Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008

ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ


Όταν ένας άνθρωπος είναι άσχετος με κάποια πράγματα και εκφράζει γνώμη γι' αυτά με σκοπό να πει και αυτός κάτι τότε το αποτέλεσμα είναι ένα: ΝΑ ΠΕΙ ΚΟΤΣΑΝΑ! Υπάρχει και άλλη πλευρά. Όταν κάποιος καταφέρει κάτι, το διατυμπανίζει και το παίζει ειδήμονας μέχρι γελοιότητας. Αυτός σίγουρα είναι ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ. Γι' αυτό το λόγο λένε η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Διαβάστε τα παρακάτω περιστατικά που συνέβησαν στη δουλειά μου.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1
Καθόμαστε και πίνουμε καφέ κατά τη διάρκεια του διαλλείματος. Ένας καινούριος συνάδελφος, που ήρθε από άλλο πόστο (μετάταξη δηλαδή), μιλούσε για τις βόρειες χώρες και πιο συγκεκριμμένα για τη Σουηδία (απ' όπου κατάγομαι).
- Τι να μας πούνε και αυτοί πάνω στη Σουηδία...
- Γιατί ρε φίλε;
- Ζωή είναι και αυτή που κάνουνε; 6 μήνες νύχτα και 6 μήνες μέρα;
- Ποιος τα λέει αυτά ρε φίλε;
- Εγώ τα λέω. Δεν ξέρω νομίζεις; Μέσα στα μαύρα σκοτάδια είναι εκεί πάνω το χειμώνα.
- Τι λες ρε γιδοβοσκέ, σοβαρά;
- Αμφιβάλεις;
- Μπε ρε πρόβατο. Εγώ από που είμαι; Εκεί γεννήθηκα και έζησα τόσα χρόνια λες να μην ξέρω;
- Μα...
- Τι μα και ξεμά ρε; Πήγες ποτέ στη Σουηδία;
- Όχι.
- Ε τότε ρούφα τ' αυγό σου και μη μιλάς.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2
Είναι ένα καινούριος συνάδελφος (διαφορετικός απ' αυτόν του περιστατικού 1) στη δουλειά ο οποίος έχει άγνοια από υπολογιστές. Στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ του επαφή με υπολογιστές.
- Ρε 'συ, με 600 - 700 ευρώ μπορώ να πάρω υπολογιστή;
- Μπορείς. Όταν το πάρεις απόφαση πες μου αν θέλεις να πάμε μαζί. Να μην αγοράσεις ετοιματζίδικο αλλά θα το συναρμολογήσουμε το μηχάνημα μόνοι μας κομμάτι κομμάτι.
- Να τώρα που θα πέσει το δώρο του Πάσχα λέμε με τη γυναίκα μου να τσοντάρουμε λίγα λεφτά και να πάρουμε ένα οικονομικό. Ρε 'συ μήπως γίνεται και πιο φθηνός; Με 500 ευρουλάκια ας πούμε;
- Γίνεται, αλλά δε θα είναι τίποτα σπουδαίο.
- Δε το θέλω να κάνει και τίποτα σπουδαίο. Κανένα τραγουδάκι να γράφουμε και καμιά ταινία. Άντε και για internet. Αλήθεια πόσο πάει το μαλί για το internet;
- Εξαρτάται από την εταιρία και την ταχύτητα.
- Τα βασικά μωρέ, ίσα - ίσα να μπαίνουμε στο internet.
- Γιατί το θέλεις το internet;
- Για να βλέπω ΤΣΟΝΤΕΣ!


ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 3
Είναι ένας άλλος εργαζόμενος στην εταιρία που συχνά πυκνά κερδίζει πότε στο ΚΙΝΟ πότε στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Καλά λεφτά. Πότε 1600, πότε 800, πότε 1200. Η μαλακία που κάνει; Παίρνει μαζί του το τυχερό δελτίο και το δείχνει σε όλους. Μετά αναλύει στον καθένα χωριστά πως σκέφτηκε και έπαιξε και ότι δεν κέρδισε στην τύχη εφόσον το είχε μελετήσει το πράγμα. Φυσικά επειδή είναι πολυλογάς δεν το λέει μόνο μια φορά αλλά πιο πολλές έτσι ώστε όλοι οι υπόλοιποι να εμπεδώσουμε τη θεωρία του. Αυτό γίνεται σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας και για να το εμπεδώσουμε ακόμα καλύτερα το λέει σε όλους για τις επόμενες τρεις μέρες.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 4
Πρωταγωνιστής αυτού του περιστατικού είναι ο ίδιος του περιστατικού 3 (έχει την τιμητική του). Πριν από ένα με ενάμισι μήνα αγόρασε υπολογιστή. Για ένα με δύο μήνες μου τα έπρηζε τι να πάρει γιατί δεν έχει ιδέα (όπως και ο πρωταγωνιστής του περιστατικού 2) και τελικά πήγε και πήρε μια μπαχατέλα ετοιματζίδικη και του έπιασαν τον κώλο. Για ένα μήνα το έλεγε και ξανάλεγε ότι πήρε υπολογιστή για να το μάθουμε όλοι και να το χωνέψουμε. Μετά έρχισε το πρήξημο.
- Ρε μαλάκα μπορείς να μου γράψεις κανένα cd;
- Μπορώ. Τι cd;
- Να... καμιά τσόντα. Ξέρεις εσύ. Απ' αυτά τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο internet.
- Δεν έχω τέτοια.
- Έλα ρε μπες στο internet και κατέβασε μου.
- Τι λές ρε! Πας καλά;
- Ε, τότε (πήρε και το ύφος του παρεξηγημένου) καμιά ταινία κανονική άμα έχεις.
- Καλά, θα δω τι έχω και θα σου γράψω.
- Και γρήγορα ε;
Τι το ήθελε και το είπε το τελευταίο. Τον έγραψα κανονικά. Δεν είναι να του κάνεις μια εξυπηρέτηση σου ανεβαίνει και στο σβέρκο.
Προχθές μ' έπιασε να μου πει ότι έχει κάρτα τηλεόρασης αλλά τα κανάλια θέλουν προγραμματισμό. Το έφερνε από 'δω το έφερνε από 'κει μετά από κανένα τρίωρο δεν άντεξε και το ξεφούρνισε.
- Εσύ μπορείς να 'ρθεις σπίτι μου να το κάνεις;
- Μπορώ αλλά όχι τώρα. Αν θέλεις να στο ρυθμίσω θα περιμένεις αρκετές μέρες γιατί είμαι κυριολεκτικά πνιγμένος από δουλειές και υποχρεώσεις.
- Όποτε μπορείς. Έλα σπίτι μου να φτιάξουμε το κομπιούτερ και θα σε κεράσω και καφέ.
Χουβαρντάς ο τύπος, δε νομίζετε;

Με λίγα λόγια καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Μπορώ να γράφω για ώρες διάφορα τέτοια περιστατικά τα οποία συμβαίνουν κάθε μέρα και σίγουρα όχι μόνο σ' εμένα. Υπάρχουν αρκετοί που το παίζουν έξυπνοι και άλλοι τόσοι κουτοπόνηροι που αντί να ζητήσουν κάτι ευθέως, κοιτάζουν να σκαρφιστούν καμιά κομπίνα για να εκμεταλευτούν την καλοσύνη κάποιων άλλων στο τζαμπέ.
buzz it!