Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Print this post

ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ;

Καλησπέρα. Ως γνωστόν πριν μερικές μέρες βγήκε η προκήρυξη 7Κ-2009 που αφορά πλήρωση θέσεων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ στον τομέα της υγείας δηλαδή σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Πήγα και αγόρασα την προκύρηξη γιατί από τις τριακόσιες κόπιες που έστειλαν στην πόλη ποιος θα προλάβει να πάρει; Οχτώ ευρά παρακαλώ. Θα μου πείτε 144 σελλίδες είναι. Κανονικό βιβλίο. Και να μην περάσετε μπορείτε να το διαβάσετε σε κάποια παραλία με τη συνοδεία φραπεδακίου το καλοκαίρι.
Το λοιπόν έβγαλα φωτοτυπίες ταυτότητα, τίτλους σπουδών, πτυχία αγγλικών και διάφορα άλλα χαρτιά και πήγα στα Κ.Ε.Π. για να τα επικυρώσω. Ευτυχώς δεν είχε κόσμο και ξεμπέρδεψα γρήγορα. Πάω στο σπίτι και ερχίζω τη μελέτη. Εκεί άρχισα να τα βλέπω σκούρα. Ότι και να έψαχνες έβρισκες κάτι πολύ περιληπτικό και δίπλα παραποπομπή. Πήγαινες στην παραπομπή και όλα ήταν δυσνόητα με ελλιπείς πληροφορίες. Κατάφερα να διαβάσω την προκήρυξη μέχρι που μου ήρθε πονοκέφαλος και την παράτησα για να συνεχίσω σήμερα το πρωί.
Το πρωί τη διάβασα άλλη μια φορά και είδα κάτι που μου διέφυγε χθες. Πρέπει να πληρώσουμε παράβολο των 15 ευρώ για να είναι έγκυρη η αίτηση. Μάλιστα. Βρήκε ο ΓΑΠ τρόπο να γεμίσει τα ταμεία. Από τους ανέργους. 15 το παράβολο, ένα δεκάρικο οι φωτοτυπίες και ελπίζω γύρω στα πέντε ευρώ για να στείλω την αίτηση συστημένη, το σύνολο τριάντα ευρώ. Εννοείται ότι το παράβολο δεν πρόκειται να επιστραφεί στους μη διοριστέους. Κλέψιμο κανονικό. Ταρίφα! Μετά από ένα ντελίριο καντηλιών που κατέβασα ψιλοσυνήλθα και άρχισα να συμπληρώνω τα χαρτιά του Α.Σ.Ε.Π. που δεν είναι ένα δεν είναι δύο. Είναι τρία και το λουρί της μάνας, τουτέστιν έξι σελίδες που για να τις συμπληρώσεις πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις τη θεωρία της σχετικότητας. Πρέπει να ψάξεις να βρεις διάφορους κωδικούς μέσα στις 144 σελίδες της προκήρυξης για να τους δηλώσεις σωστά. Σε πολλά πράγματα που καλείσαι να συμπληρώσεις βρίσκεσαι πελαγωμένος γιατί δε βρίσκεις εξηγήσεις στην προκύρηξη.
Για το τεστ δεξιοτήτων ζητάνε χαρτιά. Τι χαρτιά οέο; Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στο διαδύκτιο και έλεγαν ότι η βαθμολογία θα προστίθεται αυτόματα από τον Α.Σ.Ε.Π. στις αιτήσεις των υποψηφίων. Πήρα τηλέφωνο στον Α.Σ.Ε.Π. στην Αθήνα και εννοείται ότι δεν το σήκωσε κανείς. Η τηλεφωνική γραμμή ήταν μονίμως απασχολημένη. Πήρα στα γραφεία του Α.Σ.Ε.Π. στη Θεσσαλονίκη και με την πρώτη έπιασα γραμμμή. Κωλοφαρδία ε; Την Πέμπτη θα πάω να παίξω τζόκερ. Το τηλέφωνο το σήκωσε μια γυναίκα που δεν ήξερε και πολλά πράγματα. Αναγκάστηκα και πήγα στα Κ.Ε.Π. όπου έβγαλα άκρη μετά από μια ώρα. Τι χαρτί θέλουν; Φωτοτυπία από την προκύρηξη του τότε διαγωνισμού για το τεστ δεξιοτήτων, φωτοτυπία από το αρχείο Excel που δείχνει το όνομα μου και τη βαθμολογία μου και μια υπεύθυνη δήλωση που να λέει πότε έδωσα εξετάσεις και τι βαθμό είχα. Στην υπεύθυνη δήλωση έπρεπε να έχω σφραγίδα και υπογραφή από τα Κ.Ε.Π. και αυτά τα τρία χαρτιά να είναι συρραμένα μεταξύ τους.
Ευνοϊκότερη μεταχείρηση έχουν οι απολυόμενοι των φωσφορικών λιπασμάτων, οι πολύτεκνοι, οι συγγενείς των θυμάτων του Μαλιακού, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Εγώ δηλαδή για να έχω ευνοϊκότερη μεταχείρηση πρέπει να σκοτωθεί κάποιος δικός μου άνθρωπος. Ως απολυόμενος όμως από την εταιρία που ήμουν γιατί να μην έχω έξτρα μόρια; Σεβαστός ο ψυχικός πόνος των συγγενών των θυμάτων αλλά το θεωρώ αδικία για τους υπόλοιπους να διοριστεί ο αδερφός ή η αδερφή ενός θύματος. Πάλι δηλαδή βρίσκομαι στην από κάτω, εάν το πάρω προσωπικά. Αυτή είναι η αξιοκρατία και η ισότητα;
Θέλει επίσης βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα για το πόσα χρόνια είμαι ασφαλισμένος. Τα χρόνια πρέπει να τα μετατρέψω σε μήνες. Μπέρδεμα μεγάλο σας λέω.
Θέλει σε μια φόρμα να γράψω που δούλεψα, από πότε μέχρι πότε, πόσους μήνες, πόσες μέρες, σε ποιον εργοδότη ή φορέα απασχόλησης, την κατηγορία του φορέα, σε τι αντικείμενο εργάστηκα. Όλα αυτά θα τα κάνω σύνολο σε μήνες για να αποδείξω την εργασιακή μου εμπειρία. Είμαστε σοβαροί; Που να θυμόμαστε όλα αυτά για πριν δέκα και παραπάνω χρόνια;
Με όλα τα παραπάνω νομίζω ότι κάνουν τα πράγματα τόσο περίπλοκα και επίτηδες έτσι ώστε να ακυρωθούνε πολλές αιτήσεις.
Ούτε σήμερα κατάφερα να τελειώσω και έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν το βλέπω ούτε και αύριο. Αν είναι δυνατόν να ζητάνε τόσο χρόνο, τόση γραφειοκρατία (Κ.Ε.Π., ασφαλιστικός φορέας, εφορία) και χρήματα (παράβολο 15 ευρώ). Απ' ότι έχω συζητήσει με μερικούς άλλους υποψήφιους κατάλαβα ότι τελικά πολλοί μπερδεύονται έτσι όπως κατάντησαν την προκύρηξη.
Υποτίθεται ότι έχουμε μηχανογράφηση. Δε μπορούνε να μας ζητάνε ασφαλιστικό φορέα και αριθμό μητρώου ή το Α.Μ.Κ.Α. (αλήθεια αυτό τελικά είναι τόσο άχρηστο; Ποτέ δε μου το ζήτησαν σε καμία υπηρεσία) και να πάρουν όλες τις λεπτομέρειες που θέλουνε; Δε μπορούνε να δούνε από τον Ο.Α.Ε.Δ. πόσο καιρό και που δούλεψε κάποιος υποψήφιος; Πόσο καιρό είναι άνεργος; Γιατί όλη αυτή η ταλαιπωρία;
Βγήκε άλλη μια προκήρυξη για 19 θέσεις. Είναι η 6Κ/2009 για ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Είναι μόλις σαράντα σελίδες αν και υποψιάζομαι ότι η χαρούρα θα είναι παρόμοια με αυτή που αναφέρω παραπάνω για την 7Κ/2009.
Πίστευα ότι μετά τον Καραμανλή δύσκολα θα βρίσκαμε κάποιον που θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Και όμως βρέθηκε σε χρόνο dt. Ο ΓΑΠ. Εδώ και δώδεκα χρόνια έχω λάβει μέρος σε πάμπολλους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. και όχι μόνο. Αυτό το χάλι πρώτη φορά το είδα.

buzz it!

15 σχόλια:

 1. Αχ τι τραβάτε κι εσείς με τη γραφειοκρατία εκει;! Όμως σκέψου πως θα δικαιολογήσουν τόσες θέσεις ατόμων που ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα πέρα από το να ελέγχουν αιτήσεις ή να βάζουν μια σφραγίδα κτλ;

  Πάντως αυτό με το παράβολο κι εδώ στην Κύπρο είναι ουσιαστικά έμμεση φορολογία σε άνεργους. Εδω το σύστημα είναι να ισχύουν οι εξετάσεις για το δημόσιο για 1 μόνο χρόνο. Πληρώνουν λοιπόν χιλιάδες αιτητές περίπου 60 ευρώ και αν περάσουν τις εξετάσεις μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις που ανακοινώνονται την αμέσως επόμενη χρονιά. Όσο καλά ή κακά τα πάνε την επόμενη χρονιά δεν ισχύουν τα αποτελέσματα τους και πρέπει να ξαναπάνε να ξαναδώσουν εξετάσεις για να έχουν δικαίωμα να ξαναδιεκδικήσουν θέσεις. Άσε χάλια σου λέω. Γραφειοκρατία στις αιτήσεις δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό φυσικά αλλά το κράτος γεμίζει τα ταμεία του μια χαρά με αυτό το τρόπο κι αφήνει τους υποψήφιους να τα δίνουν κάθε χρόνο στα φροντιστήρια ή να αγχώνονται και να παρακάθονται εξετάσεις συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @DaisyCrazy Δηλαδή κάθε χρόνο τα σκάτε; Σαν να πληρώνεται κάρτα μέλους. Τι κλεψιά είναι αυτή ρε γαμώτο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα. Έπεσα τυχαία στο blog σου και είναι σαν να διαβάζω τον εαυτό μου. Είμαι και εγώ στο ίδιο μήκος κύματος, στην ίδια κατάσταση με εσένα, στην ίδια φάση. Είδα κοινά πολλά.

  Βάζω επειγόντως το ιστολόγιο στου στην λίστα με τα αγαπημένα μου. Θα περναω να τα λέμε, θα είναι χαρά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εγώ για κάτι τέτοια και επειδή δεν έχω χρόνο και χρήμα για πέταμα σταμάτησα να κυνηγώ το δημόσιο.Έχω πληρώσει παράβολα fax και curier που θα'χα κάνει λεφτά με ουρά...
  Αντε και με το καλό να'σαι από τους πρώτους εύχομαι ολόψυχα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @bananiagr Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο διαδυκτιακό μου κουτούκι. Πίστεψε με υπάρχουν πάρα πολλοί που βρίσκονται στην ίδια φάση μ' εμάς. Θα κάνω προσθήκη το δικό σου αύριο γιατί είμαι λιγάκι πνιγμένος.
  @zoyzoy Είναι πολλά τα λεφτά ζουζού μου. Αυτό είναι αλήθεια. Όχι ότι καίγομαι να μπω στο δημόσιο αλλά μια προσπάθεια πρέπει να την κάνω εφόσον και ο ιδιωτικός τομέας πάει κατά διαόλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. MITSARA KALH EPITIXIA NA EXEIS KAI AS EINAI PERASTIKA OLA AUTA POU PERNAS TORA,KAI ELPIZO OTAN ME TO KALO MPEIS STO DIMOSIO NA MHN KANEIS KAI ESI AUTA POU KANOUNE TORA OI LEBENTES.KALHMEROUDIA MOU NA EXEIS.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @MOLEMOU Να 'σαι καλά Νικόλα αλλά το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Χωρίς βύσμα δεν έχω ελπίδα. Απλά κάνω τα χαρτιά μου για να μη λέω ότι έμεινα άπραγος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ναι ναι κάθε χρόνο! Και δεν είναι μόνο τα λεφτά αλλά και η ταλαιπωρία να δίνεις συνέχεια εξετάσεις και να μην ανακοινώνονται θέσεις με τα προσόντα σου κτλ. Είναι μεγάλη κοροϊδία να πρέπει να δίνεις κάθε χρόνο γιατί έληξαν οι εξετάσεις του περασμένου έτους. Τι είναι γάλα κι έχουν ημερομηνία λήξης;! Άσε είναι μεγάλη πίκρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @DaisyCrazy Ως γνωστόν στην Ελλάδα πάσχουμε από οργάνωση και ευνοεί πολλούς για τί το χρήμα ρέει. Ταχυδρομεία, φωτοτυπάδες και ΄'ενα σωρό άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τυχαία έπεσα στο blog σου και ευτυχως να λες. Μόλις πρόσφατα αναρωτιόμουν πότε θα βγει η προκήρυξη και να τη!

  θα φαμε πρήξιμο πάλι με τα χαρτιά και κυρίως με την ανοργάνωση που θα συναντήσουμε

  Την καλησπέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. KANTHAROS Καλημέρα και καλωσήρθες. Ετοιμάσου για μεγάλο Γολγοθά. Σήμερα είναι η τέταρτη μέρα που ασχολούμαι με αυτό και ακόμα δεν τέλειωσα. Απ' ότι βλέπω ούτε αύριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δημήτρη καλή χρονιά να έχεις και να'σαι πάντα υγιής για να αντέχεις την μλκ που βαράει τους καρεκλοκένταυρους!
  Αυτό που γράφεις το'χω ζήσει ουκ ολίγες φορές. Η τελευταία φορά που έκανα την χάρη στον ΑΣΕΠ να του χαρίσω 45 ευρώ μόνο σε παράβολα για 3 διαφορετικές προκυρήξες ήταν... χμ! δεν θυμάμαι! Αυτό που θυμάμαι είναι ότι μαζί με τα 45 ευρώ πλήρωσα και 20 ευρώ σε συστημένα ώστε να φτάσουν στα γραφεία που γίνονταν αποδεκτές οι αιτήσεις.
  Αποτέλεσμα; Ενώ πληρούσα τις προϋποθέσεις και με το παραπάνω και θα έπρεπε λογικά να είμαι διορισμένη αυτή την στιγμή, βρέθηκα να είμαι 80η επιλαχούσα! Τρέχα γύρευε! Τους έχεσα πατώκορφα και δεν ξανάκανα τον κόπο να λάβω μέρος στο πανυγύρι ζητιανιάς για να τσεπώνουν μεγαλοπρεπώς και χωρίς τσίπα οι ρεζίληδες που κυβερνούν την χώρα. Υποτίθεται ότι το παράβολο επιστρέφεται στον δικαιούχο όταν αυτός δεν διορίζεται! Όσο την είδα εγώ την επιστροφή κάτσε και περίμενε κι εσύ!
  Προτιμώ να κάνω "μαύρη εργασία" και να κερδίζω "μαύρα χρήματα" παρά να τα χαρίζω στους αλήτες για να τα τσεπώνουν αυτοί και να μου τσαμπουνάνε για την τάχα μου οικονομική κρίση. Γιατί οι γελοίοι δεν μου χτυπήσανε την πόρτα να με ρωτήσουνε πως την βγάζω.

  Δημήτρη κακώς ασχολείσε με το δημόσιο. Αν δεν έχεις μπάρμπα να σε βάλει απ'το παράθυρο κανονικά και χωρίς αιτήσεις και χαρτούρα, είσαι χαμένος ήδη στο περίμενε. Ψάξε στον ιδιωτικό τομέα κι ότι κάτσει!

  Πολλά φιλιά, τα λέμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. hackaday... αυτά ισχύουν εδώ και χρόνια στον ΑΣΕΠ! Η μεγαλύτερη απάτη είναι αυτό που γινόταν με την επιδότηση της εργασιακής εμεπειρίας στους stagers που ήταν όλοι βύσματα και ήταν η μεγαλύτερη αδικία ever!!!!

  Όσο για το παράβολο θα σε πω το εξής.. Μια φίλη που τελικά κατάφερε και πέρασε στο δημόσιο, έχει δώσει συνολικά, 600 ευρώ σε παράβολα για τους διαγωνισμους... Αυτό τα λέει όλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @Anti Καλά το ότι ο ΑΣΕΠ είναι αδιάτρητος αυτό είναι η μεγαλύτερη μαλακία του αιώνα. Όσο για τους stagers έχεις δίκιο αλλά αν δεις την προκήρυξη θα δεις χίλιες δυο περιπτώσεις να προηγούνται από έναν υποψήφιο. Απολυώμενοι φωσφορικών λιπασμάτων, συγγενείς θυμάτων, ομογενείς από το πρώην ανατολικό μπλοκ κ.α. Με λίγα λόγια πάλι στη απ' έξω μένουμε...
  Όσο για τη γνωστή σου αφού τα κατάφερε μπορείς να πεις χαλάλι. Εγώ έχω δώσει πάνω από χιλιάρικο και έχω πάρει τα @@ μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @sadrina Βρε καλώς το Σαντρινάκι. Χρόνια και ζαμάνια βρε ψυχή. Που χάθηκες; Καλή χρονιά να έχεις και εσύ γιατί μυρίζομαι ότι περνάς από κάποιο λούκι για να εξαφανιστείς.
  Βύσμα δεν έχω. Στο ιδιωτικό τομέα έχω μοιράσει βιογραφικά σε 6 νομούς και δεν έγινε τίποτα. Ξέρω ότι τζάμπα σπαταλάω το χρόνο μου και τα χρήματα αλλά τι να κάνω άλλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;