Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007

Print this post

"TV OR NOT TV?"


Τηλεόραση. Αυτό το μαγικό κουτί που σε μεταφέρει σε άλλους κόσμους και σε άλλες διαστάσεις! Αυτό που είναι τόσο χρήσιμο και τόσο άχρηστο. Αυτό που καθοδηγεί τις μάζες. Μέσο για ενημέρωση και πληροφόρηση ή μέσο για προπαγάνδα, αποβλάκωση και μετάλλαξη νοοτροπιών και αντιλήψεων;
Ανοίγω το πρωί την τηλεόραση (λόγω του ότι είμαι άνεργος - έληξε η σύμβαση μου στην εταιρεία που δουλεύω και θα ξαναπάω σε μερικούς μήνες) και δεν ξέρω τι να ΜΗΝ πρωτοδώ. Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω που τη βρίσκουν την όρεξη το πρωί και μας περιλούζουν σχεδόν όλα τα κανάλια με τσιφτετέλια και σκυλάδικα. Νομίζουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν χίλια δυο βάσανα και θα ανέβουν στις καρέκλες και στα τραπέζια των σπιτιών τους για να χορέψουν;
Όλα αυτά που παρουσιάζουν: εσώρουχα, κουτσομπολιά και άλλα καυτά θέματα μας ενδιαφέρουν τόσο πολύ;
Γιατί τα νεύρα μου πρέπει να γίνουν τσατάλια και να σιχτιρίζω κάθε δύο δευτερόλεπτα;
Μετά τα πρωινάδικα έχουν σειρά τα απογευματινά. Κοινωνικού περιεχομένου. Πάνελ με τον κάθε ξεχασμένο που αρέσκεται να βλέπει τη φάτσα του στο γυαλί. Τηλέφωνα στον αέρα και να ακούω κορώνες:
- "Θα αφήσω τον άντρα μου για έναν άλλο είκοσι χρόνια μικρότερο μου."
- "Η πεθερά μου είναι στρίγγλα. Την έχω στο σπίτι για να μου προσέχει τα παιδιά και να μαγειρεύει."
- "Το μόνο καλό στον άνδρα μου είναι τα λεφτά του. Δεν τον θέλω αλλά κοντά του νιώθω ασφάλεια."
Είναι πολλά τα παρόμοια θέματα που μας κατακεραυνώνουν κάθε μέρα. Κάτι δεν πάει καλά! Μήπως είναι φτιαχτά; Τα τηλεφωνήματα είναι αληθινά ή........; Περίεργο! Αυτές οι φωνές που ακούω νομίζω ότι κάθε μέρα είναι οι ίδιες. Λέω...!!!
Με αυτές τις εκπομπές έχω τη ιδέα ότι στην Ελλάδα του 2007 βασιλεύει το μίσος, ο φθόνος, το κέρατο, η ζήλια, η κακία, η εκμετάλευση, η κοροϊδία και τίποτε άλλο! Πως να εμπιστευτώ και ΄γω ο δόλιος τον διπλανό μου;
Τα δελτία ειδήσεων έχουν γίνει υπερπαραγωγές με stars του παρουσιαστές - δημοσιογράφους. Οι ειδήσεις έχουν καταντήσει κουραστικές αφού στα περισσότερα κανάλια διαρκούν έως και μία ώρα. Μερικές φορές μπορεί και παραπάνω. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΥΡΙΟΙ. ΤΡΙΑΝΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ-ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Τα κανάλια κάνουν κόντρες μεταξύ τους ποιο θα έχει τα πιο πολλά παράθυρα με αποτέλεσμα όλοι να φωνάζουν ταυτόχρονα (γιατί στην Ελλάδα είναι αδύνατο να γίνει διάλογος ή συζήτηση) και ο τηλεθεατής που είναι ο τελικός αποδέκτης να μην καταλαβαίνει τίποτα. Κάθε καλοκαίρι ακούω για μεταγραφές με τεράστια ποσά που ούτε στο ποδόσφαιρο γίνονται.
Οι ελληνικές σειρές επί το πλείστον είναι για κλάματα. Έρωτας, κλάμα, κέρατο, φόνος το concept των περισσοτέρων σήριαλ στον υπερθετικό βαθμό. Ευτυχώς υπάρχουν και καλές σειρές (κωμωδίες οι πιο πολλές) αλλά στο σύνολο η τηλεόραση στην Ελλάδα πάσχει και σε αυτόν τον τομέα. Τα κρατικά κανάλια κρατάνε λίγο τις ισοροπίες και ένας καινούριος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός.
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται στη ελληνική TV κάθε χρόνο είναι τα ίδια. Πρώην μοντέλα που έγιναν ηθοποιοί, παρουσιαστές - παρουσιάστριες, τραγουδιστές - τραγουδίστριες, παιδιά διασήμων που κάνουν δικιά τους εκπομπή, συνθέτες, στιχουργοί, managers και άλλες εξωτηλεοπτικές ειδικότητες καλούνται να κάνουν τους κριτές σε διάφορα shows, ακόμα και οι θέσεις γίνονται κληρονομικές όπως στην πολιτική. Βλαστάρια δημοσιογράφων παίρνουν θέσεις μπροστά στις κάμερες γιατί έχουν μπάρμπα ( ή μπαμπά και μαμά) στην κορώνη. Ως και οι τηλεμαϊντανοί είναι οι ίδιοι.
Η τηλεόραση χρησιμοποιείται για προσωπική προβολή από πολλούς που ξεχνάνε τον παγματικό της ρόλο.
Η έμπνευση τις περισσότερες φορές λείπει. Αυτό φαίνεται από τις διάφορες (αντιγραφές - καρικατούρες) εκπομπές τύπου Oprah.
Μας προβάλλουν τα κοσμικά πάρτυ και όλους τους βολεμένους πόσο καλά περνάνε σε αυτά και ο κόσμος παρασείρεται και χαίρεται μαζί με αυτούς ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει να πληρώσει τα άκρως αναγκαία. Δεν είναι λίγο τρελλό;
Βλέπω να γίνονται διαγωνισμοί σε διάφορες εκπομπές με "πλούσια δώρα¨: τηλεοράσεις plasma, ταξίδια, δωροεπιταγές κ.α. Απλά στείλε μύνημα που η χρέωση του μαζί με το 19% Φ.Π.Α. βγαίνει περίπου στα 2,5 ευρουλάκια. Πόσοι χιλιάδες καημένοι τηλεθεατές στέλνουν SMS με την ελπίδα να κερδίσουν κάτι; Έστω μια plasma για το σαλόνι! Για το γαμώτο ρε αδερφέ! Δώρο που το πληρώνω δε θεωρείται δώρο. ΝΟΜΙΖΩ; Ελληνικά μιλάμε! Ένα SMS επί τους χιλιάδες τηλεθεατές που στέλνουν κάθε μέρα βγαίνει ένα ποσό που υπερκαλύπτει όλα τα δώρα όλων των καναλιών. Μένει και κατιτίς για τα κανάλια.
Ή εγώ τρελλάθηκα ή αυτό που βλέπω κάθε μέρα στην τηλεόραση μου με χαλάει άσχημα!

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;