Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Print this post

ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η ΣΑΤΥΡΑ;

Το γέλιο λένε είναι πηγή ζωής. Συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γελάσουμε. Ένα ανέκδοτο, μία κωμωδία στην τηλεόραση ή στο DVD, μία επιθεώρηση (θέατρο), διάφορα απρόσμενα ευτράπελα που συμβαίνουν σε μας ή σε άλλους, μία αστεία κατάσταση.
Υπάρχουν άνθρωποι που το επάγγελμα τους (για 'μένα είναι λειτούργημα) είναι να μας κάνουν να γελάμε. Ένας απ' αυτούς είναι και ο Λάκης Λαζόπουλος με την εκπομπή του Αλ Τσαντίρι. Δεν έχω πρόβλημα να κάτσω και να τον παρακολουθήσω στην τηλεόραση αλλά δεν πορώνομαι κιόλας. Σίγουρα γελάω μ' αυτά που λέει αλλά αρκετές φορές δε συμφωνώ μαζί του. Κάποιες φορές νομίζω ότι του βγαίνει μια κακία και είναι απόλυτος σε κάποια πράγματα που λέει. Σίγουρα δε μπορεί να με αντιπροσωπεύσει μέσα από την εκπομπή του μιλώντας για τα πράγματα που είναι δύσκολα σήμερα για τον απλούστατο λόγο ότι πληρώνεται καλά και είναι από τους έχοντες. Δε λέω, τηλεόραση είναι και θα παριστάνει και λίγο τον αγωνιστή για να δείξει ότι είναι δίπλα στον απλό πολίτη για να έχει τηλεθέαση, αλλά όχι και έτσι.
Λένε η σάτυρα δεν έχει όρια. Για 'μένα σίγουρα έχει. Αν οι καλλιτέχνες πούνε ότι έχει όρια η σάτυρα είναι σα να κόβουν το ψωμί οι ίδιοι από τον εαυτό τους. Δεν τους συμφέρει. Δε γίνεται όμως όταν η σάτυρα καταντάει χλευασμός να τη δεχόμαστε σαν αμάσητη τροφή. Είμαι σίγουρος ότι αν ειπωθεί για κάποιον από εμάς κάτι σαν αυτά που βλέπουμε και γελάμε, αν δηλαδή μπούμε στη θέση του κάθε σατυριζόμενου, από ένα σημείο και μετά δε θα μας αρέσει και θα δυσανασχετούμε, ειδικά όταν η πλάκα χοντραίνει.

buzz it!

12 σχόλια:

  1. diafwnw file hackaday o kallitexnhs den prepei na periorizetai opws de theloume na periorizetai to blogging opws de theloume na periorizetai h anthropinh skepsh k ekfrash.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γίνεται όταν αυτή η ανθρώπινη σκέψη και έκφραση προσβάλλει τρίτους και καταντάει χλευασμός; Τελικά είναι όλα στον άνθρωπο. Αυτός είναι που βάζει τα όρια όπως είπε και ο Πανούσης. Το θέμα είναι να ξέρουμε πότε θα τα βάλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. emena padws de m aresoun ta oria pistevw pws einai san tis alisides ena prama.to an me prosvalei kapoios pistevw pws einai dikeoma tou opws dikeoma mou einai na ton agnohshw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Αν είμασταν όλοι το ίδιο τότε θα ζούσαμε σε μια απέραντη μονοτονία.
    Ας πάρουμε για παράδειγμα το κράξιμο που ρίχνει ο Λαζόπουλος στη Ντενίση. Εγώ προσωπικά δεν είδα να λέει κάτι η συγκεκριμμένη ηθοποιός εναντίον του.
    Αν τώρα αρχίσω να εκτοξεύω προσβολές εναντίον ενός bloger, χωρίς να μου κάνει εμένα τίποτα, και να λέω ότι γράφει μαλακίες και δεν είναι bloger και τα post του είναι παπαριές και ότι δεν έχει ταλέντο ή μυαλό πως θα έπρεπε να αντιδράσει; Αν ερχόταν και μου έσπαζε το κεφάλι καλά θα μου έκανε, γιατί προσβάλλω αυτόν και τη νοημοσύνη του και τον ακυρώνω ως νοήμονα άνθρωπο χωρίς λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. oxi re file to mono pou ixe na kanei htan na sou apaidisei me ena diko tou post.kala gia thn denish asxoliasth...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια και standards. Δεν υπάρχουν άνθρωποι χωρίς κάτι σε οτιδήποτε. Η τέχνη γίνεται από ανθρώπους και εφόσον οι τελευταίοι έχουν όρια τότε και οι πράξεις τους έχουν όρια.
    Το αν θα απαντήσει κάποιος με ένα post ή κάτι παραπάνω εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από αυτόν.
    Ούτε εγώ, ούτε εσύ, ούτε κανένας άλλος μπορεί να επιβάλει σε ένα άτομο πως θα αντιδράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. de katalaves ti ennow.simfwnw pws de tha pw egw se kanena pws tha adidrasei.h texnh einai kati anthropino to opoio se odhgei se kati theiko.h texnh den prepei na exei oria opws k oi anthropoi.gti ta oria exoun katastrepsei ta kalutera pramata.apla den exei nohma allo na sizitame to idio prama.diafwnoume k de prokite na simfonisoume :P
    sevomai thn apopsh sou k elpizw na theseis k allous oreous provlimatismous :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα σέβομαι και εγώ τη δική σου άποψη. Απλά όπως είπα σε προηγούμενο σχόλιο, αν όλοι οι άνθρωποι συμφωνούσαμε μεταξύ μας τότε θα ζούσαμε σε μια απίστευτη μονοτονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. den ipa na simfonoume enoite pws prepei na diafonoume apla den prepei na vazoume oria afto ipostirizw nomizw katalaves :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε σε κατάλαβα, απλά εξέφρασα ένα από τα πιστεύω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να 'σαι καλά. Καληνύχτα και τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;