Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ SPAM

Χθες το πρωί χτύπησε το τηλέφωνο αλλά δεν πρόλαβα να απαντήσω. Είδα το τηλεφωνικό νούμερο που με κάλεσε και έκανα μια κλήση για να δω ποιος είναι (μου ήταν άγνωστος αυτός ο αριθμός). Μετά από τέσσερις με πέντε αποτυχημένες προσπάθειες, εφόσον δεν απαντούσε κανείς από την άλλη μεριά της γραμμής, τα παράτησα.
Μετά από δύο, περίπου, ώρες βρέθηκα στο σπίτι ενός φίλου μου για να τον βοηθήσω να διορθώσει ένα πρόβλημα που είχε στον υπολογιστή του. Χτυπάει το τηλέφωνο (πάντα μιλάμε για σταθερό) και όλως περιέργως ήταν το ίδιο νούμερο που κάλεσε και στο δικό μου σπίτι και δεν πρόλαβα να απαντήσω. Αυτή τη φορά ο φίλος μου, όμως, πρόλαβε και απάντησε.
Με το που σηκώνει το ακουστικό ακούει ένα ηχογραφημένο μύνημα από μια κατασκευαστική εταιρία και με το που τελειώνει το μύνημα ακούγεται μια γυναικεία φωνή από την άλλη πλευρά της γραμμής. Εν ολίγοις η τύπισσα είπε ότι γίνεται ένας διαγωνισμός από την εν λόγω κατασκευαστική εταιρία με έπαθλο μια δυόρωφη μεζονέτα στη Χαλκιδική με υπόγειο 40 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 1000 τ.μ. και αν θέλει να λάβει μέρος έπρεπε να δηλώσει συμμετοχή αφήνοντας τα στοιχεία του σε ένα άλλο νούμερο 901....... το οποίο όπως τόνισε η συγκεκριμμένη γυναίκα έχει αστική χρέωση, και μετά θα του έδιναν ένα μοναδικό κωδικό και θα του έλεγαν πότε και που θα γινόταν η μεγάλη κλήρωση.
Όταν είδα τον αριθμό που παρέπεμψε το φίλο μου είπα στον τελευταίο ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα και να μην καλέσει γιατί όλοι οι αριθμοί που ξεκινάνε με 901.... έχουνε μεγάλη χρέωση αλλά ο Κώστας (το όνομα του φίλου μου) επέμενε να καλέσει. Όχι ότι πίστεψε ότι θα κερδίσει αλλά ποτέ δεν ξέρεις (δηλαδή έπεσε στην παγίδα)
Κάλεσε, λοιπόν, στο νούμερο 901... και ήρθε η πρώτη ψυχρολουσία. Ακούστηκε ένα μύνημα που λέει ότι η χρέωση το λεπτό κοστίζει 3,54 ευρώ. Μετά δεύτερο μύνημα της κατασκευαστικής εταιρίας ότι η συνομιλία θα ηχογραφηθεί. Μόλις τελειώνει και το δεύτερο μύνημα απαντάει μια κοπέλλα και ρωτάει τον Κώστα αν ήθελε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Αυτός απάντησε ότι θέλει και ρώτησε γιατί η χρέωση είναι τόσο μεγάλη εφόσον η πρώτη κοπέλλα που συνομίλησε του είπε και το τόνισε ότι η χρέωση θα ήταν αστική. Η απάντηση ήταν ότι αποκλείεται να του είπαν ότι πρόκειται για αστική χρέωση (δε βγάζεις άκρη με λίγα λόγια). Τότε ο Κώστας της είπε να τελειώνουνε γρήγορα με τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό γιατί το τηλέφωνο γράφει. Η γυναίκα του είπε ότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί. Του ζήτησε ονοματεπώνυμο, μετά διεύθυνση κατοικίας, μετά ένα νούμερο σταθερού τηλεφώνου και ένα νούμερο κινητού τηλεφώνου και μετά αριθμό ταυτότητας και Α.Φ.Μ. Στα δύο τελευταία ο Κώστας άρχισε να βράζει: "Όπα κοπελιά! Το ξέρεις ότι αυτά είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;", της είπε. "Το γνωρίζω κύριε αλλά τα χρειαζόμαστε σε περίπτωση ταυτοπροσωπίας. Έχουμε το δικαίωμα να τα ζητήσουμε βάσει συμβολαιογράφου και δικηγόρου που συνέταξαν τους όρους του διαγωνισμού", απάντησε αυτή. "Συγνώμη αλλά υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ταυτοπροσωπία μεταξύ δύο ατόμων και να μένουνε στην ίδια διεύθυνση και να έχουνε το ίδιο τηλεφωνικό νούμερο; Σαν να μη μας τα λες καλά κοπελλιά", της απάντησε και ο τόνο της φωνής του έδειχνε ότι άρχισε να φορτώνει άσχημα. "Μα κύριε τέτοιοι είναι οι όροι του διαγωνισμού", ήταν η απάντηση από την άλλη μεριά της γραμμής. "Και που ξέρω εγώ ότι όλα αυτά δεν είναι απάτη για να αποσπάσετε όλα τα προσωπικά μου στοιχεία, να βγάλετε πιστωτικές κάρτες και δάνεια στο όνομα μου και να με χρεώσετε;", τη ρώτησε ο Κώστας. "Ξέρετε κύριε... η εταιρία μας... είναι γνωστή και έτσι είναι οι όροι του διαγωνισμού", απάντησε κομπιάζοντας αυτή. "Να βάλετε στον κώλο σας και την εταιρία και τη μεζονέτα και τον γαμωδιαγωνισμό σας. Άει σιχτίρ πρωινιάτικα", της απάντησε μέσα στην τσατίλα και έκλεισε το τηλέφωνο.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα μου ξενίζει ότι για ένα δήθεν διαγωνισμό πρέπει να δώσω αριθμό ταυτότητας και Α.Φ.Μ. Και αληθινός να είναι ο διαγωνισμός αν τσιμπήσουν 10.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και χρεωθούνε με την τηλεφωνική κλήση τότε και η μεζονέτα ξεχρεώνεται και μένει και κέρδος σε όποιον διοργανώνει το διαγωνισμό. Δώρο που το πληρώνει κάποιος δεν είναι δώρο.
Μου θυμίζει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που όσο πιο μεγάλο πάγιο πληρώσεις τόσο πιο πολύ "δωρεάν" χρόνο ομιλίας θα έχεις το μήνα, αλλά μ' αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε άλλη μέρα.

buzz it!