Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΔΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ;

Για άλλη μια χρονιά βλέπουμε τις ίδιες κινήσεις από τους αγρότες. Κάθε χειμώνα που δε δουλεύουν και κάθονται κλείνουν τους δρόμους και  απειλούνε ότι δε θα ανοίξουν τους δρόμους αν δεν πάρουν χρήματα. Αυτό το πράγμα λέγεται εκβιασμός, μείζα, προστασία. Τέλος. Αν είναι μάγκες και αν πραγματικά έχουν δίκαιο να κλείσουν τους δρόμους το καλοκαίρι. Βέβαια αυτό δεν τους συμφέρει.
   Το χειμώνα εκεί που κάθονται στον καφενέ λένε: "Δεν πάμε να κλείσουμε τους δρόμους μπας και 'κονομήσουμε το κατιτίς μας;" Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Μερικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να τα τρακτέρ στους δρόμους για να ξεσκουριάσουν και τα επιτόπου μαγκάλια με τα λουκάνικα και τα κρασιά πάνε σύννεφο. Το τροπάριο είναι το ίδιο. "Είμαστε αδικημένοι, δεν πήγε καλά η σοδειά, ο καιρός ήταν χάλια, μας υποσχέθηκαν μπλα, μπλα, μπλα...".
   Συγνώμοι οι υπόλοιποι τι είμαστε; Οι ευνοημένοι; Το χειμώνα και οι οικοδόμοι δε δουλεύουν. Βγήκαν ποτέ να κλείσουν τους δρόμους; Όχι. Έκλεισε ποτέ κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος τους δρόμους; Όχι. Που ποντάρουν οι αγρότες; Στο ότι είναι μια δυνατή ψηφοφορική δύναμη. Δοκίμασαν ποτέ για εναλλακτικές καλλιέργειες; Ελάχιστοι. Βαριούνται να εξελιχτούν. Δε θέλουν. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αλλά δεν είναι λίγες οι επιδοτήσεις που πήραν. Οι επιδοτήσεις αυτές δόθηκαν για να κάνουν επενδύσεις πάνω στη δουλειά τους. Οι περισσότεροι όμως προτίμησαν να μετατρέψουν τις επιδοτήσεις σε διαμερίσματα στην πόλη, σε παραθαλάσσια και εξοχικά, σε αυτοκίνητα.
   Και γιατί ρε μάγκες μια ζωή να σας τα στάζει το κράτος; Δική σας επιλογή δεν είναι το επάγγελμα που εξασκείτε; Σας πίεσε κανείς να γίνετε αγρότες; Δε νομίζω να γίνατε γεωργοί με το στανιό. Παλιότερα η μαρμίτα ήταν μεγάλη και γεμάτη. Δήλωναν περισσότερους τόνους βαμβάκι για παράδειγμα και έπαιρναν ένα κάρο λεφτά. Απάτη κανονική η οποία έγινε από τους περισσότερους και να μην ακούσω παπαριές ότι ήταν μεμωνομένα περιστατικά. Κομπίνα στην κομπίνα και αυτή η δουλειά γινόταν για χρόνια. Καλά ήταν όταν τα τσεπώνατε; Η μαρμίτα μάγκες κάποτε τελειώνει και όποιος σας είπε το αντίθετο είναι μεγάλος τρόμπας. Να κάνατε καλύτερη κουμάντα. Δε σας φταίει κανείς. Μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας.
   Επειδή η γεωργία είναι εποχιακή δουλειά δεν είναι λίγοι αυτοί που δουλεύουν σε άλλες δουλειές (π.χ. οικοδομές) ή έχουν μαγαζιά. Μαγκιά σας και μπράβο σας που δουλεύετε πολύ αλλά δεν είναι δυνατόν να τα θέλετε όλα δικά σας. Αν υπάρχουν χρήματα να τα πάρουν οι άνεργοι.
   Το καλύτερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι παρακινητές της όλης κατάστασης είναι οι μεγαλοτσιφλικάδες και από πίσω ακολουθούνε οι μικρογεωργοί ελπίζοντας ότι θα πάρουν και αυτοί κανένα ψιχουλάκι. Τους παραπάνω τους κάνουν σεκόντο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι γιατί πραγματικά υποστηρίζουν τους αγρότες αλλά για να λένε ότι κάνουν αντιπολίτευση. Για να μην τους φάει η βουβαμάρα και η απραξία. Άρες μάρες κουκουνάρες με λίγα λόγια.
   Βαρέθηκα. Δε γράφω άλλο γι' αυτό το θέμα. Έχω γράψει και παλιότερα και ειλικρινά λυπάμαι το ηλεκτρονικό μελάνι που σπαταλάω αλλά και αν δεν τα πω θα σκάσω.

buzz it!