Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ένας μεσήλικας Κύπριος συνελήφθει και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια επειδή με ένα trojan έλεγχε τις webcams έφηβων κοριτσιών.
Πιο συγκεκριμένα ο σαρανταεφτάχρονος τεχνικός υπολογιστών με ένα trojan μπορούσε να ελέγξει την κάμερα μιας δεκαεφτάχρονης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες ακόμη και video εντελώς προσωπικές της δεκαεφτάχρονης εν αγνοία της. Ο υπολογιστής της δεκαεφτάχρονης μολύνθηκε όταν αυτή άνοιξε ένα επισυναπτόμενο email που περιείχε τον ιό.
Μετά ο θύτης άρχισε να εκβιάζει την κοπέλλα ότι θα στείλει τις φωτογραφίες στους φίλους της τελευταίας και ότι θα τις αναρτίσει στο internet. Για κακή του τύχη η δεκαεφτάχρονη απευθύνθηκε στην αστυνομία η οποία τον συνέλλαβε.
Ο δράστης συνελλήφθηκε και στο παρελθόν (συγκεκριμμένα το 2005). Την ίδια χρονιά είχαν συλληφθεί και δυο Ισπανοί για τον ίδιο λόγο (παράνομος απομακρυσμένος έλεγχος webcam τρίτων) αλλά σε διαφορετικά περιστατικά. Ο πρώτος Ισπανός (φοιτητής πληροφορικής) τη γίτωσε φτηνά εφόσον πλήρωσε 1000 ευρώ πρόστιμο και 3000 ευρώ αποζημίωση στο θύμα του. Ο δεύτερος Ισπανός τιμωρήθηκε με φυλάκιση δύο χρόνων γιατί μόλυνε παραπάνω από 100000 υπολογιστές. Ο ιός που χρησιμοποιήθκε στις περιπτώσεις των Ισπανών είναι το Subseven Trojan.
πηγή: THE REGISTER.
Για να γλιτώσετε τέτοιες εκπλήξεις κρατάτε ενημερωμένα τα προγράμματα ασφαλείας που έχετε εγκατεστημένα στο pc σας, μην ανοίγετε emails άγνωστης προέλευσης, βάλτε firewall και σκανάρετε τακτικά για ιούς. Σε περίπτωση που το pc σας μολυνθεί (θα το καταλάβετε όταν σέρνεται, τα pop up παράθυρα και όταν δεν υπακούει σε εντολές) και ο ιός δε βρίσκεται ή επιμένει να υπάρχει (ναι υπάρχουν και τέτοιοι ιοί) η καλύτερη λύση είναι το format.

buzz it!