Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΒΑΡΙΑ

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Πριν από λίγο είχα βγει στην αγορά για κάτι δουλειές και εισέπραξα ότι και τις τελευταίες μέρες. Κατήφεια, προβληματισμός, στεναχώρια, άγχος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν στόλισαν τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους. Ο κόσμος στην καλύτερη περίπτωση για να νιώσει το πνεύμα των γιορτών θα βγει έξω για να κοιτάξει τις βιτρίνες. Για να μπει μέσα στα μαγαζιά δεν υπάρχει περίπτωση. Και πως να μπει από τη στιγμή που δεν υπάρχει σάλιο;
Βέβαια υπάρχουν και μερικοί μαγαζάτορες και "επαγγελματίες" των οποίων ο οργανισμός το τραβάει το λουκέτο γιατί κάνουν απατεωνιές. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου πήγα στην αντιπροσωπεία απ' όπου αγόρασα το αυτοκίνητο μου πριν πεντέμισι χρόνια για να αλλάξω μπαταρία. Έσκασα 75 ευρά και απόδειξη δεν πήρα γιατί έκαναν συντήρηση στους υπολογιστές (αυτη ήταν η δικαιολογία τους) αν και έπρεπε να μου δώσουνε χειρόγραφη και τρυπημένη από την εφορία. Μου είπαν να πάω μια από τις επόμενες μέρες να την πάρω. Πήρα δυο-τρεις φορές τηλέφωνο (για να μην πηγαινοέρχομαι άδικα) αλλά μου είπαν ότι τα συστήματα τους δεν ήταν έτοιμα και είπα να πάω να την πάρω μετά από τις γιορτές.
Έφτασε η παραμονή Χριστουγέννων και το βράδυ ξεκινήσαμε να βρούμε κάποιους φίλους. Πάω να γυρίσω το κλειδί στο διακόπτη μίζας και ρεύμα γιοκ. Oh yes... έμεινα από μπαταρία. Δεν ξέχασα τα φώτα αναμένα ή κάτι άλλο απλά χωρίς να ξέρω τι συμβαίνει ούτε να μπορώ να υποψιαστώ δεν υπήρχε ρεύμα. Φωνάζω την οδική βοήθεια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο ήρθαν και μου έδωσαν ρεύμα. Έκανα μια βόλτα μπας και γεμίσει η μπαταρία και δεν έδωσα σημασία το υπόλοιπο βράδυ. Την επομένη (ανήμερα Χριστουγέννων) από περιέργεια πήγα να βάλω μπροστά τον κινητήρα αλλά και πάλι ρεύμα γιοκ. Ξαναφωνάζω την οδική βοήθεια και όταν ήθε ο υπάλληλος με ρώτησε: "Που βρήκες αυτή τη μπαταρία;". "Στην επίσημη αντιπροσωπεία", του λέω. "Πόσο την πλήρωσες;", ξαναρωτά. "75 ευρώ", ξαναπαντάω. "Λοιπόν εγώ θα σου πω δυο πραγματάκια. Αυτή η μπαταρία δεν είναι πιστοποιημένη. Αν ήταν καλή, το λαμπάκι (είναι ξηρού τύπου, χωρίς να παίρνει υγρά μπαταρίας) θα έπρεπε να πρασινίζει, να φωσφορίζει ενώ εδώ είναι κατάμαυρο". Δεν είπα τίποτα. Αυτό το τριήμερο το πέρασα παρέα με την οδική βοήθεια και με γνωστούς και συγγενείς από τους οποίους ζητούσα να μου δώσουν ρεύμα. Μονάχα έβραζα μέσα μου και περίμενα πως και πως θα περάσει ο καιρός και θα έρθει η Δευτέρα για να πάω και να τους περιλάβω.
Ήρθε η Δευτέρα και πρώτο μου μέλημα ήταν να πάω στην αντιπροσωπεία και να τους τα χώσω. Με υποδέχτηκαν με χαμόγελα αλλά μέσα σε ένα λεπτό το χαμόγελο σβήστηκε από τη μούρη τους όταν άκουγαν τα μπινελίκια. Επίσημη αντιπροσωπεία να πουλάει σκάρτο πράγμα; Όταν τους το είπα προσβλήθηκαν και πήγαν να αντιδράσουν και έτσι τους περίλαβα για τα καλά. Την έλεγξαν και με με ένα ηλίθο χαμόγελο μου ανακοίνωσαν ότι είναι άδεια. ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΡΕ ΤΖΙΜΑΝΙΑ! Αν δεν ήταν άδεια θα βρισκόμουν στο μαγαζί σας; Εννοείται ότι την άλλαξαν χωρίς να διαμαρτυρηθούνε και μου έκοψαν και την απόδειξη που μου χρωστούσαν. Έτοιμος λοιπόν να πάω να φύγω, ρίχνω μια ματιά στην απόδειξη και αυτό που βλέπω δε μου αρέσει. Ενώ είχα πληρώσει 75 η απόδειξη ήταν για 67. Κατεβαίνω από το αυτοκίνητο και το λέω στο μάστορα. "Δεν υπάρχει πρόβλημα", μου λέει. "Φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα για ΄σένα, εγώ τα πλήρωσα και όχι εσύ", του λέω και συνέχισα: "εσύ έβγαλες οχτώ αυρώ μαύρα και δε φτάνει αυτό που τράβηξα τόσες μέρες με τη μπαταρία που μου έδωσες τώρα μου παίζεις πουστιά και με την απόδειξη". "Μην το βλέπεις έτσι", μου λέει. Καθώς πήγαινα ξανά προς το αυτοκίνητο τρώω μια φλασιά και του λέω: "Θα χρειαστώ επίσης δυο υαλοκαθαριστήρες για μπροστά και έναν για πίσω". Τους έφερε και εγώ πάω να φύγω. "Δε θα με πληρώσεις;", μου λέει. "Όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα", του είπα και έφυγα. Καθώς έφευγα έβλεπα από τον καθρέφτη που με κοιτούσε σα χάνος.
Επαγγελματισμός του κώλου. Άντε και χρειαζόταν να μεταφέρω επιγόντως κάποιον στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο Χριστουγεννιάτικα αλλά δε θα μπορούσα επειδή η επίσημη αντιπροσωπεία ήθελε να πουλήσει τη σκάρτη πραμάτεια της. Πώς θα έπρεπε να αντιδράσω εγώ ή οποιοσδήποτε παθών;
Ίσως ακουστεί σκληρό αλλά τέτοιους απατεώνες πρέπει να τους κλείνουν τα μαγαζιά με συνοπτικές διαδικασίες και να τους κατάσχουν τα πάντα (ποιος ξέρει τι λεφτά βγάζουν με τέτοιες λαμογιές). Ίσως μόνο έτσι πάρουν το μάθημα τους.
Υ.Γ.: Μη χάσετε απόψε στις 19:00 το hackaday 's live show στο hackaday 's web radio.

buzz it!