλλάζουμε ιδέες και γνωρίζουμε καινούριους ανθρώπους.
Δεν είμαι κατά των κοινωνικών δυκτίων, πόσο μάλλον όταν διατηρώ δικό μου blog. Κατά καιρούς έχουν τεθεί θέματα σχετικά με το Facebook για το πόσο αξιόπιστο είναι και ότι χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των μελλών του.
Ας πούμε ότι κάποιος εγγράφεται σε μια τέτοια υπηρεσία και γίνεται μέλος. Μετά από λίγο καιρό θα αρχίσουν να έρχονται προτάσεις από άλλα μέλη για να γίνουνε φίλοι. Άσχετα με το τι θα απαντήσει ο πρώτος (ναι ή όχι), προσωπικά δεν πιστεύω ότι η φιλία δημιουργείται βάσει ενός αιτήματος. Η φιλία γεννιέται με την πάροδο του χρόνου και με την ανακάλυψη του εσωτερικού κόσμου των ανθρώπων για να δούμε σε πόσα συμφωνούμε και σε πόσα διαφωνούμε. Αναλόγως τα αποτελέσματα μπορεί να γεννηθεί μία διαπροσωπική σχέση (φιλία) ή όχι.
Δε λέω... καλό το internet και τα κοινωνικά δύκτια αλλά να μην ξεχνάμε ότι στην ουσία είμαστε πελάτες κάποιων εταιριών οι οποίες ποντάρουν στην ανθρώπινη αξία επειδή πάνω σε αυτόν τον τομέα υπάρχει αρκετό κέρδος.
Η φιλία προϋποθέτει κάποιες προοπτικές. Δεν είμαι κατά της γνωριμίας ανθρώπων μέσα στο διαδύκτιο, απλά αυτή η ιντερνετική γνωριμία να έχει σαν επακόλουθο και μια φυσική γνωριμία (στον έξω κόσμο). Έχω γνωρίσει καταπληκτικά άτομα στο internet που τα έχω γνωρίσει και κατ' ιδίαν και χαίρομαι γι' αυτό αλλά όταν λαμβάνω στο email μου "αίτημα φιλίας" από τη Χιλή ή από κάπου αλλού θα προτιμήσω να αρνηθώ γιατί δε βλέπω εξέλιξη σ' αυτό το πράγμα. Μην ξεχνάμε ότι το internet εκτός από καλά πράγματα κρύβει και κινδύνους. Κρατείστε πάντα μια πισινή για τον εαυτό σας. Το θέμα είναι να μη χάσουμε την ανθρώπινη μας υπόσταση πίσω από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο.

buzz it!