Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

Print this post

ON LINE ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Web2 είναι τα κοινωνικά δύκτια. Facebook, MySpace, Blogs κλπ. Μέσα από αυτά τα κοινωνικά δύκτια εκφραζόμαστε, συναλλασόμαστε, ανταλλάζουμε ιδέες και γνωρίζουμε καινούριους ανθρώπους.
Δεν είμαι κατά των κοινωνικών δυκτίων, πόσο μάλλον όταν διατηρώ δικό μου blog. Κατά καιρούς έχουν τεθεί θέματα σχετικά με το Facebook για το πόσο αξιόπιστο είναι και ότι χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των μελλών του.
Ας πούμε ότι κάποιος εγγράφεται σε μια τέτοια υπηρεσία και γίνεται μέλος. Μετά από λίγο καιρό θα αρχίσουν να έρχονται προτάσεις από άλλα μέλη για να γίνουνε φίλοι. Άσχετα με το τι θα απαντήσει ο πρώτος (ναι ή όχι), προσωπικά δεν πιστεύω ότι η φιλία δημιουργείται βάσει ενός αιτήματος. Η φιλία γεννιέται με την πάροδο του χρόνου και με την ανακάλυψη του εσωτερικού κόσμου των ανθρώπων για να δούμε σε πόσα συμφωνούμε και σε πόσα διαφωνούμε. Αναλόγως τα αποτελέσματα μπορεί να γεννηθεί μία διαπροσωπική σχέση (φιλία) ή όχι.
Δε λέω... καλό το internet και τα κοινωνικά δύκτια αλλά να μην ξεχνάμε ότι στην ουσία είμαστε πελάτες κάποιων εταιριών οι οποίες ποντάρουν στην ανθρώπινη αξία επειδή πάνω σε αυτόν τον τομέα υπάρχει αρκετό κέρδος.
Η φιλία προϋποθέτει κάποιες προοπτικές. Δεν είμαι κατά της γνωριμίας ανθρώπων μέσα στο διαδύκτιο, απλά αυτή η ιντερνετική γνωριμία να έχει σαν επακόλουθο και μια φυσική γνωριμία (στον έξω κόσμο). Έχω γνωρίσει καταπληκτικά άτομα στο internet που τα έχω γνωρίσει και κατ' ιδίαν και χαίρομαι γι' αυτό αλλά όταν λαμβάνω στο email μου "αίτημα φιλίας" από τη Χιλή ή από κάπου αλλού θα προτιμήσω να αρνηθώ γιατί δε βλέπω εξέλιξη σ' αυτό το πράγμα. Μην ξεχνάμε ότι το internet εκτός από καλά πράγματα κρύβει και κινδύνους. Κρατείστε πάντα μια πισινή για τον εαυτό σας. Το θέμα είναι να μη χάσουμε την ανθρώπινη μας υπόσταση πίσω από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο.

buzz it!

7 σχόλια:

 1. εγώ θα γίνω και πάλι "ρομαντική" και θα πω ότι η τεχνολογια έκανε το ακατόρθωτο:εκμηδένισε τις αποστάσεις και ταυτόχρονα κατέστησε την ανθρώπινη επαφή αδύνατη. ένα άγγιγμα βρε "φίλε". ένα χτύπημα στην πλάτη. ένα "στραβωμένο" βλέμμα . μια χειρονομία που θα προκαλέσει συμπάθεια ή εκνευρισμό! ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ! α, ναι, το ξεχάσαμε! υπάρχει βεβαίως και η αγκαλιά. αγκαλιά μητρική, αγκαλιά φιληκή, αγκαλιά συμπόνιας, αγκαλιά ερωτική , αγκαλιά κάθε τύπου. αγκαλιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν κατηγορώ το internet. Εμείς είμαστε που θα καθορίσουμε πως θα χρησιμοποιήσουμε το κάθε εργαλείο. Απλά να μην απορροφόμαστε από την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές γνωριμίες σε τέτοιο βαθμό που ακυρώνουμε όλα τα άλλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ και πολλά χρόνια το Internet αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο. Κάποτε με εντυπωσίαζε η ιδέα ότι από το pc μου μπορώ να επικοινωνήσω οπουδήποτε στον κόσμο. Σήμερα έχω συνηθίζει στην ιδέα ότι πάντα υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας όσο είμαι online. Είναι πολλά πλέον τα προγράμματα που μας επιτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο. Πλέον η επικοινωνία μπορεί εύκολα να γίνει με εικόνα και ήχο.
  Η τεχνολογία εξελίσσεται, μας δίνει καινούργια εργαλεία αλλά το ζητούμενο νομίζω είναι το ίδιο. Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  Δεν νομίζω ότι μπορεί οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας μέσω δικτύου να αντικαταστήσει την φυσική μορφή επικοινωνίας που 2 ή περισσότεροι άνθρωποι ανταλλάσσουν απόψεις πρόσωπο με πρόσωπο στον ίδιο χώρο.
  Από τα 100 άτομα με τα οποία επικοινωνεί κάποιος μέσω δικτύου,
  μετά από λίγα μηνύματα καταλαβαίνει ότι με τα 60 μπορεί να πει κάτι,
  σε λίγο χρόνο συνειδητοποιεί ότι με τα 30 μπορεί να επικοινωνήσει σε κάποιο επίπεδο,
  με τα 20 να ανταλλάξει απόψεις,
  τα 10 θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον,
  με τα 2 θα θέλει να κρατήσει την επαφή και
  με το 1 θα νιώσει ότι με χαρά θα ήθελε να τα πούνε από κοντά.

  Οι αριθμοί που χρησιμοποιώ είναι ενδεικτικοί και αν παρ’ ελπίδα κάποιος προτιμά την επαφή μέσω υπολογιστή από την φυσική επαφή τότε το πρόβλημα δεν υφίσταται στον μέσον αλλά στον χρήστη. Αν δεν υπήρχε το Internet τότε πολύ πιθανό ο χρήστης αυτός να έβλεπε τηλεόραση.

  GrBase

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παρ' όλα αυτά τα σωστά, ελπίζω οτι ίσως πιούμε μια μπύρα ή ένα τσίπουρο μια μέρα στον Αη Γιάννη ή κάπου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @grbase Συμφωνώ απολύτως φίλε μου...
  @οι άθλιοι Γιάννη όποτε κατέβεις στις Σέρρες στείλε μύνημα για να κάνουμε τσιπουροκατάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τσιπουροκατάσταση είναι αυτό που μαζεύονται οι φανατικοί της υγιεινής ζωής και τρώνε τσιπούρες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @grbase χαχαχα...όχι φίλε μου απλά οι τσιπούρες συνοδεύουν το τσίπουρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;