Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2007

Print this post

"TAXI"


Σήμερα θα ασχοληθώ με ένα θέμα που λίγο - πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει. Αφορμή στάθηκε μία περιπέτεια που είχα με έναν οδηγό ταξί στη Θεσσαλονίκη ο οποίος για να βγάλει κάτι παραπάνω πήρε άλλους δύο για "κούρσα" και έκανε βόλτες για να γράψει το ταξίμετρο παραπάνω.
Που να κάνω τα παράπονα μου; Όλοι θα πουν ότι ήταν ένας κακός συνάδελφος και ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αλήθεια, πόσα μεμονωμένα τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί στον καθένα μας; Σε μια χώρα των δέκα εκατομυρίων περίπου δε θα έχουν συμβεί στα τόσα χρόνια τουλάχιστο είκοσι χιλιάδες; Όλα αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά;
Πόσες φορές, κατά καιρούς, έχουν φιλοξενηθεί στα δελτία ειδήσεων διάφορων τηλεοπτικών σταθμών θέματα που σχετίζονται με παρατράγουδα οδηγών (κακών επαγγελματιών) ταξί απέναντι στους πολίτες και σε τουρίστες αμαυρώνοντας έτσι την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό;
Θυμάμαι μια φορά είχε γίνει ρεπορτάζ (νομίζω στο Alter αν και δεν είμαι σίγουρος για τον τηλεοπτικό σταθμό) και μία ρεπόρτερ ζήτησε στα αγγλικά (είχε υποδυθεί την τουρίστρια) από ένα ταξί να την πάει από την πλατεία Συντάγματος της Αθήνας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ρώτησε πόσο θα πληρώσει (η λεγόμενη ταρίφα). Έκπληκτος ακούω τον οδηγό να λέει χίλια ευρώ. Όταν η προαναφερθείσα ρεπόρτερ αποκαλύφθηκε στον οδηγό και είπε ότι κανει ρεπορτάζ ο τελευταίος αρνήθηκε ότι είχε ζητήσει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό (η διαδρομή τότε κόστιζε περίπου στα δεκαπέντε ευρώ).
Δεν κατηγορώ όλους τους οδηγούς ταξί. Αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Πριν από ένα χρόνο είμουν στην Αθήνα για επαγγελματικούς σκοπούς (συγκεκριμμένα στη Γλυφάδα). Όταν σταμάτησα ένα ταξί για να με πάει στον προορισμό μου, ο οδηγός δε δέχτηκε λόγω του ότι το μέρος που ήθελα να πάω δεν ήταν στο δρόμο του. Με ποιο δικαίωμα κύριοι διαλέγετε την πελατεία σας; Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΕΛΑΤΗΣ.
Μιά άλλη φορά από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης θέλησα να πάρω ταξί για να πάω στο κέντρο της πόλης. Ο οδηγός έκανε τα πάντα για να μην μπω επειδή είμουν μόνος μου. Ήθελε να πάρει περισσότερους για να κάνει διπλή και τριπλή κούρσα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Με το ζόρι μπήκα μέσα και συνέχεια παραπονιόταν ότι έπρεπε να πάρω άλλο ταξί γιατί από εμένα θα έπαιρνε μόνο δώδεκα ευρώ ενώ αν έπαιρνε πιο πολλούς θα κέρδιζε περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μιλούσε με συναδέλφους του και με έντονη δυσαρέσκεια έλεγε για την κακοτυχία του που είχε ένα πελάτη (δηλαδή εμένα) και θα έκανε μία κούρσα. Για τις επαρχιακές πόλεις δε γνωρίζω αν υφίσταται το πρόβλημα (για τους πολίτες) των διαδρομών με άγνωστους συνταξιδιώτες χωρίς τη θέληση τους, αλλά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει σε υπερμέγιστο βαθμό. Και αυτά είναι μεμονωνομένες περιπτώσεις; ΑΣ ΜΗΝ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ. Από ευγένεια; Οι περισσότεροι δε μιλιούνται. Ρωτήστε τους συγγενείς σας και τους γνωστούς σας και θα το διαπιστώσετε.
Επικαλούνται τη δυσκολία του επαγγέλματος που είναι αλήθεια (το να δουλεύεις στο τιμόνι τόσες ώρες δεν είναι εύκολο ούτε και ευχάριστο) και την επικινδυνότητα λόγω βραδινής βάρδιας και όχι μόνο (και αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια), αλλά... Αλλά δεν τους υποχρέωσε κανείς να διαλέξουν αυτό το επάγγελμα. Εγώ δεν τους παραπονιέμαι για τις δυσκολίες της δικιάς μου δουλειάς (η οποία είναι εξίσου αρκετά επικίνδυνη και ανθυγιεινή), οπότε ως πελάτης που σκάω τα ωραία μου ευρουλάκια απαιτώ να μου φερθούν ανάλογα.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες οδηγοί στατιστικά κατάγονται από λαϊκά στρώματα (όπως και εγώ: ο πατέρας μου ήταν οικοδόμος και είμαι περήφανος γι' αυτό). Στον τουρισμό, σε αυτόν τον κλάδο (μετακινήσεων με ταξί) πάσχουμε λόγω του ότι λίγοι είναι αυτοί που μιλάνε αγγλικά ή μια άλλη ξένη γλώσσα.
Πριν μερικά χρόνια (εποχή ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, αν θυμάμαι καλά) κάποιο μέλος της τότε κυβέρνησης (νομίζω ότι ήταν υπουργός) είχε πει για μια επιμόρφωση σε ξένες γλώσσες για τους οδήγούς ταξί. Όλοι οι οδηγοί ταξί αντέδρασαν. Πρόφαση; "ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ;" Ναι ρε! Να καθήσετε. Για να βγάλουμε μια καλύτερη εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω. ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΓΔΑΡΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΞΕΝΟ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙ ΤΟΥΣ.
Για να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι: ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕ ΒΑΖΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΑΞΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ. ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ!
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης δεν είναι αρκετό και δε θα έπρεπε να είναι για να γίνει κάποιος οδηγός ταξί. Θα έπρεπε να υπάρχουν σεμινάρια ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το κράτος για όλους τους επαγγελματίες (όχι μόνο οδήγους ταξί αλλά και οδηγούς λεωφορείων, αστικών, τραμ, φορτηγών κλπ.) οδηγούς πάνω σε θέματα κοινωνικότητας, συμπεριφοράς, ασφάλειας κλπ.
Και εμείς ως πολίτες και καταναλωτές ωφείλουμε να γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας και να τα εξασκούμε χωρίς δισταγμό. ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟ "ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΕ!" ΠΟΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.
Καλό θα ήταν να υπενθύμιζε το κράτος και τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών οδηγών στους τελευταίους.
Όπως προανέφερα καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι οι κακοί επαγγελματίες.

buzz it!

5 σχόλια:

 1. Χωρίς την διάθεση αντιπαράθεσης απλά έχω να ενημερώσω σαν "άξεστος" ταρίφας για μερικά περιστατικά που μου έχουν τύχει και έχουν τύχει σε όλους τους συναδελφους μου και γιαυτο υπάρχει η (αδικαιολόγητη) γαιδουριά. Μεθυσμένοι λερώνουν με την ¨ανάγκη τους) ή ξερνάνε το κάθισμα, τζαμπατζήδες με την πρόφαση οτι έχασαν το πορτοφόλι τους είναι οι καλύτεροι πελάτες μας, γιαγιάδες με αλτχαιμερ να προσπαθούν να θυμηθούν, ανθρωποι με ψυχολογικά να μας αναλύουν για την ζωή και άλλα πολλά. Δεν λέω για τις συν θήκες δρόμου γιατι αυτο είναι επιλογή. Πολλοί λένε οτι τα ταξί στην Ελλάδα δεν είναι σαν του εξωτερικού.Φυσικά, με 2,7 ευρώ είναι τζάμπα. Τι ήθελες να συναντήσεις το Μπράτ Πιτ? Είναι 100% σίγουρο οτι αν το κόμιστρο ήταν σαν του εξωτερικού θα συναντούσες και άλλους ανθρώπους γιατι το κράτος θα είχε φροντίσει(λεμε τωρα). Όταν ειδική άδεια οδηγού μπορεί να βγάλει ο κάθε κατατραγμένος (συνταξιούχοι Στρατού, Αστυνομίας) ή ακόμα καλύτερα να μην βγάλει καθόλου γιατι ποιός θα τον ελέγξει άραγε? Στην περιοχή που δουλεύω(επαρχία) έχουμε και ένα πρωην φυλακόβιο, γαμώ? Ελλαδάρα ρε!!! Σας τα λεεί ένας πτυχιούχος ηλεκτρονικος με 3 γλώσσες, ECDL και κάτι άλλα άχρηστα χαρτάκια. Την δουλειά αυτή την κάνω γιατί βγάζω όσα θα μου έδινε η "τέχνη μου" στα 40 μου. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο αλλά απο το να βάζει στο ίδιο καζάνι όλους, καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα σου συμβει κάτι ενοχλητικό να πας στη τροχαία και να το πεις. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δηλαδή οι γιατρόι που πέρνουν απο ανθρώπους που ψυχωραγούν εκατομμυρια είναι μάγκες ενώ ο ταρίφας αιώνιος μαλάκας

  Παρακαλώ περάστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε μου αν διάβασες καλά το post θα δεις ότι μιλάω πιο πολύ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης λέω ότι δεν είναι όλοι οι οδηγοί ταξί το ίδιο, απλά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ' ότι παρουσιάζεται. Αν διάβασες πιο προσεκτικά αναφέρω ότι η δουλειά σου είναι επικίνδυνη. Όσο για τους τζαμπατζήδες, τους μεθυσμένους και τις γιαγιάδες; Κάθε δουλειά έχει τα δύσκολα της. Είναι επιλογή σου και την κάνεις εν γνώση σου. Κανένας δε σε πιέζει. Πίστεψε με η δουλειά που κάνω έχει πολλά στραβά επίσης. Αλλά δεν φορτώνω τα στραβά της σε άλλους ούτε και παραπονιέμαι γιατί την κάνω εν γνώση μου. Όσο για το εξωτερικό; Μην ξεχνάς ότι οι μισθοί εκεί είναι τουλάχιστο τριπλάσιοι από την Ελλάδα. Το ξέρω γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σουηδία, έχω ζήσει στη Γερμανία και έχω ταξιδέψει σε πολλά κράτη και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού οπότε επέτρεψε μου να έχω μια αρκετά σφαιρική γνώμη.
  Αν ψάξεις στο blog μου θα δεις ότι δεν κράζω μόνο τους οδηγούς ταξί αλλά και γιατρούς και πολιτικούς και όλους όσους θέλουν να εκμεταλευτούν καταστάσεις σε βάρος άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. διαβασα το σχολιο σου για τους οδηγους ταξι και με αναγκασες να γραφτω στα μπλοκ για να σου πω μερικα πραγματα σε ολα τα επαγγελματα υπαρχουν καλοι και κακοι οπως και στο δικο σου επαγγελμα που δεν το αναφερεις ειμαι 58 χρονων και παρακαλω τον θεο να περασουν 2 χρονια για να παρω συνταξι γιατι αν ημουν μικροτερος δεν θα εκανα αυτη τη κωλοδουλεια για ολα φταινε οι ταξιτζηδες εαν ειμαστε μορφωμενοι φιλε δεν θα καναμε αυτη τη δουλεια γιατι υπαρχει αυτη η προκαταληψη οτι για ολα φταιμε κοιταξε να φτιαξεις τους γιατρους τους δικηγορους τους αστυνομικους τους δημοσιους υπαλληλους που υποτιθεται ειναι μορφωμενοι οπως εσυ εγω για να ξερεις εκανα σεμιναριο για τα ταξι και για υπολογιστη και ας ειμαι αμορφωτος και θα παρω συνταξι 600 ευρω με 35 χρονια υπηρεσιας και με εισφορα 350 ευρω το μηνα αυτα τα ολιγα προς το παρον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @g_stam Δεν το παίζω μορφωμένος και αν διάβασες καλά το άρθρο θα έβλεπες ότι λέω για μια μερίδα οδηγών ταξί και όχι για όλους και αναφέρω περιστατικά που συνέβησαν σε 'μένα. Και εγώ κωλοδουλειά κάνω. Δουλεύω σε κατάψυξη (-35 C). Αν διαβάσεις άλλα άρθρα μου θα δεις ότι τα χώνω για τα καλά και σε πολιτικούς και σε δημοσίους υπαλλήλους και στο Ι.Κ.Α. και σε δημοσιογράφους. Εισφορές κάνουμε όλοι για σύνταξη και πίστεψε με αρκετά μεγάλες. Αυτά προς το παρόν... τα ολίγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όλοι οι επαγγελματίες στήν εργασία τους ένα είναι σίγουρο,ότι είναι όλοι τους πρώτα ΑΝΘΡΩΠΟΙ και μετά προσπαθούν κάθε μέρα να γίνονται καλύτεροι επαγγελματίες ςτήν εργασία τους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;