Μ' αυτό το post ίσως να θυμώσουν αρκετοί, αλλά είναι προσωπική μου άποψη. Έχουμε αυτές τις μέρες το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες. Για 'μένα έχει καταντήσει καταχρηστικό. Η αντιπολίτευση τους υποστηρίζει για προφανείς λόγους και η κυβέρνηση είναι για τα μπάζα. Αλλά και οι αγρότες δεν έχουν τόσο δίκιο.
Αν νομίζουν ότι η Ε.Ε. θα τους δίνει λεφτά επ' άπειρον είναι γελασμένοι. Τώρα κοινοτικά κονδύλια παίρνουν η νέες χώρες - μέλη της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Πολωνία, χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κλπ.). Όταν στις δεκαετίες του '80 και του '90 έπεφταν επιδοτήσεις με το τσουβάλι, πολλοί αγρότες αντί να κάνουν επενδύσεις σε μηχανήματα, εγκαταστάσεις και νέες καλιέργειες προτίμησαν να αγοράζουν αυτοκίνητα, διαμερίσματα στις πόλεις και παραθαλάσσια οικόπεδα. Όταν πήγαιναν ειδικοί στις αγροτικές ενώσεις και μιλούσαν για νέες καλλιέργειες η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών κράτησε αρνητική στάση. Ελλάχιστοι κατευθύνθηκαν προς τις νέες καλλιέργειες. Προτίμησαν να παραμείνουν στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι, στον καπνό και τα σιτηρά που έχουν πέντε μήνες δουλειά το χρόνο και τη δουλειά τη βγάζουν αλβανοί και βούλγαροι. Έπρεπε να περιμένουν ότι θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση για όλα τα παραπάνω καθώς και επειδή δήλωναν περισσότερα στρέμματα γης ή περισσότερους τόνους παραγωγής για να πάρουν περισσότερα χρήματα από τις επιδοτήσεις.
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δε γίνεται πλέον η Ελλάδα να παραμείνει αγροτική χώρα και να έχει το 20% του πλυθησμού ως παραδοσιακούς αγρότες. Πρέπει να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις και σε άλλους τομείς (π.χ. τεχνολογία). Δε ζούνε μόνο αγρότες σ' αυτή τη χώρα και να μη γελιόμαστε ούτε ο τουρισμός ούτε οι αγρότες μπορούνε να ζήσουν τη χώρα και η τελευταία δε μπορεί να βασίζεται μόνο σ' αυτούς τους δύο κλάδους. Ειδικά οι αγρότες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δε στηρίζουν την οικονομία από τη στιγμή που υπάρχει η παγκόσμια αγορά και χώρες που πουλάνε φθηνότερα (π.χ. Κίνα, Πολωνία κ.α.).
Αν κλείσουν άλλοι επαγγελματίες τους δρόμους και οι αγρότες δε μπορούνε να πάνε στα χωράφια τους να ποτίσουν ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο, θα δείξουνε οι τελευταίοι συμπαράσταση στους πρώτους; Δε νομίζω. Επανάσταση θα κάνουν. Οι οικοδόμοι είναι ένας κλαδος που πάσχει στην Ελλάδα. Ποτέ όμως δεν έκλεισαν τους δρόμους, ούτε όταν βρέχει και χιονίζει και δε δουλεύουνε δε ζητάνε από το κράτος να τους πληρώσει. Αντίθετα οι αγρότες αν ο καιρός δεν είναι καλός και δεν έχουνε την επιθυμητή παραγωγή ζητάνε αποζημίωση από το κράτος, δηλαδή από εμάς τους υπόλοιπους. Κάθε δουλειά έχει και τα ρίσκα της εκτός από το δημόσιο τομέα. Οι αγρότες όμως δε θέλουν ρίσκα. Γιατί; Στο κάτω - κάτω ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι; Όταν κάποιος ανοίγει μαγαζί αναλαμβάνει και το ρίσκο. Αν δεν πάει καλά και κλείσει το μαγαζί δε ζητάει από το κράτος να τον πληρώσει.
Πολλοί αγρότες γράφουν τα χωράφια στις γυναίκες τους και αυτοί αντί να ασχολούνται με τη γη τους πάνε σε άλλες δουελιές (οικοδομή, εργοστάσια κ.α.) για να κολλάνε ένσημα και να πάρουν σύνταξη από το Ι.Κ.Α. Δεν είναι απαραίτητα αθέμιτο αυτό αλλά αν ασχολούνταν με τη γη τους και εναλλακτικές καλλιέργειες σίγουρα θα έβγαιναν κερδισμένοι, αλλά είπαμε: Τη γεωργία θέλουν να την εξασκούνε μόνο πέντε μήνες το χρόνο. Και αυτοί έχουνε το σύνδρομο του έλληνα. Αρπαχτή και καθόλου κόπος.
Προσωπικά πιστεύω ότι η γεωργία στην Ελλάδα δε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει έτσι όπως είναι. Ο αγροτικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί. Όποιος το καταλάβει δε θα χάσει. Όποιος πάει κόντρα θα βγει χαμένος. Αυτά είναι τα στραβά της παγκοσμιοποίησης και εφόσον είμαστε στο χορό πρέπει να χορέψουμε. Η Ελλάδα αν παραμείνει γεωργική χώρα θα μαραζώσει και θα προστεθούνε και άλλα προβλήματα στα τόσα που έχει. Καλό θα ήτανε να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι τα κονδύλια τελειώνουν και να σκεφτούνε ότι υπάρχουν και άλλοι κλάδοι στη χώρα. Να σταματήσουν να συμπεριφέρονται εγωιστικά γιατί δε γίνεται οι υπόλοιποι να είμαστε δέσμιοι των αγροτών. Και οι υπόλοιποι πολίτες της Ελλάδας έχουν προβλήματα.
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009
ΠΕΡΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)