Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΑ...

Το Σαββάτο που μας πέρασε έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης. Αυτόματα τοποθετήθηκε στην παγκόσμια ελίτ των μουσείων από τα Μ.Μ.Ε. της υφηλίου και όχι μόνο. Σίγουρα αυτό είναι μια καλή επένδυση στον τομέα του πολιτισμού της χώρας μας και μπορούμε να πούμε ότι άργησε. Ως και η Google άλλαξε το λογότυπο της εκείνη τη μέρα. Όσοι δεν το είδατε ή δεν το παρατηρήσατε δείτε το παρακάτω screenshot (κλικ για μεγέθυνση της εικόνας).


Ωραίο το καινούριο μουσείο, ευάερο, ευήλιο, φωτίζεται με το Αττικό φως, η υποδοχή του ήταν παγκόσμια με διθυραμβικά σχόλια, η αρχιτεκτονική του θαυμάσια, αλλά...
...Αλλά ένα σημαντικό μέρος των εκθεμάτων είναι απομιμήσεις. Imitations που λένε και οι "φίλοι" μας οι Άγγλοι, οι οποίοι σύμφωνα με την αποικιοκρατική τους πολιτική ότι τους γυαλίσει στο μάτι το κάνουν, με το έτσι θέλω, κτήμα τους. Έτσι και τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η αλλαζονεία της Μεγάλης Βρετανίας μεγαλώνει με την άρνηση της να τα επιστρέψει στην Ελλάδα προβάλλοντας διάφορες ηλίθιες δικαιολογίες. Μια θετική κίνηση από κάποιους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι μαζεύουν υπογραφές γαι την επιστροφή των μαρμάρων εκεί που ανήκουν. Η ελληνική εξωτερική πολιτική και το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού τι κάνουν; Το απόλυτο τίποτα.
Η φαγωμάρα είναι το εθνικό σπορ των ελλήνων και χάρη σ' αυτήν ο λόρδος Έλγιν τα σήκωσε μέσα σε μια νύχτα και τα μετέφερε στην Αγγλία. Όσο τρωγόμαστε μεταξύ μας πάντα κάποιοι βρίσκουν ελεύθερο πεδίο να καπηλευτούν διάφορα. Αυτό αντικατοπτρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή. Τρώγονται τα κόμματα μεταξύ τους αντί να κοιτάξουν να κάνουν κάτι για το κοινό καλό. Το μόνο που ενδιαφέρει τους αντιμαχόμενους πολιτικούς μας είναι πως θα επισκιάσει με οποιοδήποτε τρόπο ο ένας τον άλλον. Μόνο στην αύξηση τους μισθού τους συμφωνούνε όλοι τους.
Με το νέο μουσείο είναι μια ευκαιρία να σηκωθούνε οι διάφοροι υπεύθυνοι από τις καρέκλες τους και να κάνουνε κάτι για να επιστρέψουνε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αν το χειριστούνε κατάλληλα πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα. Μόνο η έκθεση των αντιγράφων στα εκατομύρια μελλοντικών επισκεπτών είναι ικανή για να δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκιας και πίεσης προς την Αγγλία.

buzz it!