Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ Α.Σ.Ε.Π.

Σήμερα ήταν ξεχωριστή μέρα. Πανελλαδική ημέρα του φιάσκου. Γιατί το λέω αυτό; Να σας εξηγήσω αμέσως.
Σήμερα ξύπνησα νωρίς για να πάω σε μια άλλη πόλη για να λάβω μέρος, όπως τόσοι χιλιάδες έλληνες, στο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων. Το όλο σκηνικό ήταν το λιγότερο απαράδεκτο.
Πρώτον μας κουβάλησαν σε άλλη πόλη για να δώσουμε εξετάσεις ενώ τους διαγωνιζόμενους που ζούνε εκεί τους έστειλαν αλλού. Σαν ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή μου θύμιζε το όλο πράγμα. Ειλικρινά δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτό το σκεπτικό των υπευθύνων.
Δεύτερον υπήρξε μια καθυστέρηση άνω των δύο ωρών όπου είχαμε τα κινητά κλειστά και δε μας επέτρεπαν να τα ανοίξουμε για να ειδοποιήσουμε τους οικείους μας ότι θ' αργήσουμε, όπως επίσης κλείδωσαν τις πόρτες του κτηρίου και δε μπορούσανε οι διαγωνιζόμενοι να βγούνε έξω για να αγοράσουνε κάτι από το κυλικείο. Ούτε νερό. Το τσιγάρο απαγορευόταν και τρέχαμε στις τουαλέτες σαν σχολιαρόπαιδα να καπνίσουμε στα κλεφτά.
Τρίτον αρκετές ερωτήσεις ήταν για τα μπάζα (για να μην πω πιο βαριά λέξη). Παράδειγμα; "Ποιας χώρας πολιτικός αρχηγός επισκεύτηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα". Η απάντηση είναι η Κίνα, αλλά πόσο καθοριστικό ρόλο θα παίξει αυτό στη σταδιοδρομία κάποιου ή τι είδους δεξιότητα δείχνει; Αυτό δείχνει ότι τα θέματα ετοιμάστηκαν την τελευταία στιγμή (εφόσον έχει ερώτηση που αφορά το κοντινό παρελθόν). Άλλη ερώτηση που θεωρώ πιο εξειδικευμένη και η απάντηση της δεν αφορά γενικές γνώσεις ήταν η ερώτηση παγίδα: "Πόσα βιβλία έγραψε ο Σωκράτης;" Η απάντηση είναι κανένα. Τα έγραψε ο Πλάτωνας. Εγώ δεν είμουν τριτοδεσμίτης. Πως να το ξέρω; Είχε και άλλες τρελές ερωτήσεις αλλά δεν τις θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
Τέταρτον τέσσερις φορές μας διέκοψαν γιατί στάλθηκαν διευκρινήσεις. Καταλαβαίνετε ότι οργάνωση δεν υπήρχε αν και αυτό το τεστ ετοιμάζεται σχεδόν ένα χρόνο.
Το θέατρο του παραλόγου έκλεισε με την τελευταία ερώτηση. Τι παίχτηκε μ' αυτή; Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πριν ξεκινήσει το τεστ μας έδωσαν ένα φυλλάδιο με ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους για να μπούμε στο κλίμα επειδή το τεστ πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Μετά εννοείται ότι τα παραπάνω φυλλάδια τα πήραν πίσω πριν δωθούνε τα κανονικά θέματα. Η τελευταία ερώτηση λοιπόν έλεγε: "Στο φυλλάδιο με τα παραδείγματα για την εξοικείωση σας ένα θέμα σχετιζόταν με μία από τις παρακάτω επιλογές" και έδινε τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις. ΕΛΕΟΣ! Το φυλλάδιο με τα παραδείγματα μας το έδωσαν για να καταλάβουμε πως θα είναι το πνεύμα των εξετάσεων και όχι να το αποστηθίσουμε.
Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των θεμάτων και της γενικότερης κατάστασης. Προσωπικά εμένα δεν με έπεισε αυτός ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π. Θεωρώ ότι δε θα με βοηθήσει πουθενά. Φανταστείτε το εξής: Είναι δύο άτομα που έχουνε τα ίδια μόρια. Ο ένας έχει μόνο καλό βαθμό στο απολυτήριο λυκείου ενώ ο δεύτερος δεν έχει τόσο καλό βαθμό στο απολυτήριο λυκείου αλλά μιλάει φαρσί δύο ξένες γλώσσες και ξέρει υπολογιστές και έτσι ισοβαθμεί με τον πρώτο στα μόρια. Λαμβάνουν και οι δύο μέρος στο τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων του Α.Σ.Ε.Π. Ο πρώτος γράφει καλύτερα από τον δεύτερο και παίρνει περισσότερα μόρια. Μετά από λίγο καιρό βγαίνει μια προκύρηξη για μια θέση και καταθέτουν τα χαρτιά τους και οι δύο. Ο πρώτος περνάει και διορίζεται χάρη στα μόρια του Α.Σ.Ε.Π. και ο δεύτερος μένει απ' έξω. Ειλικρινά ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερα προσόντα για να πάρει τη δουλειά;
Για άλλη μια φορά τα πράγματα έγιναν λίαν επιεικώς πρόχειρα. Μην ξεχνάτε ότι πριν λίγες μέρες ειπώθηκε στην τηλεόραση ότι θα γίνουν χιλιάδες προσλήψεις από την κυβέρνηση (και δεν αναιρέθηκε από αυτή) εκτός Α.Σ.Ε.Π. στο σύστημα υγείας με τη δικαιολογία ότι πρέπει να κερδηθεί χρόνος και ότι με τη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π. καθυστερούνε τα πράγματα. Εκλογές και προσλήψεις γαλάζιων παιδιών μου μυρίζει.
Τεσπα! Καλή επιτυχία σε όλους αλλά μην απογοητευτείτε αν δεν πάρετε και τόσο καλά αποτελέσματα. Έτσι κι αλλιώς τα μόρια μετράνε μόνο για τρία χρόνια και όχι για πάντα.

buzz it!