Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Print this post

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Μένω σε μια επαρχιακή πόλη στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμμένα στη Μακεδονία. Πιο συγκεκριμμένα στις Σέρρες. Τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας χαμός (και πάλι) σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Σίγουρα με αφορά το θέμα όπως και όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας. Γνωρίζω επίσης ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους καίγεται καρφάκι. Τώρα μας πιέζουν όλοι (Η.Π.Α. κλπ.) να αποδεχτούμε μια ονομασία που δε τη θέλουμε. Βλέποντας πριν 2 - 3 μέρες στα κανάλια πως οι γείτονες μας οι Σκοπιανοί αντιδρούν και ξεσπούν στην ελληνική πρεσβεία, οι πολιτικάντηδες μας σκύβουν και πάλι το κεφάλι. Και να φανταστεί κανείς ότι το κρατίδιο των Σκοπίων μπορεί και επιβιώνει χάρη σ' εμάς. Στην Ελλάδα. Με την οικονομική βοήθεια που τους δίνουμε (δεν είναι μικρή) και με τις ελληνικές επιχειρήσεις που ανοίγουν εκεί.
Οι Σκοπιανοί κάνουν συστηματική δουλειά και προπαγάνδα εδώ και δεκαετίες. Οι δικοί μας βέβαια ασχολούνται με DVDs, ξενοπηδήματα, μίζες, βίλες και όλα τα άλλα σοβαρά θέματα. Μόνο με τα εθνικά θέματα δεν ασχολούνται. ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΝΑΛ!
Εδώ και χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι κυβέρνηση. Η κάθε αντιπολίτευση κοιτάζει να κατηγορεί και να κράζει την κάθε κυβέρνηση και η λέξη συνεργασία για ορισμένα σοβαρά θέματα είναι ανύπαρκτη. Στο μόνο πράγμα που συμφωνούνε είναι στην αύξηση του μισθού τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε ασκούνε βέτο. Τι φοβούνται; Μήπως τα αμερικανάκια μας κάνουν ντα και μας κρατήσουν μούτρα; Μήπως δε θα μας κάνουν κάποιο χατήρι; Μα ούτως ή άλλως μας πηδάνε δίχως σάλιο. Οι Η.Π.Α. θέλουν να κάνουνε τα Βαλκάνια ένα ατελείωτο μπουρδέλο. Ξεχνάτε την αναγνώριση των Σκοπίων από τον George W. Bush την επομένη της επανεκλογής του αφού πρώτα πήρε τις ψήφους όλων των Ελλήνων που ζούνε στις Η.Π.Α.; Ας τους δώσουμε ένα λόγο για να μας πηδάνε (έτσι κι αλλιώς το sex δεν το γλιτώνουμε). Με την Κύπρο τα ίδια δεν πάνε να κάνουνε; Τι περιμένουν τα δικά μας τα κουτορνίθια της βουλής; Δεν καταλαβαίνουν ότι όλοι μας έχουν γραμμένους; Ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε σε βοήθεια και υποστήριξη από πουθενά; ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. Ας κάνουν κάτι για μια φορά και ότι βρέξει ας κατεβάσει. Κάτι για να δείξουμε ότι έχουμε ακόμα τσαμπουκά. Δεν είμαι εθνικιστής. Απλά κάποια πράγματα είναι αυτονόητα.

buzz it!

14 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρεις.Το Σκοπιανό είναι πολύ σημαντικό θέμα αλλά πες μου ένα οποιοδήποτε θέμα εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής που σε αφήνει ικανοποιημένο.Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε σαν πολίτες.Όσο τα κριτήρια για την ψήφο μας παραμένουν ως έχουν,όσο είμαστε απαθείς θεατές των όσων συμβαίνουν θα τα βρίσκουμε όλα μπροστά μας.Τα κουτορνίθια μάλλον είμαστε εμείς και όχι οι πολιτικοί μας που μια χαρά βολεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για δες και εδώ να μου πείς τη γνώμη σου!

    http://www.nickfassolas.com/Niblog/2008/02/blog-post_943.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @antoine Σου άφησα σχόλιο.
    @vasilis Συμφωνώ. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες!! Στην Ελλάδα αν πας και υπερασπιστείς αυτό που σου ανήκει σαν έθνος σε ονομάζουν Εθνικιστή!! Και δεν μιλάω για ακραία πραγματά.Μιλάω για τα βασικά. Κάνεις ένα δημοψήφισμα εντός Συνόρων, έχεις την στήριξη εντός,και προχωράς... Απλά τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ. Ειδικά σε αυτό:

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

    Ούτε είχαμε ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς είμαστε για κλάμματα... και φυσικα για αλλη μια φορά ο λαός δεν κάνει τίποτα.. παρακολουθεί βουβός. κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. hackaday, πρόσεχε φίλε μου γιατί είναι έτοιμοι να σε κατατάξουν στους εθνικιστές. Βλέπεις οι "προοδευτικοί" κατάφεραν κάθε τι το πατριωτικό να θεωρείται εθνικιστικό μίασμα. Μέχρι και ο Βλάχος (ο δημοσιογράφος) είπε στον Αυτιά "γεμίσαμε Άνθιμους". Γνώμη δικαιούνται να εκφράζουν μόνο "οι Βλάχοι", οι άλλοι είναι για ν' ακούνε. Ασταδιάλα (μ' αρέσει αυτό) καθήκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. hackaday χάσαμε πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν λόγω ακαμψίας από τις πιέσεις των εθνικιστών από την εδώ πλευρά των οποίων οι πολιτικοί μας θέλουν να χαϊδεύουν τα αυτιά. Το ζήτημα πυγμής δεν είναι μόνο προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα. Αν δεν είσαι σε θέση να βάλεις στη θέση τους όσους ζητάνε παραλογισμούς, αυτούς τους παραλογισμούς μετά τους πληρώνεις πολύ ακριβά. Οι άλλοι από κει επίσης δέχονται πιέσεις από λάβρους εθνικιστές. Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο ζόρικα και φυσικά είμαστε μόνοι και χωρίς συμμάχους. Κανένας δεν παίρνει σοβαρά μία χώρα η οποία τάχα μου φοβάται ένα μίνι κρατίδιο το οποίο όπως λες εμείς συντηρούμε οικονομικά. Γινόμαστε γραφικοί και μετά άντε να μας πάρουν στα σοβαρά. Τα Σκόπια αυτή τη στιγμή έχουν μία πρόσθετη εσωτερική απειλή της δικής τους μειονότητας αλβανοφώνων που φοβούνται μπας και κάνουν κάνα μπραφ να ενωθούν με το Κόσσοβο, από όσο ξέρω, επομένως η άσκηση βέτο σε αυτή τη φάση δεν ξέρω αν θα μας εξυπηρετήσει ή αν θα είναι ακόμα χειρότερα σε βάρος μας... Η εξωτερική πολιτική κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχρούς υπολογισμούς όλων των διεθνών συγκυριών και όχι χάιδεμα των αυτιών μας όπως κάναμε έως τώρα. Τώρα θα πληρώσουμε αναγκαστικά τις παπαριές του παρελθόντος και να ευχόμαστε να είναι το κόστος όσο το δυνατόν μικρότερο. Διότι αν είχαμε κρατήσει μία πιο διαλλακτική στάση στις αρχές και με δεδομένο ότι όντως έχουν οικονομική εξάρτηση από εμάς το θέμα θα είχε ήδη λυθεί. Βόλευε όμως η εκμετάλλευση του θέματος για εσωτερική κατανάλωση και ψηφοθηρία... Ο πολιτικός ξέρει πέντε πράγματα παραπάνω και οφείλει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον ψηφοφόρο που συχνά λειτουργεί ανώριμα, αλλά αντί για αυτό προτιμούν να κολακεύουν τις εθνικιστικές κορώνες κάποιων... Τώρα ναι, θα χάσουμε και τα σώβρακα αν δεν βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. Ασε που και να αλλάξει το όνομα τώρα έχει πια καθιερωθεί διεθνώς. Μόνο εμείς δεν τους λέμε Μακεδονία. Ο κόσμος τόχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι που λέει και ο λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ kourtgeo Σωστός. Σε όλα τα οργανωμένα κράτη γίνονται δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα, είτε εθνικά, είτε οικονομικά είτε οτιδήποτε άλλο.
    @ dakis Αυτό είναι το κοινό μας μυστικό. Είμαστε μόνοι και γουστάρουμε να ζούμε με οφθαλμαπάτες ότι δήθεν έχουμε φίλους.
    @ bollocks δυστυχώς οι περισσότεροι ασχολούνται με τη Eurovision και τα διαζύγια δικηγόρων, μοντέλων, ηθοποιών και όλου του υπόλοιπου εγχώριου star (μη χέσω) system.
    @ άθλιοι Γιάννη ας με αποκαλέσουν όπως θέλουν. Εγώ λέω αυτά που πιστεύω, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος για 'μένα να έχω το blog.
    @ coolplatanos Ντίνα σίγουρα το παιχνίδι είναι χαμένο εδώ και χρόνια χάρη στην αδράνεια των πολιτικάντηδων. Σίγουρα οι σκοπιανοί έχουν προβλήματα με τους αλβανούς και τρέμουν στην ιδέα της μεγάλης Αλβανίας. Το θέμα είναι οι πολιτικοί μας να μην ενδώσουν αμαχητί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μία νηφάλια παρουσίαση της ιστορίας της περιοχής κατά τη γνώμη μου εδώ: http://drsidd.blogspot.com/2007/05/blog-post_05.html. Η διεθνής συμπαραγωγή - σειρά που είχε παρουσιαστεί πριν κάνα δύο χρόνια νομίζω στην ΕΡΤ και αναφερόταν στους πολέμους της Βαλκανικής έδειχνε ανάγλυφα και ποια ήταν η σύνθεση πληθυσμών εκείνη την περίοδο. Οταν γνωρίζεις ιστορία φροντίζεις να ελίσσεσαι κατάλληλα..., όταν επιλέγεις να την αγνοείς χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων και ψηφοθηρίας τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσθέτω και αυτόν τον σύνδεσμο για μελέτη http://www.imma.edu.gr/imma/history/08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επίσης κάτι ακόμα που δείχνει πως ίσως να μην είναι τόσο τραγικά τα πράγματα... εδώ: http://www.imma.edu.gr/imma/history/19.html
    Κατά τα άλλα έχουμε εξελίξεις άσχημες με το press.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλα κρασια με τα βοδια που ψηφιζουμε να μας κυβερνανε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. To fantasma ειναι περιεκτικοτατο,
    το ονομα εχει πουληθει εδω εξω πριν 15 χρονια.
    Οταν καπιοι που λεγονται πολιτικοι ειναι στη θεση τους απο γονικη παροχη τι περιμενεις;;;;
    Τωρα ξεκινουμαι για νεες περιπετειες,με το Κοσοβο.
    Ηθικο διδαγμα
    Βρασε ορυζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;