Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Print this post

ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΙ Α.Ε.

Υπάρχουν άνθρωποι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να χλευάζουν και να εμπαίζουν συνανθρώπους τους μόνο και μόνο επειδή οι πρώτοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική, κοινωνική ή επαγγελματική κατάσταση. Είναι οι λεγόμενοι σκατόψυχοι.
Θα αναρωτιέστε τι μ' έπιασε πρωί - πρωί και βρίζω. Μα είναι να μη βρίζω; Σας παραθέτω τρία περιστατικά που συνέβησαν σ' εμένα και στην αρραβωνιαστικιά μου.
Πριν από μερικές μέρες ανέβασα ένα post που έλεγα ότι μόνο ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό δεν αρκεί για να βρεις δουλειά (πιο συγκεκριμμένα για την αρραβωνιαστικιά μου). Θέλει και μέσον. Την περασμένη εβδομάδα πήρε τηλέφωνο η σύζυγος ενός ιδιοκτήτη καταστήματος καλυντικών (η συγκεκριμμένη αλυσίδα καταστημάτων υπάρχει σε όλη την Ελλάδα) σε μια θεία μου για να κλείσει ραντεβού και να πάει η Μαρία (η αρραβωνιαστικιά μου) για συνέντευξη. Μέσα στην τρελλή χαρά εμείς καθώς η θεία μου και ο θείος μου έχουνε άριστες σχέσεις με τους ιδιοκτήτες του καταστήματος καλυντικών. Δουλειά τελειωμένη έλεγα μέσα μου. Όντως επικοινωνήσαμε με αυτούς, κλείσαμε ραντεβού και περιμέναμε να έρθει η μεγάλη μέρα για τη συνέντευξη. Η Μαρία από την προηγούμενη πήγε να κάνει τα μαλιά της, διάλεξε εκατό φορές τι ρούχα θα φορέσει για να γίνει όσο το δυνατόν πιο αρεστή, τι παπούτσια κλπ. Η αγωνία ήταν μεγαλύτερη από αυτήν όταν έδινα πανελλαδικές εξετάσεις.
Ξημερώνει η μεγάλη μέρα και πηγαίνουμε στο κατάστημα για την περιβόητη συνέντευξη. Πρώτη ψυχρολουσία: η γυναίκα που θα έπαιρνε συνέντευξη από τη Μαρία δεν ήρθε ακόμα από τη Θεσσαλονίκη. "Κάντε μια βόλτα και ξαναπεράστε σε κανένα μισάωρο", μας λένε. Κάναμε τη βόλτα και ξαναπάμε στο μαγαζί αλλά η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη δεν ήρθε ακόμα. "Κάντε μια βόλτα πάλι και ξαναπεράστε σε κανένα μισάωρο", μας ξαναλένε. Ξανακάνουμε βόλτα και μετά από ένα μισάωρο ξαναπάμε στο μαγαζί αλλά πάλι δεν ήρθε η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη. Μας στέλνουν για άλλη μία βόλτα και όταν επιστρέφουμε στο μαγαζί μας είπαν: "Δεν ήρθε ακόμα. Πάρτε τηλέφωνο σε καμιά ώρα για να μην πηγαινοέρχεστε". Για να μην τα πολυλογώ μετά από δυο ώρες και είκοσι, τουλάχιστον, τηλεφωνήματα επιτέλους μας είπαν ότι ήρθε και μας περιμένει. Πάμε στο μαγαζί, η Μαρία πήγε στη συνέντευξη και εγώ πήγα να δω μια υπάλληλο που τυγχάνει να είναι φίλη μου. Η φίλη μου μου είπε: "Δημήτρη προσέχετε γιατί η ιδιοκτήτρια και η κόρη της δεν είναι καλοί άνθρωποι". Της απάντησα ότι το γνώριζα αλλά ανάθεμα την ανάγκη μας για δουλειά. Μετά από λίγη ώρα τέλειωσε η συνέντευξη και φύγαμε. Μετά από λίγες μέρες συνάντησα τη φίλη μου που δουλεύει στο κατάστημα και μου είπε: "Έχω να σου πω. Παρακολουθούσα τις αντιδράσεις μάνας και κόρης γιατί ήμουν σίγουρη ότι κάτι θα έκαναν και όντως έκαναν". "Τι εννοείς;", τη ρώτησα. "Μόλις γυρίσατε την πλάτη σας για να φύγετε έκαναν διάφορους μορφασμούς με το στόμα τους μάνα και κόρη, κουνούσανε τα κεφάλια τους κοροϊδευτικά και γελούσανε".
Καταλάβατε γιατί έβριζα στην αρχή αυτού του post; Εφόσον δεν είχαν σκοπό να πάρουν τη Μαρία στη δουλειά γιατί μας ειδοποίησαν για συνέντευξη; Παίζουνε με την ψυχολογία μας.
Δεύτερο περιστατικό: Ένας γνωστός μας λέει για ένα φίλο του που έχει κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και θέλει πωλήτρια. Μας παρακίνησε να αφήσουμε ένα βιογραφικό και θα έλεγε και αυτός καμιά κουβέντα στο αφεντικό. Πάμε στο μαγαζί, αφήνουμε βιογραφικό στη γυναίκα του που ήταν πολύ ευγενική (ο σύζυγος της, το αφεντικό δηλαδή έλειπε), και είπε ότι θα επικοινωνούσαν μαζί μας. Το απόγευμα ήμουνα στη δουλειά. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος βιολογικών προϊόντων πήρε τηλέφωνο στη Μαρία και τη ρωτούσε διάφορα για τη δουλειά. Ένα είδος τηλεφωνικής συνέντευξης ας πούμε. Μετά της λέει να πάει από το μαγαζί μέχρι της εννιά το βράδυ. Η Μαρία του απάντησε μήπως ήταν καλύτερα το πρωί της επόμενης μέρας και αυτός απάντησε πως τον βόλευε το απόγευμα εκείνο γιατί την επόμενη μέρα θα είχε πολύ δουλειά. Η Μαρία πήρε μαζί της και τους γονείς μου γιατί δεν είναι ελληνίδα, δεν ξέρει τι παίζεται στο ελλαδιστάν με ένσημα και ασφάλεια και δεν ήθελε να την κοροϊδέψουν. Πάνε εκεί πέρα για συνέντευξη και το άτομο έλεγε χίλιες δυο πίπες. Ότι έχει την κόρη του στο μαγαζί και δεν χρειάζεται πωλήτρια, θέλει μια κοπέλα για μια σχολή χορού που θ' ανοίξει αλλά η κοπέλλα αυτή πρέπει να ξέρει και χορό. Άλλα αντί άλλων με λίγα λόγια. Καμιά σχέση με αυτά που συζητούσαν στο τηλέφωνο. Προφανώς το άτομο ήξερε ότι η Μαρία δεν είναι ελληνίδα και ήθελε να την πάρει στη δουλειά χωρίς ένσημα και με λίγα λεφτά αλλά μόλις είδε τους γονείς μου μαζί της που είναι έλληνες και ξέρουν τι γίνεται, τα έχασε και έλεγε παπαριές. Είναι πολύ τυχερός που δούλευα εκείνη τη μέρα. Αν δε δούλευα έξω από την πόλη θα τον είχα σαπίσει στο ξύλο.
Τρίτο και τελευταίο περιστατικό (έχω πολλά αλλά να μη σας ζαλίζω). Πάμε σε ένα μαγαζί υποδημάτων που είχε στη βιτρίνα χαρτί που έλεγε ζητείται πωλήτρια. Μπαίνουμε μέσα και μιλάμε με τον ιδιοκτήτη. Μας λέει για part time δουλειά και αυτό σημαίνει μισά ένσημα (δεκαπέντε δηλαδή) και μισά χρήματα (300 ευρώ). Ρωτάμε για ώρες εργασίας και μας λέει ότι θέλει να δουλεύει 30 ώρες την εβδομάδα. ΑΚΟΥΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΡΟΜΠΑΣ; Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.Τον σιχτίρισα και φύγαμε.
Ποιος τους ελέγχει όλους αυτούς τους σκατόψυχους; ΚΑΝΕΝΑΣ.

buzz it!

16 σχόλια:

  1. τα ξέρω απο πρώτο χέρι αυτά που παραθέτεις φιλε.
    μπορώ να πω τα ιδια και ακόμα περισσοτερα χρησιμοποιώντασ τον πρωτο ενικο.
    αποψη μου ειναι πως στην ελλαδα δεν υπαρχουν αφεντικα -ακομα και με την καπιταλιστικη εννοια του ορου-υπαρχουν κλεφτες.
    αυτοι που εχουν μαγαζια-επιχειρήσεις και οτιδηποτε αλλο λειτουργουν σαν κλεφτες.
    το κακο ειναι πως και οι ευρωπαιοι πλεον παίρνουν παραδειγματα απο τους δικους μασ και ξεκινανε σιγα σιγα να κανουν τα ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. eleos pia. kala les na figo (kai malista trexontas) hackaday ratsistes, merikoi xerontai na vasanizoun ton kosmo.
    parathesi: ena pragma mou tin spaei edo poloi ellines lene oti i ellada einai filoxenos laos (leme tora) kai oti einai perifanoi oti legontai ellines. ego pistevo oti merikoi ellines den prepei na legontai ellines. kai opos apotiponei o omiros sta epi toy i ellada itan filoxenos laos oxi opos tora ratsistes. oi progonoi sas ntrepontai gia logariasmo sas (pros ratsistes itan ayto)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @δον κιχότης Καλά λες. ΚΛΕΦΤΕΣ.
    @ntebis Φύγε φίλε μου να σωθείς. Άκου και 'μένα που κάηκε η γούνα μου από τότε που επέστρεψα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου hackaday αδερφέ.
    Καιρό έχω να γράψω σχόλιο στα κείμενά σου, μα σε διαβάζω ανελιπώς. Στο τωρινό σου δεν κρατήθηκα, μιάς και έχω συχνά ασχοληθεί με το θέμα, και επειδή όπως και άλλοι τό έζησα κι ο ίδιος.
    Συμφωνώ με όσα λές, και λίγα λές..
    το θέμα είναι ποιός μας ακούει, κι αν κάποιος μας ακούει, ή έστω μας διαβάζει, τι αλλάζει..
    Μετά μας λένε ανθέλληνες που φεύγουμε και παίρνουμε των ομματιών μας..
    Λάθος μεγάλο κύριοι, εσείς που βολευτήκατε, περνάτε καλά γι αυτό και μένετε και πολύ καλά κάνετε. Για άλλους η φυγή είναι αγώνας και μοναδικός τρόπος επιβίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε, βρε, βρε σαν τα χιόνια. Καλώς τον Νικόλα. Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά εγώ προσωπικά με την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα το πολύ - πολύ να αντέξω άλλα δύο χρόνια. Μετά βαλίτσα και πάλι μετανάστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μια λυση ειναι να φυγουμε
    η αλλη λυση ειναι να σκεφτουμε να κανουμε κατι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δον Κιχώτη ότι και να σκεφτούμε τα μεγάλα κεφάλια είναι ζαμάν φου. Καλύτερα να την κάνουμε με ελαφριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και η φυγη δεν ειναι λυση.
    η κοπελα σου φιλε ήρθε απο αλλου εδώ, εσύ ησουν εξω και γυρισες και παλι θα φυγεις.
    εγω ξερετε κατι;
    βαρεθηκα να φευγω.
    έω να μεινουμε και να το παλεψουμε μονοι μασ(ολοια μαζι ενοοω-το μονοι μασ μην περιμενοντασ τιποτα απο τα μεγαλα κεφαλια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δον Κιχώτη ούτως ή άλλως δεν περιμένουμε τίποτα από τα μεγάλα κεφάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σωστα,
    το προβλημα αυτο το εχει ολη η Ελλαδα
    οχι μονο μια περιοχη.
    χτες βρεαδυ στην τηλεοραση ειχε
    την ταινια "ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ".
    σε καποια φαση προς το τελος του εργου ελεγε ο Λεοναρντο ντι καπριο
    "είμαστ επιο πολύ απο αυτους ακι καθε μερα γινομαστε περισσοτεροι, δεν υπαρχει λογος να τους φοβομαστε, ας κανουμε κατι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δον Κιχώτη σίγουρα είμαστε πιο πολλοί απ' αυτούς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι παρτάκηδες και ατομιστές. Όταν κοιτάς το δικό σου το τομάρι δε θα υπάρχει γενικό καλό. Εμείς οι έλληνες είμαστε και λίγο κωλοράτσα, κακά τα ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ
    ΚΑΙ ΠΡΙΝΤ Ο 1821 ΠΑΡΤΑΚΥΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ
    ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΠΑΛΙ ΠΑΡΤΑΚΥΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ
    ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1973 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΛΙ ΠΑΡΤΑΚΥΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ
    ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΑΛΊΩΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΑΝ ΔΕΧΕΣΑΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΤΑΚΥΔΕΣ ΩΣ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΤΕ ΤΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΖΩΑ;
    Η ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
    Η ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
    ΣΙΡΡΥ ΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΩ ΛΙΓΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δε λέω ότι δεν είναι εφικτό να αλλάξει κάτι. Απλά πιστεύω ότι είναι δύσκολο. Γκρινιάζω γιατί δε θέλω να είμαι απαθής ρε φίλε. Το ότι είμαστε παρτάκηδες είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Για να γίνει μια ουσιαστική αλλαγή πρέπει να φτάσουμε στο αμήν. Η ιστορία αυτό δείχνει. Δεν τα παραλές. Καλά κάνεις και εκφράζεσαι. Αλίμονο αν δεν μιλούσες και δεν αντιδρούσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καποιοι μπλογκερσ φιλε πεταξανε το πρωι την ιδεα για μπουκοταζ στην αγορα του γαλακτος για τις 9-11 Ιουνη
    αν θεσ διαδοσε το
    ειναι μαι αρχη για να αντιδρασουμε ολοι στο θεμα τησ ακριβειασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρομαι που η συζήτηση μας άρχισε να γίνεται επικοδομητική. Μετά χαράς να το διαδώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;