Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;

Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να υπάρχει μια έντονη κινητοποίηση σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες. Το ένα καθεστώς πέφτει μετά το άλλο. Μα έτσι ξαφνικά; Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει δυτικός δάκτυλος εδώ πέρα.
Στη Λιβύη επικρατεί χάος. Μετά από σαράντα χρόνια εξουσίας που είχε ο Καντάφι τώρα θυμήθηκαν ότι είναι δικτάτορας; Τώρα κατάλαβαν ότι κακοπερνούσαν αν κακοπερνούσαν; Έψαξα στο διαδύκτιο για να καταλάβω το πως ήταν η ζωή στη Λιβύη πριν ξεκινήσει το μακελειό των τελευταίων εβδομάδων. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει πλήρης ισότητα των δύο φύλων και κάποιες ελευθερίες καταπατούνται. Η Λιβύη μαζί με το Αζερμπαϊτζάν είναι ίσως από τα πιο δημοκρατικά μουσουλμανικά κράτη. Δε θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες για να μη μακρυγορήσω. Όποιος έχει σύνδεση στο internet μπορεί να κάνει μια αναζήτηση στη Google.
Το θέμα είναι ότι η Λιβύη έχει πολύ πετρέλαιο και μάλλον θα έχουμε άλλον ένα πόλεμο τύπου Ιράκ. Όλοι οι ευρωπαίοι και μη "φίλοι" του Καντάφι έχουν γυρίσει την πλάτη στον τελευταίο. Τυχαίο; Δε νομίζω! Τελικά αν δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως μας τα παρουσιάζουν;
Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε άλλον ένα αμερικανο-συμμαχικό "απελευθερωτικό" πόλεμο στη Λιβύη για τη δήθεν εγκατάσταση της "δημοκρατίας". Μιας δημοκρατίας που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων.
Δεν ξέρω πόσοι και αν γνωρίζετε τον John Pilger. Ο κύριος αυτός είναι ένας αυστραλός δημοσιογράφος με πολλές περγαμηνές και κάνει διάφορα ντοκιμαντέρ. Η ιστοσελίδα του είναι η www.johnpilger.com και μπορείτε να δείτε πολύ υλικό από τη δουλειά που κάνει. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο. Παρακάτω έβαλα ένα ντοκυμαντέρ του John Pilger με ελληνικούς υπότιτλους το οποίο το βρήκα στο You Tube. Θα δείτε πως πέφτουν κυβερνήσεις, πως δημιουργούνται δικτατορίες, πως εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα κυρίως των Η.Π.Α. καθώς επίσης και την αλαζονική στάση κάποιων πρωταγωνιστών της καταστροφής. Βρείτε 94 λεπτά (τόσο διαρκεί το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ) για να το δείτε και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι. Θα δείτε πως γονάτισαν την κεντρική και λατινική αμερική στην κυριολεξία. Ο τίτλος αυτού; "The war on democracy".

Επειδή θα σας κυριεύσει η κατήφεια έβαλα και άλλο ένα video. Είναι ένα τραγούδι του Israel Kamakawiwo'ole ή αλλιώς όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά "Bruddah ΙΖ" (προφέρεται: μπράντα ιζ). Ποιός είναι ο κύριος αυτός; Είναι ένας χαβανέζος τραγουδιστής που πέθανε το 1997 σε ηλικία μόλις 38 ετών λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας (ζύγιζε 343 κιλά) με καταπληκτική φωνή. Το τραγούδι που παραθέτω δεν είναι δικό του αλλά το έκανε παγκοσμίως γνωστό με τη χαρακτηριστική φωνή του και με τη συνοδεία του χαβανέζικου μουσικού οργάνου ukulele (ελληνιστί γιουκαλίλι - η μικρή κιθάρα με τέσσερις χορδές) και σίγουρα το ξέρετε οι περισσότεροι. Ο λόγος γίνεται για το "Over the rainbow" από το Μάγο του Οζ (The wizzard of Oz). Άλλη πετυχημένη διασκευή που έκανε ο IZ είναι και το What a wonderful world του Louis Armstrong. Κάτω από το video έβαλα και τους στίχους του τραγουδιού για το τραγουδήσετε και να δείτε ότι πρέπει πάντα να υπάρχει και μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων, πιο αισιόδοξη αν και το τραγούδι είναι λιγάκι μελαγχολικό βλέποντας το video το οποίο δείχνει να σκορπίζουν την τέφρα αυτού του πραγματικά ταλαντούχου τραγουδιστή. Το website του Israel Kamakawiwo'ole είναι το: www.izhawaii.com.





OVER THE RAINBOW - ISRAEL "IZ" KAMAKAWIWO'OLE (lyrics)
Ooooo oooooo ohoohohoo
Ooooo ohooohoo oooohoo
Ooooo ohoohooo oohoooo
Oohooo oohoooho ooooho
Ooooo oooooo oooooo
Ooooo oooooo oooooo

Somewhere over the rainbow
Way up high
And the dreams that you dreamed of
Once in a lullaby ii ii iii

Somewhere over the rainbow
Blue birds fly
And the dreams that you dreamed of
Dreams really do come true ooh ooooh

Someday I'll wish upon a star
Wake up where the clouds are far behind me ee ee eeh
Where trouble melts like lemon drops
High above the chimney tops thats where you'll find me oh
Somewhere over the rainbow blue birds fly
And the dream that you dare to,why, oh why can't I? i iiii

Someday I'll wish upon a star
Wake up where the clouds are far behind me ee ee eeh
Where trouble melts like lemon drops
High above the chimney tops thats where you'll find me oh
Somewhere over the rainbow blue birds fly
And the dream that you dare to,why, oh why can't I? i iiii

buzz it!