Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΑΝΕΣ

Μία ενδιαφέρουσα θεματολογία είχε χθες στο Κουτί της Πανδώρας, την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη. Πιο συγκεκριμένα το θέμα της εκπομπής αφορούσε τα παιχνίδια στους υπολογιστές και τα online games.
Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος είναι εθισμένος στα διαδυκτιακά παιχνίδια και όχι μόνο άτομα μικρής ηλικίας. Τα παιχνίδια γίνονται ολοένα και πιο εθιστικά. Δεν είναι λίγοι που ξημεροβραδιάζονται στα internet cafes μπροστά σε μια οθόνη.
Αν δεν προσέξει ο παίχτης ή gamer και δε βάλει από μόνος του κάποια όρια σίγουρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα απομονωθεί από την οικογένεια του και τους φίλους του και δε θα τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο εκτός από το παιχνίδι. Μπορεί να παρατηρηθούνε ακόμα και αλλαγές στη συμπεριφορά του. Δεν είναι λίγες φορές που κάποιοι παίχτες ταυτίζονται τόσο πολύ με το χαρακτήρα τους σ' ένα παιχνίδι και με το παιχνίδι το ίδιο, που και στην εκτός διαδυκτίου ζωή συμπεριφέρονται όπως στον εικονικό κόσμο. Κάποιες φορές αυτό έχει και άσχημες συνέπειες. Κάποια ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι απολύτως φυσικό εφόσον ο μοναδικός σκοπός στα περισσότερα παιχνίδια είναι να σκοτώσουν για να κερδίσουν.
Γι' αυτό δε φταίνε πάντα οι χρήστες. Όταν τα παιδιά δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα και κάπου να πάνε να παίξουν, αναγκαστικά θα στραφούνε στο internet και στα διάφορα παιχνίδια (playstation, Xbox, pc games,online games). Δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις εφόσον κάποιοι αποφάσισαν να μην αφήσουν μια σπιθαμή γης ανεκμετάλλευτη. Όπου υπήρχαν αλάνες χτίστηκαν πάνω σ' αυτές πολυκατοικίες. Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν και οι γονείς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναπαύονται πλασάροντας μια παιχνιδομηχανή ή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια σύνδεση στο internet στα παιδιά τους για να έχουν την ησυχία τους και να μην πολυασχολούνται με αυτά.
Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να καταδικάσουμε τα παιχνίδια. Το πρόβλημα που δημιουργείται από την αλόγιστη χρήση αυτών πρέπει να αντιμετωπιστεί και να καταπολεμηθεί. Σίγουρα δεν είναι καλό να καταδικάζουμε κάτι από την αρχή γιατί το πρόβλημα παρουσιάζεται από κάποιο σημείο και μετά και προκαλείται από τον ίδιο τον χρήστη σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες.

buzz it!