Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Καλησπέρα παίδες. Σήμερα είναι η πέμπτη και τελευταία εκπομπή στο hackaday 's web radio του αφιερώματος στη Μικρασιατική καταστροφή. Η εκπομπή θα μεταδωθεί στις 6μ.μ. και θα έχει διάρκεια δύο ώρες όπως και οι προηγούμενες.
Σήμερα θα ακούσουμε μαρτυρίες από πρόσφυγες όπως τις αφηγήθηκαν οι ίδιοι εκείνα τα χρόνια όταν ήρθαν στην ήδη ελεύθερη Ελλάδα εφόσον κατάφεραν να γλιτώσουν στην κυριολεξία από του χάρου τα δόντια. Θα πούμε τις βιογραφίες εν συντομία κάποιων από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής που έπαιξαν θετικό ή αρνητικό ρόλο. Φυσικά είναι αδύνατο να πούμε για όλους γιατί εκείνη την ασταθή πολιτικά και κοινωνικά περίοδο πάρα πολλοί έδρασαν στο προσκήνιο και ακόμα περισσότεροι στο παρασκήνιο. Τέλος θα μιλήσουμε λιγάκι για την προσφυγιά.
Έτσι θα κλείσει αυτός ο κύκλος των πέντε εκπομπών. Σίγουρα μέσα σε δέκα ώρες είναι αδύνατο να καλύψει κάποιος τα γεγονότα κάποιων χρόνων, τα οποία ήταν πάρα πολλά, και τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος σε αυτά τα γεγονότα. Αυτές οι εκπομπές δεν είναι ούτε καν περίληψη. Σίγουρα όμως (προσωπική μου άποψη) είναι καλύτερα να υπάρξουν και αυτές (έστω και περιληπτικές) παρά να κυριαρχήσει η λήθη και η λησμονιά.
Σαν τελικό συμπέρασμα αν μπορούμε να πούμε κάτι σχετικά με το τι έφταιξε τελικά τότε και όλα συντέλεσαν να γίνει η Μικρασιατική καταστροφή, μπορούμε να πούμε ότι έφταιξαν οι πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες, τα διπλά παιχνίδια των "συμμάχων", αλλά και η φαγωμάρα μεταξύ των ελλήνων ήταν το μεγαλύτερο όπλο του Κεμάλ. Η κατάρα της φαγωμάρας που μας κατατρέχει ακόμα και σήμερα. Αν κυβερνήσεις και αντιπολίτευση τότε ακολουθούσαν μια κοινή εξωτερική πολιτική ίσως τα πράγματα να ήταν αρκετά διαφορετικά αλλά όλοι διψούσαν για εξουσία και η εξουσία είναι δυνατό ναρκωτικό. Σε μεθάει, σε τυφλώνει και αν δεν ξέρεις να τη χειριστείς θα σε καταστρέψει και εσένα και πολλούς άλλους.
Ας διαβάσουμε λιγάκι ιστορία, να δούμε τα λάθη μας, να παραδειγματιστούμε και επιτέλους να βάλουμε μυαλό. Η ιστορία της Μικράς Ασίας μπορεί να μας βάλει μυαλό αρκεί να τη μελετήσουμε και ας αφήσουμε κάποιο Σμυρνέικο μινόρε να σιγοπαίζει στο μυαλό μας σαν μοιρολόι για τα παθήματα μας.
Για άλλη μια φορά να σας υπενθυμίσω ότι οι εκπομπές θα μεταδωθούνε σε επανάληψη αλλά και θα ανεβούνε ως podcasts για να μπορείτε να τις ακούσετε όποτε θέλετε ή και να τις κατεβάσετε.

buzz it!