Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΚΗ Η ΠΕΙΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ...

Με αφορμή τα δικαστήρια που γίνονται στη Σουηδία σχετικά με το Pirate Bay έχω να πω μερικά πράγματα περί πειρατίας.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που έχει υπολογιστή και σύνδεση στο internet και δεν έχει κατεβάσει κάτι. Έστω και μια φωτογραφία ή ένα κείμενο. Δεν αντιλέγω ότι το να ανταλάσσουμε αρχεία τρίτων μέσω διαδυκτίου είναι παράνομο, αλλά και οι εταιρίες παραγωγής και διανομής που σαν χόμπυ τους έχουν τις μηνύσεις κατά των πάντων δεν είναι και τόσο καθαρές.
Βλέπω ταινίες σε dvd (όχι ότι δεν κατεβάζω από τορεντάδικα... μην τρελλαθούμε...) αρκετές φορές. Νέα μόδα στην Ελλάδα είναι μόλις βάλεις το δισκάκι στο dvd player να βλέπεις ένα μεγάλο, σχετικά, διαφημιστικό που μας υπενθυμίζει πως η πειρατία είναι κακό πράγμα και αμέσως μετά ένα διαφημιστικό (συνήθως των Ster Cinemas, παλιότερα ήταν διαφήμιση του Allou Fan Park). Ότι και να κάνω, ότι κουμπί και να πατήσω δεν μπορώ να προσπεράσω το διαφημιστικό σποτάκι για να πάω στο menu. Είμαι αναγκασμένος να το δω και να σπάνε τα νεύρα μου. Για ποιο λόγο; Μα ένας από τους πολλούς λόγους που νοικιάζω dvd είναι η αποφυγή των διαφημίσεων. Κατά πόσο θεμιτό είναι να μου επιβάλλουν να δω μια διαφήμιση που δε θέλω;
Αυτό δεν είναι καθόλου νόμιμο. Σίγουρα οι εταιρίες παραγωγής και διανομής το γνωρίζουν αυτό αλλά τηρούνε σιγή ιχθύος γιατί προφανώς δεν τους συμφέρει.
Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω γι' αυτό το θέμα. Το κακό έχει παραγίνει. Μου έχει συμβεί σε εφτά και οχτώ (το λιγότερο) dvds στη σειρά. Όταν διάφορες εταιρίες σκούζουν και φωνάζουν για πειρατία καλό θα είναι να λάβουνε υπόψην τους και τις δικές τους λαδιές.

buzz it!