Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΣΕΙΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζΟντες και σε όλες τις εορτάζουσες. Ως γνωστόν σχεδόν η μισή Ελλάδα γιόρταζε χθες οπότε έχετε τις θερμότερες ευχές μου.
Σήμερα ξεκινάει στο hackaday 's web radio μια σειρά εκπομπών μέχρι και την Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 αφιερωμένη στη μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής. Κάθε εκπομπή θα είναι και διαφορετική ενότητα. Αν μπορούσαν να δώσω κάποιο τίτλο σε κάθε ενότητα ίσως να ήταν οι εξής παρακάτω: 1) Σμύρνη: Η ζωή τότε - Λεβαντίνοι, 2) Εκστρατεία, 3) Η τότε πολιτική σκηνή, 4) Ανατροπή, καταστροφή και ξεριζωμός, 5) Μαρτυρίες, πρωταγωνιστές και προσφυγιά.
Όλα όσα θα ακουστούνε προέρχονται από το διαδύκτιο και από την παρακάτω βιβλιογραφία:
Χαμένος Παράδεισος (Γκάιλς Μίλτον), 1922 Η μαύρη βίβλος (Γιάννης Π. Καψής), Χαμένες Πατρίδες (Γιάννης Π. Καψής), Τρεις αιώνες μια ζωή (Φιλιώ Χαϊδεμένου), Δακρυσμένη Μικρασία (Βασίλης Ι. Τζανακάρης), 1922 Ο μεγάλος ξεριζωμός (National Geographic), Σμύρνη, Μικρασία - Η ακμή, η εκστρατεία, η καταστροφή (από τη σειρά Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας).
Οι εκπομπές θα είναι επενδυμένες με μια πλειάδα αυθεντικών (πρώτων) ηχογραφήσεων Μικρασιάτικων τραγουδιών και ρεμπέτικων από Σμυρνιούς και Μικρασιάτες κατ' επέκτασην στην καταγωγή τραγουδιστών όπως είναι ο Τούντας, ο Ογδοντάκης, ο Παπάζογλου, ο Χατζηχρήστος, ο Περιστέρης και πολλοί άλλοι καθώς και ελάχιστων διασκευών από νεότερους ερμηνευτές όπως η Γλυκερία κ.α. Ο ήχος δεν θα είναι καθαρός, θα έχει ξυσίματα, φύσημα επειδή οι ηχογραφήσεις είναι αυθεντικές και πιστεύω αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά και χάρη σε αυτά θα κάνουμε ένα νοητό ταξίδι στην τότε εποχή σε εκείνα τα μέρη.
Για οποιαδήποτε παρέμβαση το email μου είναι στη διάθεση σας όπως και για αμφίδρομη επικοινωνία υπάρχουν τα chat rooms.
Εύχομαι να σας αρέσει και να κρατήσουμε κάποια πράγματα στη μνήμη μας και να εναντιωθούμε στη λήθη. Αυτές οι εκπομπές είναι ένας απειροελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους εκαντοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους που πλήρωσαν με τη ζωή τους άδικα και με τον πιο τραγικό τρόπο τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τότε.

buzz it!