Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ;

Καλησπέρα. Ως γνωστόν πριν μερικές μέρες βγήκε η προκήρυξη 7Κ-2009 που αφορά πλήρωση θέσεων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ στον τομέα της υγείας δηλαδή σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Πήγα και αγόρασα την προκύρηξη γιατί από τις τριακόσιες κόπιες που έστειλαν στην πόλη ποιος θα προλάβει να πάρει; Οχτώ ευρά παρακαλώ. Θα μου πείτε 144 σελλίδες είναι. Κανονικό βιβλίο. Και να μην περάσετε μπορείτε να το διαβάσετε σε κάποια παραλία με τη συνοδεία φραπεδακίου το καλοκαίρι.
Το λοιπόν έβγαλα φωτοτυπίες ταυτότητα, τίτλους σπουδών, πτυχία αγγλικών και διάφορα άλλα χαρτιά και πήγα στα Κ.Ε.Π. για να τα επικυρώσω. Ευτυχώς δεν είχε κόσμο και ξεμπέρδεψα γρήγορα. Πάω στο σπίτι και ερχίζω τη μελέτη. Εκεί άρχισα να τα βλέπω σκούρα. Ότι και να έψαχνες έβρισκες κάτι πολύ περιληπτικό και δίπλα παραποπομπή. Πήγαινες στην παραπομπή και όλα ήταν δυσνόητα με ελλιπείς πληροφορίες. Κατάφερα να διαβάσω την προκήρυξη μέχρι που μου ήρθε πονοκέφαλος και την παράτησα για να συνεχίσω σήμερα το πρωί.
Το πρωί τη διάβασα άλλη μια φορά και είδα κάτι που μου διέφυγε χθες. Πρέπει να πληρώσουμε παράβολο των 15 ευρώ για να είναι έγκυρη η αίτηση. Μάλιστα. Βρήκε ο ΓΑΠ τρόπο να γεμίσει τα ταμεία. Από τους ανέργους. 15 το παράβολο, ένα δεκάρικο οι φωτοτυπίες και ελπίζω γύρω στα πέντε ευρώ για να στείλω την αίτηση συστημένη, το σύνολο τριάντα ευρώ. Εννοείται ότι το παράβολο δεν πρόκειται να επιστραφεί στους μη διοριστέους. Κλέψιμο κανονικό. Ταρίφα! Μετά από ένα ντελίριο καντηλιών που κατέβασα ψιλοσυνήλθα και άρχισα να συμπληρώνω τα χαρτιά του Α.Σ.Ε.Π. που δεν είναι ένα δεν είναι δύο. Είναι τρία και το λουρί της μάνας, τουτέστιν έξι σελίδες που για να τις συμπληρώσεις πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις τη θεωρία της σχετικότητας. Πρέπει να ψάξεις να βρεις διάφορους κωδικούς μέσα στις 144 σελίδες της προκήρυξης για να τους δηλώσεις σωστά. Σε πολλά πράγματα που καλείσαι να συμπληρώσεις βρίσκεσαι πελαγωμένος γιατί δε βρίσκεις εξηγήσεις στην προκύρηξη.
Για το τεστ δεξιοτήτων ζητάνε χαρτιά. Τι χαρτιά οέο; Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στο διαδύκτιο και έλεγαν ότι η βαθμολογία θα προστίθεται αυτόματα από τον Α.Σ.Ε.Π. στις αιτήσεις των υποψηφίων. Πήρα τηλέφωνο στον Α.Σ.Ε.Π. στην Αθήνα και εννοείται ότι δεν το σήκωσε κανείς. Η τηλεφωνική γραμμή ήταν μονίμως απασχολημένη. Πήρα στα γραφεία του Α.Σ.Ε.Π. στη Θεσσαλονίκη και με την πρώτη έπιασα γραμμμή. Κωλοφαρδία ε; Την Πέμπτη θα πάω να παίξω τζόκερ. Το τηλέφωνο το σήκωσε μια γυναίκα που δεν ήξερε και πολλά πράγματα. Αναγκάστηκα και πήγα στα Κ.Ε.Π. όπου έβγαλα άκρη μετά από μια ώρα. Τι χαρτί θέλουν; Φωτοτυπία από την προκύρηξη του τότε διαγωνισμού για το τεστ δεξιοτήτων, φωτοτυπία από το αρχείο Excel που δείχνει το όνομα μου και τη βαθμολογία μου και μια υπεύθυνη δήλωση που να λέει πότε έδωσα εξετάσεις και τι βαθμό είχα. Στην υπεύθυνη δήλωση έπρεπε να έχω σφραγίδα και υπογραφή από τα Κ.Ε.Π. και αυτά τα τρία χαρτιά να είναι συρραμένα μεταξύ τους.
Ευνοϊκότερη μεταχείρηση έχουν οι απολυόμενοι των φωσφορικών λιπασμάτων, οι πολύτεκνοι, οι συγγενείς των θυμάτων του Μαλιακού, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Εγώ δηλαδή για να έχω ευνοϊκότερη μεταχείρηση πρέπει να σκοτωθεί κάποιος δικός μου άνθρωπος. Ως απολυόμενος όμως από την εταιρία που ήμουν γιατί να μην έχω έξτρα μόρια; Σεβαστός ο ψυχικός πόνος των συγγενών των θυμάτων αλλά το θεωρώ αδικία για τους υπόλοιπους να διοριστεί ο αδερφός ή η αδερφή ενός θύματος. Πάλι δηλαδή βρίσκομαι στην από κάτω, εάν το πάρω προσωπικά. Αυτή είναι η αξιοκρατία και η ισότητα;
Θέλει επίσης βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα για το πόσα χρόνια είμαι ασφαλισμένος. Τα χρόνια πρέπει να τα μετατρέψω σε μήνες. Μπέρδεμα μεγάλο σας λέω.
Θέλει σε μια φόρμα να γράψω που δούλεψα, από πότε μέχρι πότε, πόσους μήνες, πόσες μέρες, σε ποιον εργοδότη ή φορέα απασχόλησης, την κατηγορία του φορέα, σε τι αντικείμενο εργάστηκα. Όλα αυτά θα τα κάνω σύνολο σε μήνες για να αποδείξω την εργασιακή μου εμπειρία. Είμαστε σοβαροί; Που να θυμόμαστε όλα αυτά για πριν δέκα και παραπάνω χρόνια;
Με όλα τα παραπάνω νομίζω ότι κάνουν τα πράγματα τόσο περίπλοκα και επίτηδες έτσι ώστε να ακυρωθούνε πολλές αιτήσεις.
Ούτε σήμερα κατάφερα να τελειώσω και έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν το βλέπω ούτε και αύριο. Αν είναι δυνατόν να ζητάνε τόσο χρόνο, τόση γραφειοκρατία (Κ.Ε.Π., ασφαλιστικός φορέας, εφορία) και χρήματα (παράβολο 15 ευρώ). Απ' ότι έχω συζητήσει με μερικούς άλλους υποψήφιους κατάλαβα ότι τελικά πολλοί μπερδεύονται έτσι όπως κατάντησαν την προκύρηξη.
Υποτίθεται ότι έχουμε μηχανογράφηση. Δε μπορούνε να μας ζητάνε ασφαλιστικό φορέα και αριθμό μητρώου ή το Α.Μ.Κ.Α. (αλήθεια αυτό τελικά είναι τόσο άχρηστο; Ποτέ δε μου το ζήτησαν σε καμία υπηρεσία) και να πάρουν όλες τις λεπτομέρειες που θέλουνε; Δε μπορούνε να δούνε από τον Ο.Α.Ε.Δ. πόσο καιρό και που δούλεψε κάποιος υποψήφιος; Πόσο καιρό είναι άνεργος; Γιατί όλη αυτή η ταλαιπωρία;
Βγήκε άλλη μια προκήρυξη για 19 θέσεις. Είναι η 6Κ/2009 για ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Είναι μόλις σαράντα σελίδες αν και υποψιάζομαι ότι η χαρούρα θα είναι παρόμοια με αυτή που αναφέρω παραπάνω για την 7Κ/2009.
Πίστευα ότι μετά τον Καραμανλή δύσκολα θα βρίσκαμε κάποιον που θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Και όμως βρέθηκε σε χρόνο dt. Ο ΓΑΠ. Εδώ και δώδεκα χρόνια έχω λάβει μέρος σε πάμπολλους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. και όχι μόνο. Αυτό το χάλι πρώτη φορά το είδα.

buzz it!