Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Print this post

ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ... ΨΑΞΤΕ ΤΗΝ...

Συνάντησα μια μέρα σε ένα κεντρικό δρόμο ένα γνωστό μου, τον Γιώργο. Ήταν κατενθουσιασμένος γιατί πήρε καινούριο υπολογιστή. Διαβάστε τον παρακάτω διάλογο μεταξύ εμού και του Γιώργου:

-Που είσαι ρε ψυχή; Χαθήκαμε.
-Ε... τι να κάνουμε ρε Γιώργη... Η δουλειά τρώει πολλές ώρες. Τα ξέρεις, τι να σου λέω. Εσύ τι κάνεις;
- Όλα καλά μωρέ. Α! Πήρα καινούριο PC.
- Σοβαρά; Καλορίζικο. Δεν ήξερα ότι ασχολείσαι με υπολογιστές.
- Άσε φίλε, έφαγα κόλλημα τους τελευταίους πέντε μήνες και αγόρασα ένα μεταχειρισμένο στην αρχή, αλλά χθες έφαγα μια φλασιά και πήγα και αγόρασα ένα super μηχάνημα.
- Για πες χαρακτηριστικά ρε Γιώργο για να καταλάβω τι πήρες.

- Το λοιπόν. Τετραπύρηνο επεξεργαστή, δύο κάρτες γραφικών των 512ΜΒ η καθεμιά, κάρτα
ήχου 7.1, δύο σκληρούς 500 GB ο καθένας δηλαδή 1 TERA, card reader, floppy disc, δύο DVD RW dual layer, μνήμη 2048 DDR2, εξωτερικό πάνελ για να βλέπω ενδείξεις πάνω στο κουτί, θύρα firewire, δορυφορική κάρτα τηλεόρασης, μόντεμ, wi-fi, Bluetooth, έξτρα ανεμιστηράκια για καλύτερη ψύξη μέσα στο κουτί και μια οθόνη 24". Εννοείται ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο καθώς επίσης και κάτι παρελκόμενα.
-Τι παρελκόμενα ρε Γιώργη;

- Να μωρέ, web κάμερα, μικρόφωνο, ηχεία 7.1 και ένα πολυμηχάνημα. Όλα είναι jet σου λέω.

-Πόσα πλήρωσες, αν επιτρέπεται, ρε Γιώργο;

-Κάτι παραπάνω από 2500 ευρά.
-Ντούκου;
-Όχι ρε, τρελλός είσαι; Που να τα βρω; Έδωσα 1000 και τα υπόλοιπα σε 24 δόσεις.

-Να σε ρωτήσω ρε φίλε κάτι;

-Βεβαίως.

-Παίζεις παιχνίδια;

-Όχι.

-Ασχολείσαι με επεξεργασία εικόνας, ήχου, video;

-'Οχι.

-Χρησιμοποιείς βαριά προγράμματα όπως το Auto cad για σχεδιασμό ή κάτι παρόμοιο;

-Όχι.

-Τι κάνεις με τον υπολογιστή;

-Μπαίνω στο internet, κατεβάζω ταινίες και τραγούδια, κάνω αγορές από το eBay, για τη δουλειά μου χρησιμοποιώ word, excel, τώρα σκέφτομαι να γίνω και blogger.

-Με λίγα λόγια Γιώργο αγόρασες Ferrari ενώ χρειάζεσαι ποδήλατο.

-Το εννοείς ρε φίλε;

-Εννοώ ότι αγόρασες ένα super μηχάνημα, αν και κατά την ταπεινή μου άποψη σου έπιασαν λιγάκι τον κώλο, και δεν έχεις λόγο να το χρησιμοποιείς. Για να πιάσουν τόπο τα χρήματα που έδωσες στρώσε τον κώλο σου να μάθεις κάποια πράγματα και αφού έφαγες εδώ και πέντε μήνες κόλλημα με τους υπολογιστές όλο και κάποιο ενδιαφέρον θα βρεις, είτε με μουσική, είτε με επεξεργασία φωτογραφίας ή οτιδήποτε άλλο.

-Καλά λες ρε φίλε αλλά στο μαγαζί που πήγα μου είπαν ότι καλύτερα να αγοράσω ένα καινούριο και καλό για να έχω εγγύηση και να μην κάνω αναβαθμίσεις κάθε τρεις και λίγο.

-Δεν αντιλέγω για την εγγύηση αλλά αυτό που λέω είναι ότι αγόρασες ένα πολύ καλό μηχάνημα που δε σου χρειάζεται. Τη δουλειά σου την κάνεις και με ένα αρκετά φτηνότερο.

-Δηλαδή πιάστηκα κορόιδο;

-Σε κάποιο βαθμό ναι, γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχεις μεγάλη πείρα από υπολογιστές...

-Αυτό τους είπα...

-...κατάλαβα και σου πούλησαν ότι ήθελαν και κάπως υπερτιμημένα.

Με λίγα λόγια, χωρίς να το παίξω ειδήμονας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (γιατί δεν είμαι), υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ασχοληθούνε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με το internet (είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια εξάπλωση της πληροφορικής στη χώρα μας) αλλά πολλές φορές κάνουν λάθος αγορές γιατί έχουνε άγνοια (χωρίς να είναι κακό αυτό, στο κάτω - κάτω κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας). Να προσθέσουμε και κάποια μαγαζιά (δυστυχώς υπάρχουν και αυτά) που το μόνο πράγμα που κοιτάζουνε είναι το πορτοφόλι του πελάτη και έτσι και ο τελευταίος αγοράσει κάτι και το πληρώσει ισχύει το: "μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".
Καλό είναι να μην αγοράζουμε έτοιμα συστήματα γιατί ο τρόπος που έχουν συναρμολογηθεί, δηλαδή το hardware που βάζουν οι αλυσίδες εταιριών, πολυκαταστήματα και super markets, δεν αξίζει τα λεφτά του. Καλύτερα να διαλέξουμε εμείς τι θα βάλουμε πάνω στο σύστημα μας, δηλαδή να χτίσουμε το σύστημα μας κομμάτι - κομμάτι. Αυτό προϋποθέτει τη γνώση κάποιων βασικών εννοιών και χαρακτηριστικών την οποία μπορούμε να την αποκτήσουμε σε ελλάχιστο χρόνο είτε μέσα από το διαδύκτιο είτε μέσα από κάποια εξειδικευμένα περιοδικά (απ' αυτό το θέμα ευτυχώς δεν πάσχουμε στην Ελλάδα, έχουμε καταπληκτικά περιοδικά).
Όταν είμαστε έτοιμοι για την αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή καλό θα είναι να έχουμε ξεκαθαρήσει στο μυαλό μας για το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε με αυτό. Για παράδειγμα για τους gamers μεγάλο ρόλο παίζει η κάρτα γραφικών.
Να μην ξεχνάμε ότι το κάθε εξάρτημα που βάζουμε έχει τη δικιά του ξεχωριστή εγγύηση. Για παράδειγμα ένα DVD RW μπορεί να έχει εγγύηση για ένα χρόνο αλλά ο σκληρός δίσκος να έχει για δύο.Τέλος μια έρευνα αγοράς μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Σας παραθέτω μερικές έννοιες και το τι σημαίνουν:

CPU (Central Processing Unit): Ο επεξεργαστής με λίγα λόγια. Οι τετραπύρηνοι (core 2 quad) είναι της μόδας. Όσο πιο γρήγορη CPU έχετε τόσο πιο γρήγορος είναι και ο υπολογιστής.
RAM (Read Access Memory): Η μνήμη Ram. Μετριέται σε MB (Megabytes) και GB (Gigabytes). Χρησιμοποιείται για αποθήκευση δεδομένων ενώ λειτουργεί ο υπολογιστής. Όσο πιο μεγάλη RAM έχουμε στο σύστημα μας τόσο πιο πολλές εργασίες μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα στο PC μας. Έχουν βγει καινούριες κάρτες μνήμης οι DDR3 που έχουν φοβερές επιδόσεις αλλά είναι και πανάκριβες. Προτιμήστε προς το παρόν τις DDR2.
MOTHERBOARD: Η κεντρική πλακέτα που πάνω της συνδέονται όλα τα υποσυστήματα - εξαρτήματα (modem, κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου κλπ.) και έχει όλες τις θύρες.
USB:Θύρες που έχουν οι υπολογιστές γαι να συνδέουμε διάφορα περιφερειακά (web cam, εκτυπωτές κ.α.). Οι USB2 είναι πιο καινούριες ταχύτερες και πιο γρήγορες στη μεταφορά δεδομένων από τις πρώτες USB (η εξωτερική όψη των USB δε διαφέρει καθόλου).
ETHERNET: Θύρα που μοιάζει πάρα πολύ με αυτή του τηλεφώνου αλλά είναι λίγο μεγαλύτερη. Χρησιμοποιείται για τοπικό δύκτιο υπολογιστών. Αν έχετε Router προτιμήστε να το συνδέσετε με τον υπολογιστή σας με τη θύρα ethernet. Είναι πιο γρήγορη από τη USB.
HDD: Ο σκληρός δίσκος.
IDE (Integrated Drive Electronics): Τρόπος σύνδεσης (πρωτόκολο) συσκευών (DVD, σκληροί δίσκοι) με τη Motherboard.
SATA2: Άλλος τρόπος σύνδεσης συκευών με τη motherboard. Λένε ότι είναι πιο γρήγορος στη μεταφορά δεδομένων.
FIREWIRE: Θύρα που μπορούμε να συνδέσουμε εξωτερικές συσκευές με έναν υπολογιστή. Προσφέρει μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Συνιστάται για να συνδέσετε βιντεοκάμερα στον υπολογιστή σας αν ασχολείστε με authoring και editing.
GHz (Gigahertz): Μονάδα μέτρησης της ταχύτητας του επεξεργαστή.
GB (Gigabyte): Μονάδα μέτρησης αποθηκευτικού χώρου ή μνήμης (σκληροί δίσκοι, μνήμες Flash κλπ.).
MONITOR: Η οθόνη.
BIOS (Basic Input Output System): Ένα software που το έχουν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μπορεί να ελέγξει τα βασικά μέρη του συστήματος μας (πληκτρολόγιο, σκληρός δίσκος, οθόνη).
Kbps: Μονάδα μέτρησης δεδομένων ή ταχύτητας του modem ή router.

Ελπίζω να σας βοήθησα έστω και στο ελάχιστο.

buzz it!

8 σχόλια:

  1. δεν ειναι το προβλημα η αγνοια αλλα η επιδειξιομανια ,όταν θέλεις μαθαίνεις τα πάντα ,αλλά το κόμπλεξ του να αγοράσω ότι πιο ακριβό υπάρχει ...με δόσεις και ας μην ξέρω πώς δουλεύει είναι σύγχρονο φαινόμενο καταναλωτικής κοινωνίας ,εάν διαβάζαμε ,μορφωνόνασταν γενικά καλλιεργούσαμε τους εαυτούς και τις ψυχές μας δεν θα ήμασταν τόσο ρηχοί στο να καλύψουμε τις ανεπάρκειες και ανασφάλειες μας μέσα απο ακριβές αγορές και εγώ ένα τέτοιο θύμα είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανώνυμος Συμφωνώ μαζί σου. Ο ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ μας έχει κάνει να μετατρέπουμε τις επιθυμίες μας σε ανάγκες με αποτέλεσμα να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νομίζω πως το πρόβλημα εστιάζεται στο
    "σύνδρομο" έχω = υπάρχω. παρόλα αυτά έχεις δίκιο ότι πολλοί πραγματικά δεν ξέρουν και πέφτουν θύματα της άγνοιας τους. θα σου πω ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ και μόνο για την ανεξάντλητη διάθεση που έχεις να βοηθάς. σε ευχαριστώ εκ μέρους όλων που έχεις βοηθήσει και θα βοηθήσεις στο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @fotini Δεν είναι ανάγκη να λες ευχαριστώ γιατί και 'μένα κάποιοι άλλοι με βοήθησαν στο περελθόν και με βοηθάνε και τώρα. Ότι μπορώ κάνω. "Ότι βοήθεια παίρνεις να την επιστρέφεις και με τόκο". Δε θυμάμαι ποιος το είπε αλλά μου άρεσε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λές "χωρίς να το παίξω ειδήμονας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (γιατί δεν είμαι)". Διαφωνώ!
    Με αυτό το σύντομο, εύκολοδιάβαστο και κατατοπιστικό κειμενάκι που διάβασα έχω να σου πω ότι ακόμη και αν ένας στους δέκα ήξεραν αυτά που ξέρεις θα είμουν πράγματι ευτυχισμένος!!! (Ναι είμαι ο κομπιουτεράς της παρέας/τεχνικός που ρωτάνε όλοι τις απορίες τους...)
    Πάντως μπράβο για την όρεξη σου!

    Όσο για το άλλο θέμα, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνοια. Ξέρω πολύ λίγους που έδωσαν τα μαλλιοκέφαλα τους μόνο και μόνο για την μόστρα και την αυτοϊκανοποιήση: "Χαχα! Δε ξέρω κανέναν με ποιο πολύ RAM από μένα, είμαι υπέροχος!"

    Αντιθέτως πολύ συχνά κάποιος βάζει πχ μια καλή κάρτα γραφικών πιστεύοντας ότι θα κερδίσει σε ταχύτητα ούτως ή άλλως με το σκεπτικό: "ότι πιο ακριβό, τόσο το καλύτερο" ενώ δεν παίζει ούτε πασιέτζα μια φορά τον μήνα... Κέρδος? Ναι, για το μαγαζί που τσέπωσε περισσότερα!

    Αυτά από έμενα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @MasterMind Να 'σαι καλά για τα καλά σου λόγια. Αν όλοι διάβαζαν από ένα περιοδικό θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από τους καρχαρίες της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kalhspera Mou arese pou para8eteis sto telos orologia Bravo Egw pou eimai sxetikoasxetos me voi8ise na katalavw ti pezei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @homo-gr Καλώς ήρθες φίλε μου στην παρέα μας. Πρώτη φορά βλέπω σχόλιο σου στο blog μου και χαίρομαι. Όλοι είμαστε σχετικοάσχετοι για τον απλούστατο λόγο ότι η τεχνολογία τρέχει και εξελλίσσεται καθημερινά με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε κάθε μέρα μπροστά σε κάτι καινούριο το οποίο για να το κατανοήσουμε πρέπει να αντλήσουμε πληροφορίες γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;