Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Print this post

IT 'S ALL GREEK TO ME

Σήμερα στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που ζούνε και δουλεύουν εδώ. Πολλές φορές τους προδίδει η προφορά τους και τα σπαστά ελληνικά. Μερικές φορές ο τρόπος που λέγονται κάποια πράγματα από αυτούς τους ανθρώπους προκαλεί γέλιο. Καλοπροαίρετο γέλιο. Αυτό το ζω στο πετσί μου επειδή η καλή μου δεν είναι ελληνίδα.
Υπάρχουν φορές που μπερδεύεται και λέει άλλα ενώ εννοεί άλλα. Για παράδειγμα όταν αντί για καρυδόπιτα λέει κουραδόπιτα. Φανταστείτε να ειπωθεί κάτι τέτοιο σε εστιατόριο ή σε ζαχαροπλαστείο. Η αμηχανία μου θα είναι εμφανέστατη αλλά από την άλλη τα σπαστά ελληνικά έχουν και μια γοητεία. Μια άλλη φορά αντί να πει "έχετε κόλλα" είπε "έχετε κώλο;" και ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ξένοι είναι όταν λένε αντί για καλώδιο κωλόδιο. Βέβαια τα σαρδάμ και η παραννόηση δεν τελειώνουν εδώ. Αλλά δεν πρόκειται να τα γράψω όλα λόγω στενότητας χρόνου.
Σίγουρα η ελληνική γλώσσα είναι από τις δυσκολότερες του κόσμου αν όχι η δυσκολότερη. Ο φίλος μου ο Lee που είναι από το Λονδίνο ζει στην Ελλάδα πάνω από δέκα χρόνια αλλά η προφορά παραμένει και τα λαθάκια δίνουν και παίρνουν.
Πολλές φορές τα σπαστά ελληνικά λειτουργούνε προς όφελος αυτών που τα μιλούν κάνοντας τους τελευταίους αρεστούς και αποδεκτούς. Τρανταχτό παράδειγμα η Καλομοίρα που όλοι τη θεωρούνε χαριτωμένη εξ' αιτίας του τρόπου που μιλάει. Όλοι θυμούνται όταν έλεγε μαρίδια αντί για μαρίδα. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα από τα highlights της.
Μια βόλτα σε ένα παζάρι αν κάνει κάποιος θα ακούει σε κάθε δεύτερο βήμα του σπαστά ελληνικά είτε από πωλητές είτε από πελάτες.
Για να φτάσουμε στο δια ταύτα, υπάρχουν κάποιοι που δυστυχώς φοράνε ακόμη παρωπίδες και δε λένε να καταλάβουνε ότι η Ελλάδα είναι πολυπολιτισμική και όσο περνάνε τα χρόνια θα γίνεται ολοένα και περισσότερο.
Από αυτήν την πολυπολιτισμικότητα θα επηρεαστούνε πολλοί τομείς και μέσα σ' αυτούς είναι και η ελληνική γλώσσα. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό.

buzz it!

10 σχόλια:

  1. Εκτός του ότι είσαι ανθέλλην διατί έχεις σχέση με... θου κύριε φυλακί κλπ κλπ... μη Ελληνίδα, θεωρείς ότι η ένδοξη Ελλάς μας θα γίνει πολυπολιτισμική!

    Θα γίνουμε όλοι σκοπιανοί και αλβανοί και τούρκοι, και το ένδοξο ελληνικό αίμα μας (ο ιχώρ) καθώς και τα ξαδερφάκια μας στον Σείριο θα εξαφανιστούν. Think of the children!

    Μαι, σε ανθρώπους σαν κι εσένα το οφείλουμε, που αντί να μάχονται υπέρ του έθνους στους (φανταστικούς) πολέμους ενάντια σε τούρκους, αλβανούς, ρώσους.... πυραιθέριον ελλήνων όραμα. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΗΣ.

    -----------
    Σημ. Τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη τα αφήνω ως "φόρο τιμής" σε όλους τους ανόητους και ανορθόγραφους φασίστες (που δεν είναι καν σε θέση να μάθουν την γλώσσα για την οποία "παλεύουν" σωστά). Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά φίλε είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Για το αν είμαι ανθέλλην όπως λες ψάξε και διάβασε παλαιότερα άρθρα μου που αφορούνε την Ελλάδα, τα Σκόπια και γενικά την πολιτική. Όταν λέω ότι η Ελλάδα είναι πολυπολιτισμική και θα γίνει ακόμη περισσότερο, εννοώ ότι έτσι ωθούν τα πράγματα διάφορες καταστάσεις όπως η Ε.Ε. κλπ. Τεσπα... ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου, αστειεύομαι, νόμιζα ότι ήταν προφανές. Τέλος πάντων, σου χρωστάω μια εξήγηση υποθέτω.

    Τις παραπάνω αηδίες τις άκουγα κι εγώ όταν προσπαθούσα να κάνω συζήτηση για το θέμα που έθιξες (καθώς και παρεμφερή) με "πατριώτες" οι οποίοι δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Ναι, έχω ακούσει όλα τα παραπάνω, και αρκετές φορές με την ίδια παραλληρηματική μορφή, χωρίς ροή, συνέχεια ή λογική.

    Με συγχωρείς αν παρεξηγήθηκε η προσπάθεια να σατιρίσω την αντιμετώπιση των ελλήνων όταν ακούνε την λέξη πολυπολιτισμός και άλλες δαιμονοποιημένες από μέσα όπως η επί-χρυση αυγή και ο καρατζαφέρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, αλλά και το ότι είμαστε λαός φιλόξενος, συμβάλει σε αυτό. Δεν είναι κακό να υπάρχουν, άνθρωποι από άλλες χώρες και να εργάζονται και να μένουν στην Ελλάδα. Το κακό είναι, όταν δεν το σέβονται και προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @daynights 1 kapoia pragmata opos (oi listeies ) einai monomena gegonota kai den apoteloun to sinolo
    2an i ellada einai filoxenos laos giati den dexontai tous xenous (oi perissoteroi)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @mitsaras Συγνώμη που σε παρανόησα. Η αλήθεια είναι ότι διάβασα το πρώτο σου σχόλιο κάτω από πίεση χρόνου και βιάστηκα να βγάλω συμπέρασμα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι και όπου θέλει.
    @daynights Στην Ελλάδα από τ 'αρχαία χρόνια υπήρχαν πολίτες από άλλα μέρη λόγω της γεωγραφικής της θέσης όπως αναφέρεις και 'συ. Είναι αφύσικο μια χώρα να έχει μετανάστες υποδείγματα. Πάντα μέσα σ' αυτούς θα υπάρχουν και τα ζιζάνια.
    @ntebis 1. Για τις ληστείες δε μπορούμε να ξέρουμε αν γίνονται οι περισσότερες από έλληνες ή ξένους.
    2. Οι περισσότεροι πιστεύω ότι είναι φιλόξενοι αλλά η εικόνα των αφιλόξενων ελλήνων βγαίνει από μια συγκεκριμμένη μερίδα (μειοψηφία κατ' εμέ) και δεν ξέρω πως καταφέρνουν να δίνουν στις απόψεις τους τόση μεγάληδημοσιότητα. Μην ξεχνάς ότι μια αρνητική είδηση φέρνει μεγαλύτερη τηλεθέαση από μια θετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγω θα αφησω μονο την καλησπερα μου χακ!κι αν δεν γελασα οταν η κοπελα σου ζητησε κολλα!!!!!!!χαχαχαχα!ειναι χαριτωμενος ο τροπος που μιλανε τα Ελληνικα οι μη Ελληνες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Εκάτη. Όντως είναι χαριτωμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλά θα διαφωνήσω στο οτι η ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη.Είναι από τις ευκολότερες γλώσσες στον κόσμο.Οχι ως προς το να μάθεις να την χειριζεσαι τέλεια,να μάθεις να την χρησιμοποιείς για να επικοινωνήσεις.
    Είναι η μοναδική γλώσσα στον κόσμο όπου το κάθε γράμμα παραμένει το ίδιο,ανεξάρτητως της χρήσης του ως συνθετικό λέξεων. Όσο για την κενρική ιδέα του θέματος που θίγεις, με βρίσκεις σύμφωνο σχεδόν σε όλα όσα σχολιάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ironfist72 Μέχρι ένα σημείο έχεις δίκιο. Μην ξεχνάς όμως τη γραμματική και τους δίφθογκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;