Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Print this post

ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Έχω αναφερθεί και σε παλιότερο post μου για την ποιότητα και την κατάντια της ελληνικής τηλεόρασης. Δημόσιας και ιδιωτικής. Αλήθεια πόσες φορές έτυχε να κάνουμε ζάπινγκ στα τόσα τηλεοπτικά κανάλια που έχουμε και δε σταματάμε σε κανένα γιατί απλούστατα δε βρίσκουμε τίποτα ενδιαφέρον. Τίποτα με ουσία.
Χιλιοπαιγμένες ταινίες, πρωινάδικα που μέσα σε λίγα λεπτά έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούνε σε μπουζουκλερί, reality shows για να γίνονται τα κανάλια πιο πλούσια (με χορηγούς και televoting με sms), φτηνιάρικες λατινοαμερικάνικες σειρές που όλες έχουνε την ίδια θεματολογία (αγάπη και κέρατο, φτωχοί και πλούσιοι με τον πιο "σιροπιαστό" τρόπο δωσμένα στον τηλεθεατή), ελληνικές τηλεοπτικές σειρές μετριότητας, κατασκευασμένες ειδήσεις και δελτία ειδήσεων όπου οι δημοσιογράφοι επιδιώκουν να γίνουν stars, εκπομπές lifestyle που μας δείχνουν τα πάρτυ των κοσμικών, πλούσια σπίτια και ένα ονειρεμένο τρόπο ζωής για πολλούς (αν και ο απλός μέσος έλληνας δεν πρόκειται ποτέ να γευθεί αυτόν τον τρόπο ζωής και στο τέλος της εκπομπής επιστρέφει στη σκληρή και φτωχή πραγματικότητα του), αθλητικές εκπομπές που γεμίζουν με προφέσορες που λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του αδιαφορώντας να πει κάτι χρήσιμο για τον τηλεθεατή αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αυτοπροβολή του.
Μόνο στα κρατικά κανάλια υπάρχει λίγο αυτοσυγκράτηση αλλά και πάλι δε μπορούμε να πούμε ότι γίνονται και εκεί μεγάλες προσπάθειες. Και εκεί γίνεται άλωση από κάποιους και κάποιες οι οποίοι και οι οποίες το να δουλεύουν στην κρατική τηλεόραση το βλέπουν σα σιγουριά (π.χ. φραπελιές).
Βλέπουμε ότι στην τηλεόραση πλασάρονται τα ίδια πρόσωπα συνεχώς. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα κλειστό λόμπυ που κανονίζει για το αν θα μπει ένα νέο πρόσωπο στην τηλεόραση ή όχι. Τίποτα καινούριο λοιπόν και καμία καινούρια ιδέα. Μόνο αναμασημένες τροφές.
Γι' αυτό το λόγο πολλοί στρέφονται στα video clubs (τα οποία κάνουν χρυσές δουλειές και καλά κάνουν). Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει καταλάβει τι συμβαίνει και απαξιεί να σπαταλήσει πολλές ώρες βλέποντας ένα τηλεοπτικό σταθμό. Παρακολουθεί επιλεκτικά. Σίγουρα το "πιασάρικο" φέρνει και διαφημίσεις (κάτι που αφορά κυρίως τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς) αλλά μην ξεχνάμε ότι η δύναμη των Μ.Μ.Ε. είναι μεγάλη και αν θέλουνε να πλασάρουνε κάτι πιο ουσιώδες μπορούνε να τα καταφέρουνε μια χαρά.

buzz it!

7 σχόλια:

  1. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Γι' αυτό, άλλωστε, έχω, στην κυριολεξία, χρόνια να δω τηλεόραση. Όπως πολύ σωστά λέτε, στο video club της γειτονιάς μου υπάρχουν τόσες ΚΑΛΕΣ ταινίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσήρθες ava και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Ευτυχώς που έχουμε και την ύστατη επιλογή των video club.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά τα λες αλλά …..
    Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια, που κάθε φορά την σκέπτομαι, όντας αγανακτισμένος από τα τηλεοπτικά σκουπίδια που μας σερβίρουν, και ΤΡΟΜΑΖΩ.
    Οι τηλεθεατές έχουν την ποιότητα τηλεόρασης που τους αξίζει όπως και οι πολίτες έχουν και τους πολιτικούς που τους αξίζει.
    Δυστυχώς το κάθε τηλεσκουπίδι συνεχίσει να παίζει γιατί υπάρχει κόσμος που το βλέπει. Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη πίσω από την τηλεθέαση γιατί έχει να κάνει με το μοίρασμα της πίτας του διαφημιστικού χρόνου.
    ΤΡΟΜΑΖΩ στη σκέψη ότι αυτό που επιλέγει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας σχετικά με το τι θα δούμε στην TV είναι το σκουπιδαριό που τελικά έχουμε.

    Έτσι είναι όμως. Να μας χαιρόμαστε … :-(

    Προσωπικά την καταβρίσκω με ντοκιμαντέρ (από εφημερίδες, περιοδικά), έχω περιορίσει και τον χρόνο που βλέπω τηλεόραση, άντε καμιά ταινία από το DVD club και …πορεύομαι :-)

    GrBase

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΦΙΛΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΣΚΑΤΟΜΑΛΑΚΕΣ.
    ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΕΓΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
    ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝ ΘΕΣ
    http://spyros1000.blogspot.com/2008/03/blog-post_15.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. grbase Σίγουρα ότι δώσεις στο κοινό θα δει αλλά μην ξεχνάς ότι το τηλεοπτικό κοινό εκπαιδεύεται. Ξεχνάς τις αντιδράσεις για το πρώτο Big Brother; Μετά ζητούσαν reality. Πιστεύω ότι ο κόσμος τρώει ότι και να του λανσάρεις.
    spyros 1000 Φίλε το link που μου έδωσες δεν ανοίγει. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @hackaday
    Το "εκπαιδευμένο κοινό" χτες έδωσε 27.3% τηλεθέαση στην Αννίτα Πάνια και 22.1% στις Αποδείξεις του Ευαγγελάτου.
    Δεν λέω ότι οι "Αποδείξεις" είναι η εγκυρότερη ενημερωτική εκπομπή αλλά δεν μπορώ να την συγκρίνω και την εκπομπή της Αννίτας.
    Ο κόσμος διάλεξε και προτίμησε Αννίτα.

    @spyros1000
    To link δεν ανοίγει γιατι του λείπει το html μετά την τελεία :-)
    το σωστό είναι
    http://spyros1000.blogspot.com/
    2008/03/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @grbase Όταν λέω ότι το κοινό εκπδεύεται εννοώ ότι αν τα κανάλια αποφασίσουν να μεταδίδουν κάτι πιο σοβαρό ο κόσμος είτε θέλει είτε δε θέλει θα το δεχτεί. Αυτό βέβαια χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια απ' όλα τα κανάλια πράγμα δηλαδή αδύνατον στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;