Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

"TV OR NOT TV?"


Τηλεόραση. Αυτό το μαγικό κουτί που σε μεταφέρει σε άλλους κόσμους και σε άλλες διαστάσεις! Αυτό που είναι τόσο χρήσιμο και τόσο άχρηστο. Αυτό που καθοδηγεί τις μάζες. Μέσο για ενημέρωση και πληροφόρηση ή μέσο για προπαγάνδα, αποβλάκωση και μετάλλαξη νοοτροπιών και αντιλήψεων;
Ανοίγω το πρωί την τηλεόραση (λόγω του ότι είμαι άνεργος - έληξε η σύμβαση μου στην εταιρεία που δουλεύω και θα ξαναπάω σε μερικούς μήνες) και δεν ξέρω τι να ΜΗΝ πρωτοδώ. Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω που τη βρίσκουν την όρεξη το πρωί και μας περιλούζουν σχεδόν όλα τα κανάλια με τσιφτετέλια και σκυλάδικα. Νομίζουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν χίλια δυο βάσανα και θα ανέβουν στις καρέκλες και στα τραπέζια των σπιτιών τους για να χορέψουν;
Όλα αυτά που παρουσιάζουν: εσώρουχα, κουτσομπολιά και άλλα καυτά θέματα μας ενδιαφέρουν τόσο πολύ;
Γιατί τα νεύρα μου πρέπει να γίνουν τσατάλια και να σιχτιρίζω κάθε δύο δευτερόλεπτα;
Μετά τα πρωινάδικα έχουν σειρά τα απογευματινά. Κοινωνικού περιεχομένου. Πάνελ με τον κάθε ξεχασμένο που αρέσκεται να βλέπει τη φάτσα του στο γυαλί. Τηλέφωνα στον αέρα και να ακούω κορώνες:
- "Θα αφήσω τον άντρα μου για έναν άλλο είκοσι χρόνια μικρότερο μου."
- "Η πεθερά μου είναι στρίγγλα. Την έχω στο σπίτι για να μου προσέχει τα παιδιά και να μαγειρεύει."
- "Το μόνο καλό στον άνδρα μου είναι τα λεφτά του. Δεν τον θέλω αλλά κοντά του νιώθω ασφάλεια."
Είναι πολλά τα παρόμοια θέματα που μας κατακεραυνώνουν κάθε μέρα. Κάτι δεν πάει καλά! Μήπως είναι φτιαχτά; Τα τηλεφωνήματα είναι αληθινά ή........; Περίεργο! Αυτές οι φωνές που ακούω νομίζω ότι κάθε μέρα είναι οι ίδιες. Λέω...!!!
Με αυτές τις εκπομπές έχω τη ιδέα ότι στην Ελλάδα του 2007 βασιλεύει το μίσος, ο φθόνος, το κέρατο, η ζήλια, η κακία, η εκμετάλευση, η κοροϊδία και τίποτε άλλο! Πως να εμπιστευτώ και ΄γω ο δόλιος τον διπλανό μου;
Τα δελτία ειδήσεων έχουν γίνει υπερπαραγωγές με stars του παρουσιαστές - δημοσιογράφους. Οι ειδήσεις έχουν καταντήσει κουραστικές αφού στα περισσότερα κανάλια διαρκούν έως και μία ώρα. Μερικές φορές μπορεί και παραπάνω. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΥΡΙΟΙ. ΤΡΙΑΝΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ-ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Τα κανάλια κάνουν κόντρες μεταξύ τους ποιο θα έχει τα πιο πολλά παράθυρα με αποτέλεσμα όλοι να φωνάζουν ταυτόχρονα (γιατί στην Ελλάδα είναι αδύνατο να γίνει διάλογος ή συζήτηση) και ο τηλεθεατής που είναι ο τελικός αποδέκτης να μην καταλαβαίνει τίποτα. Κάθε καλοκαίρι ακούω για μεταγραφές με τεράστια ποσά που ούτε στο ποδόσφαιρο γίνονται.
Οι ελληνικές σειρές επί το πλείστον είναι για κλάματα. Έρωτας, κλάμα, κέρατο, φόνος το concept των περισσοτέρων σήριαλ στον υπερθετικό βαθμό. Ευτυχώς υπάρχουν και καλές σειρές (κωμωδίες οι πιο πολλές) αλλά στο σύνολο η τηλεόραση στην Ελλάδα πάσχει και σε αυτόν τον τομέα. Τα κρατικά κανάλια κρατάνε λίγο τις ισοροπίες και ένας καινούριος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός.
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται στη ελληνική TV κάθε χρόνο είναι τα ίδια. Πρώην μοντέλα που έγιναν ηθοποιοί, παρουσιαστές - παρουσιάστριες, τραγουδιστές - τραγουδίστριες, παιδιά διασήμων που κάνουν δικιά τους εκπομπή, συνθέτες, στιχουργοί, managers και άλλες εξωτηλεοπτικές ειδικότητες καλούνται να κάνουν τους κριτές σε διάφορα shows, ακόμα και οι θέσεις γίνονται κληρονομικές όπως στην πολιτική. Βλαστάρια δημοσιογράφων παίρνουν θέσεις μπροστά στις κάμερες γιατί έχουν μπάρμπα ( ή μπαμπά και μαμά) στην κορώνη. Ως και οι τηλεμαϊντανοί είναι οι ίδιοι.
Η τηλεόραση χρησιμοποιείται για προσωπική προβολή από πολλούς που ξεχνάνε τον παγματικό της ρόλο.
Η έμπνευση τις περισσότερες φορές λείπει. Αυτό φαίνεται από τις διάφορες (αντιγραφές - καρικατούρες) εκπομπές τύπου Oprah.
Μας προβάλλουν τα κοσμικά πάρτυ και όλους τους βολεμένους πόσο καλά περνάνε σε αυτά και ο κόσμος παρασείρεται και χαίρεται μαζί με αυτούς ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει να πληρώσει τα άκρως αναγκαία. Δεν είναι λίγο τρελλό;
Βλέπω να γίνονται διαγωνισμοί σε διάφορες εκπομπές με "πλούσια δώρα¨: τηλεοράσεις plasma, ταξίδια, δωροεπιταγές κ.α. Απλά στείλε μύνημα που η χρέωση του μαζί με το 19% Φ.Π.Α. βγαίνει περίπου στα 2,5 ευρουλάκια. Πόσοι χιλιάδες καημένοι τηλεθεατές στέλνουν SMS με την ελπίδα να κερδίσουν κάτι; Έστω μια plasma για το σαλόνι! Για το γαμώτο ρε αδερφέ! Δώρο που το πληρώνω δε θεωρείται δώρο. ΝΟΜΙΖΩ; Ελληνικά μιλάμε! Ένα SMS επί τους χιλιάδες τηλεθεατές που στέλνουν κάθε μέρα βγαίνει ένα ποσό που υπερκαλύπτει όλα τα δώρα όλων των καναλιών. Μένει και κατιτίς για τα κανάλια.
Ή εγώ τρελλάθηκα ή αυτό που βλέπω κάθε μέρα στην τηλεόραση μου με χαλάει άσχημα!

buzz it!

"ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ 300"


Καθόμουνα χθες στον καναπέ μου και έβλεπα ειδήσεις. Ένα από τα θέματα ήταν η αύξηση των βουλευτών. Μάλιστα! Λίγα παίρνουν οι 300 καρεκλοκένταυροι και είπαν να κάνουν μία αυξησούλα της τάξης των 520 ευρώ περίπου το μήνα. Έχουν έξοδα τα παιδιά. 'Οσο για τον απλό τον λαουτζίκο τι τους νοιάζει. Οι συνταξιούχοι; Οι άνεργοι; Οι απλοί εργαζόμενοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι; ΣΤΟΝ ΚΕΑΔΑ! Ξέρετε πόσα πληρώνουμε ως 'ελληνες για την καθαριότητα της βουλής; Κάτι εκατομύρια κάθε μήνα, τα οποία αυγατίζουν και θα πληρώνουμε τώρα πιο πολλά. Δεν είναι μόνο αυτά. Οι σύγχρονοι 300 έχουν και άλλες αβάντες. Κινητά τηλέφωνα με μεγάλο όριο συνδιαλέξεων, αεροπορικά εισιτήρια διπλής κατεύθυνσης της Ολυμπιακής, laptops, αυτοκίνητα και χίλια δυο άλλα!
Αλλά ποιος φταίει; Εμείς οι ίδιοι φταίμε που κάθε τέσσερα χρόνια τους διορίζουμε ως δημόσιους υπάλληλους ΜΑΣ και αυτοί αντί να μας υπηρετούν και να μας εξυπηρετούν κοιτάζουν την πάρτη τους και μόνο.
-Γιατί όλοι εσείς κύριοι τα οικονομάτε;
-Γιατί όλοι εσείς κύριοι το παίζετε εθνοπατέρες ενώ στην ουσία θέλετε τη βουλευτική σύνταξη και τις βίλες σας?
-Γιατί ρε εγώ παίρνω 620 ευρώ όπως οι περισσότεροι έλληνες και για να τα βγάλω πέρα κάνω δύο και τρεις δουλειές μαζεμένες και αντί για 33 να δείχνω 43;
'Εχω μια πρόταση να κάνω: αν κάποιος πολιτικός έχει τα κότσια ας έρθει να κάνει τη δουλειά που κάνω. Δουλεύω σε κατάψυξη (-35 C). Να παίρνει το μισθό μου και ας ζήσει για ένα μήνα με όλους τους λογαριασμούς.
Μπορούμε να κάνουμε και το άλλο. Να ανταλλάξουμε μισθούς. Ας παραμείνει βουλευτής και για ένα μήνα να ζήσει με τα 620 που παίρνω.
Αλλά όπως προείπα φταίμε και εμείς. Οι απλοί πολίτες. Βρισκόμαστε σε μια μακροχρόνια λήθη. Αποδεχόμαστε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να είναι από τζάκια. Μα αν είναι από τζάκια πως θα καταλάβουν τα προβλήματα του μέσου έλληνα;
Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, από όσο ξέρω, που οι κυβερνήσεις είναι κληρονομικές. Πάνε από γενιά σε γενιά. ΕΛΕΟΣ! Και εμείς το δεχόμαστε! Μήπως είμαστε άξιοι της μοίρας μας;
Όλα αυτά τα χρήματα για τις προεκλογικές εκστρατείες από που βγαίνουν; Από την τσέπη μας. Κάηκε η μισή Ελλάδα και αντί να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτοί κοίταζαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες και όσοι παρεβρέθηκαν στα καμμένα μέρη για ψηφοθηρία το έκαναν.
Η διαφθορά περνάει μέσα από την πολιτική. Είτε είναι ναρκωτικά, είτε είναι τζόγος (φρουτάκια κλπ.) είτε οτιδήποτε άλλο.
ΕΛΕΟΣ!!!

Υ.Γ.: Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν είμαι αναρχικός. Ένας απελπισμένος έλληνας είμαι!

buzz it!