Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ

Χρόνια πολλά και Χριστός ανέστη σε όλους και όλες. Πάει και το Πάσχα! Τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ελπίζω όλοι να παεράσατε καλά, αν και ο γραφών λόγω ίωσης ήταν κάπως στενάχωρα. Υπάρχει μια μερίδα ελλήνων που πάντα περνάει καλά και στις γιορτές περνάει τρίκαλα. Ο λόγος γίνεται για τους έλληνες πολιτικούς βεβαίως - βεβαίως.
Πάντα τις γιορτινές μέρες αμολιούνται σε όλη την επικράτεια για να δείξουν ότι είναι κοντά στο λαό. Η αλήθεια φυσικά είναι άλλη. Τζάμπα φαΐ, τζάμπα εκδρομή, κάνουν και το κομμάτι τους ως άρχοντες... Και τι τους κοστίζει; Τίποτα. Έναν ξύλινο λόγο το πολύ - πολύ!
Προσωπικά πιστεύω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι η αλληλοφαγωμάρα είναι στο DNA των ελλήνων. Γι' αυτό το λόγο δεν πρόκειται να δούμε χαΐρι σ' αυτή τη χώρα. Θα τολμήσω να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών μοιάζει καταπληκτικά με τον Αριστείδη Στεργιάδη. Ποιος είναι αυτός; Λίγα χρόνια πριν τη Μικρασιατική καταστροφή ο Ελευθέριος Βενιζέλος διόρισε ως Ύπατο Αρμοστή (γενικό δερβέναγα δηλαδή) στη Σμύρνη τον Αριστείδη Στεργιάδη ύστερα από επίμονες παρακλήσεις του τελευταίου. Έναν άνθρωπο κλειστό, αλλαζόνα, υβριστή ο οποίος πάμπολλες φορές για να είναι αρεστός στους τούρκους αδικούσε, μαστίγωνε, διαπόμπευε και φυλάκιζε χωρίς λόγο και άδικα τους έλληνες πολίτες ενώ στους τούρκους και τους Εβραίους πολίτες φερόταν με το γάντι. Δε σεβόταν κανένα, μιλούσε άσχημα και χειροδίκησε πολλές φορές ακόμα και πάνω σε ιερείς. Ήταν επιρεπής στην καλοπέραση και σχετιζόταν μόνο με Τουρκάλες και με μια Ιταλίδα κατάσκοπο. Λέγεται ότι χρηματιζόταν με πάρα πολλά χρήματα για να μεροληπτεί υπέρ των Τούρκων. Επίσης λέγεται ότι ήταν άνθρωπος των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών. Κατάφερε να γίνει ο πιο μισητός άνθρωπος στη Σμύρνη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ήταν κατά της Μικρασιατικής εκστρατείας και δεν ενημέρωσε ποτέ τους πολίτες για την κρισιμότητα της κατάστασης ούτε τους συμβούλευσε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούνε, άσχετα αν αυτός αποχώρισε δυο μέρες πριν μπούνε μέσα στη Σμύρνη οι Τούρκοι. Σαν να ήθελε το κακό των ντόπιων. Σε επιστολή του προς τον νεαρό Γεώργιο Παπανδρέου ο Στεργιάδης αναφέρει κυνικά: « Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα.» Το αξιοπερίεργο είναι ότι όταν ο Βενιζέλος τα έμαθε όλα αυτά δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει την κατάσταση και όταν ο τελευταίος έφυγε από την εξουσία ο Στεργιάδης παρέμεινε αμετακίνητος από τη θέση του. Λίγες μέρες πριν το ολοκαύτωμα και την καταστροφή της Σμύρνης έφυγε από την πόλη για να γλιτώσει το τομάρι του και πήγε στη Γαλλία όπου πέθανε στην ψάθα. Μπορώ να γράφω ώρες για αυτόν τον μισάνθρωπο και ανθέλληνα αλλά πιστεύω ότι τα παραπάνω μπορούνε να δώσουνε μια εικόνα για το ποιόν αυτού του προδότη. Αν ψάξετε στο διαδύκτιο θα βρείτε πολλές λεπτομέρειες.
Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω περιγραφή του Αριστείδη Στεργιάδη; Μήπως τους σημερινούς πολιτικούς της χώρας; Μήπως και οι σημερινοί πολιτικοί είναι αλλαζόνες; Μήπως συμπεριφέρονται με σκληρότητα στους απλούς πολίτες για να φαίνονται καλοί ως υποτελείς στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.; Μήπως αρκετοί απ' αυτούς είναι αμετακίνητοι από τα βουλευτικά έδρανα τα οποία καταλαμβάνονται μέσω κληρονομικότητας; Αν συμβεί κάτι σοβαρό μήπως δεν έχουνε σπίτια και άκρες στο εξωτερικό για να φύγουν νύχτα με σκοπό να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους; Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν η βιτρίνα δείχνει κάπως διαφορετική λόγω χωροχρόνου, η ουσία παραμένει η ίδια.
Έρχονται εκλογές. Κρατήστε τους έξω από τη βουλή.

buzz it!