Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Ακόμα και σ' αυτούς που επιδιώκουν την κατάργηση των παρελάσεων και το κάψιμο της σημαίας. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο μένος και επιμονή στην προσβολή κάποιων εθνικών συμβόλων και θεσμών.
   Αυτό το πράγμα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Παρόλο που παρακολουθώ ξένη ειδησεογραφία, ποτέ μου δεν έχω δει πολίτες άλλων λαών να καίνε τις σημαίες τους. Ακόμα και σε συναυλίες θα δείτε σημαίες της χώρας στην οποία διοργανώνεται μια συναυλία. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στις Η.Π.Α., για να μη μιλήσω για μουσουλμανικά κράτη, σε εθνικές επετίους η ανάρτηση σημαίας είναι υποχρεωτική στους κεντρικούς δρόμους μιας πόλης τουλάχιστον και αν δεν αναρτηθούνε πέφτουν και πρόστιμα. Να μη μιλήσουμε για το κάψιμο σημαίας που σε αρκετές χώρες θεωρείται ισάξια πράξη με αυτή της προδοσίας και οι ποινές είναι φαρμάκι.
   Κάποιοι κόπτονται υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων. Αυτή είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα; Αν είναι έτσι να καταργηθούνε και οι παρελάσεις των γκέη και τα συλλαλητήρια και οι πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους. Η παρέλαση είναι φόρος τιμής σε όλους εκείνους και εκείνες που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους για να απαιτούνε ορισμένοι την κατάργηση των παρελάσεων και το κάψιμο της σημαίας. Δεν το παίζω πατριώτης και ήρωας αλλά νομίζω ότι όλα είναι θέμα απλής λογικής. Αν οι παλιότεροι που πολέμησαν και θυσιάστηκαν ήξεραν για τη σημερινή μας κατάντια δε νομίζω να ρισκάριζαν τα πάντα και θα κοιτούσαν τον εαυτούλη τους. Σε αυτούς τουλάχιστον οφείλουμε σεβασμό και να δείξουμε ότι τους θυμόμαστε έστω και μια - δυο φορές το χρόνο.
   Στις Η.Π.Α. έχει στηθεί μια φάμπρικα παραγωγής ηρώων από οποιοδήποτε κλάδο και κοινωνικό status. Κάνουν πολέμους γιατί έτσι νομίζουν ότι θα αποκτήσουν ιστορία την ίδια στιγμή που κτήρια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού μετράνε περισσότερη ιστορία από αυτή των Η.Π.Α. κατά μερικές χιλιάδες χρόνια. Η Ελλάδα είναι πλούσια από ιστορία και από ήρωες γνήσιους και υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν τα ακυρώσουν όλα αυτά. Γιατί;
   Υπάρχουν χωριά με λίγους κατοίκους, επί το πλείστον ηλικιωμένοι, που βγαίνουν τέτοιες μέρες έξω για να χαρούνε τα 5 με 10 πιτσιρίκια που θα παρελάσουν. Είναι γι' αυτούς μια ευκαιρία να νιώσουν κάτι διαφορετικό. Γιατί να τους το στερήσουν; Τη διαφορετικότητα της ημέρας θα τους τη δώσει μια παρέλαση λίγων λεπτών και ο σημαιοστολισμός.
   Είδα ένα video σε ένα blog με τον Πάνο Μουζουράκη, έναν πολύ καλό και πολυπράγμων καλλιτέχνη, μαζί με έναν άλλο τύπο όπου μιλούσαν χλευαστικά για τις παρελάσεις, τη σημαία και τις εθνικές επετείους. Μπορώ να πω ότι το video μου έδινε σημάδια κυνισμού. Καλό θα είναι οι καλλιτέχνες να είναι πιο προσεκτικοί σε διάφορες δηλώσεις τους γιατί με τη δύναμη των Μ.Μ.Ε. μπορούνε να επηρεάσουν κάποιους πολίτες αλλά όχι πάντα θετικά.
   Θεωρώ ότι έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να επιλύσουμε, πολλά από τα οποία δεν παίρνουν άλλη παράταση.

buzz it!