Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΚΑΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΦΙΛΑΡΑΚΙ...

Και που λες φιλαράκι πάλι καλά που ήρθε το Πάσχα και πήραμε το δώρο. Όχι ότι ξελασπώσαμε, απλά πληρώσαμε τους λογαριασμούς πιο εύκολα και καταφέραμε να αγοράσουμε και πέντε πακέτα τσιγάρα για να φουμάρουμε αντί να στρίβουμε καπνό μέρες που 'ναι.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα μεγάλα κεφάλια του τόπου έκοβαν βασιλόπιτες. Από 'δω και πέρα μέχρι τον Αύγουστο θα τσουγκρίζουνε αυγά και θα τρώνε τσουρέκια. Ναι σου λέω... θα μας τα κάνουνε τσουρέκια. Θα βαρεθούμε να βλέπουμε φιέστες στην τηλεόραση. Όλοι οι άρχοντες θα κάνουν επισκέψεις σε νοσοκομεία, γηροκομεία, και σε άλλα ιδρύματα και θα δείξουνε το κοινωνικό τους πρόσωπο στο γυαλί.
Οι περισσότεροι αντί να σουβλίσουμε αρνάκι ή κατσικάκι το πολύ - πολύ να σουβλίσουμε κανένα κοτοπουλάκι για να μη σου πω ότι θα τη βγάλουμε με σουβλάκι. Το κοτοπουλάκι που σου έλεγα; Ναι αυτό που θα σουβλίσουμε... Περίμενε να μας κάνει μερικά αυγουλάκια για να τα βάψουμε όπως απαιτεί το έθιμο και μετά θα το στείλουμε στη σούβλα... Όχι κόκκινα όμως, αλλά μαύρα. Όπως το χάλι μας. Από το τίποτα καλό είναι και αυτό θα μου πεις. Δεν αντιλέγω. Άντε να γίνει και κανένα τραπέζι στους άστεγους. Αυτούς μόνο Πάσχα και Χριστούγεννα τους θυμούνται.
Τέτοιες μέρες που υποτίθεται ότι είναι άγιες και μέρες κατάνυξης καλούμαστε να επιδοθούμε σε ένα όργιο υπερκαταναλωτισμού. Δες ρε φίλε τηλεόραση και θα καταλάβεις τι σου λέω. Οι διαφημίσεις είναι στα φόρτε τους. Πασχαλιάτικη προσφορά εδώ, μόνο τις μέρες του Πάσχα εκεί και πάει λέγοντας.
Μερικές φορές θα ήθελα να μπορώ να τρέχω σαν τον Φόρεστ Γκαμπ για να γλιτώσω απ' όλα αυτά.
Άντε καλή ανάσταση.

buzz it!

Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο ακούγονται διάφορα για την απαγόρευση του καπνίσματος παντού στην Ελλάδα. Μάλιστα! Είναι γεγονός! Λύσαμε όλα μας τα προβλήματα και μας έμεινε μόνο αυτό το πρόβλημα με το τσιγάρο. Το μόνο μέρος που θα μπορούμε να καπνίζουμε θα είναι (αν είναι) το σπίτι μας και ο δρόμος.
Ως γνωστόν οι Έλληνες είμαστε θεριακλήδες και έχουμε συνδέσει το τσιγάρο με τα πάντα (και καλά κάνουμε). Ένα τσιγαράκι μετά από κάθε γεύμα, τσιγαράκι με τον καφέ και το τάβλι, το βραδάκι με το ποτό, στο γήπεδο από την αγωνία κάνουμε ένα πακέτο (μερικές φορές και περισσότερο),στο διάλειμμα στη δουλειά δεν βλέπουμε την ώρα να το ανάψουμε και να το καπνίσουμε σε χρόνο dt, όταν βλέπουμε μια καλή ταινία στην τηλεόραση ή στο DVD και σε πολλές άλλες περιστάσεις που αυτήν την ώρα δε μου έρχονται στο μυαλό.
Από το 2009 μέχρι το 2013 (μας δίνουν 5 χρόνια για να το συνηθίσουμε) σταδιακά θα απαγορεύεται το κάπνισμα παντού. Θα πέφτουν και πρόστιμα (άλλος ένας τρόπος για να μας τ' αρπάξουν). Δε μπορώ να το διανοηθώ (ως γνήσιος καπνιστής που καπνίζει από τα δώδεκα) να βγαίνω έξω και να μην καπνίζω. Δε πρόκειται να ευχαριστηθώ τίποτα. Θα πηγαίνουμε στις τουαλέτες για να καπνίσουμε κρυφά ή θα βγαίνουμε από τα μαγαζιά για να ξεχαρμανιάσουμε. Με λίγα λόγια θα φάμε το κυνηγητό της αρκούδας.
Σε άλλες χώρες (π.χ. Η.Π.Α., Λιθουανία κ.α.) το τσιγάρο απαγορεύεται διά ροπάλου και οι καημένοι οι καπνιστές τα βρήκαν μπαστούνια. Δε λέω, σίγουρα ο καπνός κάνει κακό και ειδικά οι μη καπνιστές έχουν τα δίκια τους μα αυτό που πάει να γίνει είναι καθαρός ρατσισμός. Ας δημιουργηθούν χώροι καπνιστών και χώροι μη καπνιστών. Ας δημιουργηθούν μαγαζιά μόνο για καπνιστές. Ο κάθε γνήσιος καπνιστής που σέβεται τον εαυτό του δεν πρέπει να το δεχτεί αυτό.
Σε λίγο θα μας απαγορεύσουν και τα fast food. Στις δημόσιες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι απαγορεύεται το τσιγάρο όλοι οι υπάλληλοι ντουμανιάζουν όσο πιο πολύ γίνεται. Αναδουλειά βλέπετε. Πρέπει οι άνθρωποι να σκοτώσουν την ώρα τους. Ας γίνει η αρχή από τις δημόσιες υπηρεσίες και μετά βλέπουμε. Μα πόσο αποστειρωμένους θέλουν να μας κάνουν;

buzz it!