Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Print this post

ΜΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΩΛΟΔΟΥΛΕΙΑ;

Η αρραβωνιαστικιά μου είναι στο ταμείο ανεργίας και ψάχνει για δουλειά. Έχει πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό. Έξι ξένες γλώσσες, πτυχίο πανεπιστημίου (Κοινωνιολογίας), Master στην ειδικότητα της, Η/Υ, προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρίες κ.α.
Τον Ιούνιο θα πληρωθεί για τελευταία φορά από τον Ο.Α.Ε.Δ. και το ζωνάρι σφίγγει.Ψάχνουμε για δουλειά αλλά τίποτα.
Την Παρασκευή είδε μια αγγελία σε ένα κατάστημα γυναικείων ρούχων που ετοιμάζεται τώρα ότι ζητούνται πωλήτριες. Πήρε τηλέφωνο και κανόνισε ραντεβού για το απόγευμα της ίδιας μέρας για να δώσει το βιογραφικό της. Πάμε στο μέρος που είχε ραντεβού και μετά από ένα στήσιμο που φάγαμε για 45 λεπτά εμφανίζεται ο τυπάς. Του δίνει το βιογραφικό της και μόλις το βλέπει το άτομο μένει με το στόμα ανοιχτό και μετά λέει: "Αν έρθεις σ' εμένα θα αδικηθείς, μια απλή πωλήτρια θα είσαι. Θα αδικηθείς". Του εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι η κοπέλλα θέλει να βρει δουλειά. Του παρουσιάσαμε πιστοποιητικά που έλεγαν ότι βγήκε πρώτη πωλήτρια στη χώρα της τέσσερις χρονιές σε εταιρίες με καλυντικά και στα Mango (Ισπανική αλυσίδα καταστημάτων ρούχων). Μας κέρασε καφέ και μας είπε ότι θέλει να ανοίξει πριν την ανάσταση. Του ζήτησα να μας τηλεφωνήσει όταν πάρει απόφαση για να μη μας τρώει η αγωνία. Μας είπε ότι θα επικοινωνήσει οπωσδήποτε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (της ίδιας μέρας δηλαδή) για να μας δώσει μια απάντηση θετική ή αρνητική.
Με το που πάμε στο σπίτι δεν το κουνήσαμε ρούπι και είμαστε πάνω από το τηλέφωνο περιμένοντας το να χτυπήσει. Μάταιη η αναμονή μας. Λέμε κάτι θα του έτυχε και δεν μπόρεσε να τηλεφωνήσει. Την επομένη, το Σαββάτο δηλαδή, πάλι περιμέναμε αλλά πάλι τίποτα. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Σήμερα το απόγευμα πήγαμε σε ένα video club το οποίο βρίσκεται κοντά στο εν λόγω μαγαζί και είπαμε να πάμε να δούμε αν ετοιμάστηκε. Με το που πάμε εμφανίζεται και ο λεγάμενος. Μας είπε ότι το κεφάλι του είναι καζάνι και γι' αυτό δεν μας πήρε τηλέφωνο (γαμώ τις δικαιολογίες, υπευθυνότητα μηδέν). Μετά είπε ότι ο συνέταιρος του αποφάσισε να μην πάρει τη Μαρία για δουλειά. Τώρα πως αποφάσισε κάποιος για κάποιον άλλο χωρίς να τον συναντήσει είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω.
Με λίγα λόγια η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών στην Ελλάδα δεν είναι ούτε καν ερασιτέχνες. Πόσο μάλλον επαγγελματίες! Εδώ το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να βγάζουν το λάδι των υπαλλήλων τους, να μην κολλάνε ένσημα, να πετσοκόβουν τους μισθούς. Οι συνεντεύξεις που παίρνουν από τους υποψήφιους υπαλλήλους είναι για γέλια και για κλάματα και τονίζουν μόνο τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων και όχι τα δικαιώματα. Για μισθούς δε λένε κουβέντα, δηλαδή με πόσα χρήματα θα αμοίβεται ο υπάλληλος. Το μόνο που ξέρουν είναι να το παίζουν αφεντικά και σοβαροί μεγαλοεπιχειρηματίες. Η γελοιότητα δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο. Στην επαρχία αυτό είναι σήμα κατατεθέν.
Μέχρι στιγμής μοιράσαμε βιογραφικά σε πάνω από τριάντα επιχειρήσεις (καταστήματα ρούχων και καλυντικών επί το πλείστον). Όπου βλέπαμε: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΩΛΗΤΡΙΑ πήγαμε. Η αντιμετώπιση από τις χειρότερες. "Αφήστε το βιογραφικό σας" μας λένε έτσι ξερά. Ούτε να συζητήσουν για να δούνε αν τους κάνει η κοπέλλα. Τι τις βάζουν τις αγγελίες;
Και τι ζητήσαμε; Μια θέση απλής πωλήτριας. Το άγχος συνεχίζεται...

buzz it!

11 σχόλια:

  1. kala ΤΟ ΟΤΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΤΙ ΜΕ 6 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΠΩΛΗΤΡΙΑΣ ΜΗΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ρε Σπύρο, νομίζεις ότι το φανταζόμουν εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε θα σου έλεγα υπομονή αλλά δεν μου βγαίνει.

    Θα ήθελα να προσπαθήσω να σας δώσω κουράγιο αλλα δεν μπορώ γιατί νιώθω να λέω ψέμματα.

    Δεν πρόκειται να βελτιωθούν τα πράγματα. Όχι για εσάς προσωπικά
    που κάποια στιγμή μια δουλειά θα βρεθεί, αλλά γενικότερα το πρόβλημα αυτό θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

    Ακόμα και να έπαιρνε την δουλειά η κοπέλα τι να πεί κανείς.....

    Με τόσα πτυχία να πηγαίνεις για πωλήτρια. Δεν έχω τίποτα με τις κοπέλες που είναι πωλήτριες. Την δουλειά τους κάνουν και μάλιστα είναι δύσκολη. Έχω πρόβλημα με το γεγονός οτι σε σε μια τέτοια θέση κατά 99% δουλεύουνε για ψίχουλα.

    Μια λύση ίσως που πρέπει να σκεφτείτε είναι μιας και έχετε πτυχία να φύγετε έξω. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης τα πράγματα για όσους έχουν ένα χαρτί είναι πολύ καλύτερα (προς το παρον). Ψάξτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @pan blog Μα η αρραβωνιαστικιά μου είναι Λιθουανή και εγώ είμαι από Σουηδία. Σίγουρα αν δούμε ότι δε γίνεται τίποτα θα φύγουμε αλλά και αυτό προϋποθέτει να έχεις κάποια χρήματα καβάντζα για τον πρώτο καιρό γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως θα έρθουν τα πράγματα. Για την ώρα είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ επειδή πρέπει να ξεχρεώσουμε δάνειο και δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή για περαιτέρω κινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. jim, δεν έχω να πω τίποτα. Απλά το οτι γράφω σχόλιο σημαίνει οτι σε διάβασα και καταλαβαίνω τη θέση σου (σας). Δυστυχώς αυτή ειναι η πραγματικότητα και μάλιστα στον εμπορικό τομέα (πωλητές-τριες)υποτίθεται οτι οι γυναίκες βρίσκουν ευκολότερα δουλειά μιας και τα περισσότερα μαγαζιά απευθύνονται σε γυναικείο κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά όλα είναι μύθος Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Den psaxneis na doulepseis pwlitria me tetia prosonda i an telika apofasiseis na to kaneis prepei na ta krypseis Oute egw tha eperna mia tetia kopela gia mia doulia pou xriazonde to 1/1000 twn prosondwn pou exei h sygekrimenh. Kati kanete la8os La8os portes xtypate

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @homo-gr Και τι άλλη δουλειά να ψάξουμε να βρούμε; Όχι ότι δε θα θέλαμε κάτι καλύτερο, απλά λόγω της μεγάλης ανεργίας δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής. Δε σνομπάρουμε καμία δουλειά. Το μοναδικό κράτος στον κόσμο όπου τα προσόντα είναι μειονέκτημα είναι η Ελλάδα, αν ισχύει αυτό που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν κατάλαβα καλά πήγατε μαζί στη συνέντευξη; Αν ναι αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Γενικά θεωρώ οτι μπορεί κάποιος σήμερα να βρει δουλειά. Εννοώ δουλειά οτι νάναι. Αν θα το κάνει εύκολα ή δύσκολα εξαρτάται από την ηλικία, το φύλλο, τον τόπο, το βιογραφικό (πρέπει να αφαιρείς ανάλογα την θέση και να είναι πολύ κατανοητό+συνοδευτική επιστολή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @greek rider Όντως πήγαμε στη συνέντευξη μαζί γιατί η κοπέλλα δεν είναι ελληνίδα και μην την κοροϊδέψει στα χρήματα και την πείσει να μη δουλεύει χωρίς ένσημα. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να ελπίζουμε. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ INTERNET

    Άλλαξε σήμερα κιόλας την ζωή σου και τα οικονομικά σου
    Έλα να δουλέψεις μαζί μας από το σπίτι σου μέσω internet
    Και δες νέους δρόμους να ανοίγονται για σένα από κει που δεν το περίμενες.
    Εάν δεν αλλάξετε αυτό που κάνετε σήμερα, όλα σας τα αύριο θα είναι σαν το χθες
    www.yourhomework.gr
    τηλ 2892022766 κινητο 6977369774

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;