Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

ΚΕΡΚΙΝΗ: ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Μπήκαμε και στη Σαρακοστή. Ένας λόγος που χαίρομαι είναι ότι έρχεται το Πάσχα και θα πάρουμε το δώρο (αν δε μας το κόψουν και αυτό). Όχι ότι το χρειαζόματσε για να βγάλουμε γούστα αλλά για να βουλώσουμε καμιά τρύπα. Για να περάσει κανείς καλά δεν είναι απαραίτητο να ξοδευτούνε ένα κάρο χρήματα.
   Χθες μας έκανε ο καιρός τη χάρη και είχαμε λιακάδα. Ήλιος που έδειχνε τα δοντάκια του αλλά Φλεβάρη έχουμε ακόμα, φυσικό είναι. Με εφαλτήριο λοιπόν τη λιακάδα πήγαμε μια εκδρομούλα στην Κερκίνη. Η Κερκίνη είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε το 1932 και βρίσκεται στο νομό Σερρών, 35 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι περιτριγυρισμένη από πανέμορφα χωριά και βουνά (Κρούσια και Κερκίνη ή Μπέλες). Ένα από τα πιο γνωστά στην περιοχή είναι ο Λιθότοπος και η λίμνη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό αυτό. Πάνω από τριακόσια σπάνια είδη πουλιών, ζώων, ψαριών και φυτών έχουν βρει καταφύγιο εκεί πέρα και η περιοχή είναι προστατευόμενη.
   Όταν βρίσκεσαι εκεί ανοίγει η διάθεση σου. Βοηθάει και το κλίμα, είναι και σε ύψωμα. Έχει αρκετά ξενοδοχεία, τα οποία ευτυχώς σέβονται το περιβάλλον και οι δραστηριότητες που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης εκεί είναι αρκετές. Μονοπάτια μέσα στο δάσος για τους περιπατητές, ιππασία, βαρκάδα στη λίμνη, ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών, mountain bike και για τους φίλους το μηχανοκίνητου αθλητισμού υπάρχουν off-road διαδρομές για 4x4 και enduro. Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινάνε από πενήντα ευρώ. Όχι και άσχημα!
   Στην Κερκίνη μπορεί να δει κανείς κοπάδια νεροβούβαλων (τα συγκεκριμένα ζώα είναι υπό εξαφάνιση), φλαμίγκος και άλλα ενδιαφέροντα είδη της πανίδας του τόπου. υπάρχει και εκθεσιακό κέντρο πουλιών, εντόμων και φυτών. Το μεγαλείο της φύσης μπορεί να το καταλάβει κανείς όταν βρεθεί σε ανοιχτό μέρος και έχει θέα τη λίμνη και βλέπει ότι είναι περιτριγυρισμένος από χιονισμένες βουνοκορφές. Πραγματικά ασύλληπτο!
   Προσωπικά πιστεύω ότι μια καλή εμπειρία για τον επισκέπτη είναι να πάει να πιει ένα καφεδάκι στο Αρχονταρίκι. Ένα υπερυψωμένο καφέ παραδοσιακό, ζεστό, με καταπληκτική μουσική και θέα στη λίμνη. Δεν κάνω διαφήμιση αλλά πραγματικά όποτε πάω εκεί, πραγματικά απολαμβάνω τον καφέ μου. Η διακόσμηση έχει γίνει με διάφορα παραδοσιακά πράγματα, ρόδες κάρου, κομπολόγια, παγούρια, διάφορα χάλκινα σύνεργα, παλιές φωτογραφίες κ.α. Τα τραπεζάκια είναι στρωμένα με παραδοσιακά σεμεδάκια, οι κουρτίνες είναι παλιού τύπου, παραδοσιακές και αυτές και οι καναπέδες είναι καλυμμένοι με παραδοσιακά κουβερτόν. Το σύνολο όλων αυτών σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Εικόνες που έχουμε σχεδόν ξεχάσει. Οι τιμές εννοείται ότι είναι χαμηλές. Πιο χαμηλές και από τις αντίστοιχες της πόλης άσχετα αν το μέρος είναι τουριστικό. Για παράδειγμα ένα φραπεδάκι σε τεράστιο ποτήρι κοστίζει μόλις €2,5.
   Στην Κερκίνη έγιναν και γυρίσματα (το χωριό που βουλιάζει στο νερό) για την τριλογία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το λιβάδι που δακρύζει".
   Παρακάτω έχω βάλει μερικές φωτογραφίες από τη λίμνη και από το καφενεδάκι (κάντε κλικ για να τις δείτε σε μεγέθυνση). Ελπίζω να σας αρέσουν. Εγώ προσωπικά αν και βρέθηκα για μερικές ώρες εκεί πραγματικά γέμισα τις μπαταρίες μου.
   Χρήσιμες ιστοσελίδες: http://www.kerkinilake.org, http://www.oikoperiigitis.gr, http://www.e-view.gr/photoalbum.php?cat=201, http://www.gnto.gr/pages.php?pageID=348&langID=1 . Με λίγη αναζήτηση στον Γούγλη θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες.

buzz it!