Σάββατο, 16 Αυγούστου 2008

Print this post

ΠΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ

Στην εταιρία που δουλεύω ο προϊστάμμενος ξεχωρίζει τους εργαζόμενους όχι με κριτήριο την αξιοκρατία αλλά τις συμπάθειες. Για παράδειγμα έχουμε έναν καινούριο συνάδελφο εδώ και δυο μήνες ο οποίος αργεί κάθε μέρα και μερικές φορές δεν έρχεται στη δουλειά χωρίς να ειδοποιήσει. Επειδή όμως είναι από το ίδιο χωριό με τον προϊστάμμενο δεν του έχει γίνει καμία επίπληξη από τον τελευταίο. Μάλιστα ο προϊστάμμενος τον προωθεί άσχετα που ο καινούριος κάνει συνέχεια λάθη και δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η δουλειά.
Από την άλλη πλευρά, εμένα και δυο άλλους παλιούς μας έχει βάλει στο μάτι ο προϊστάμμενος γιατί ζητάμε τα αυτονόητα. Ήδη έδιωξε ένα συνάδελφο παντρεμμένο με μικρό παιδί ο οποίος ήταν πολύ καλός στη δουλειά του αλλά είχε ένα ελλάτωμα (πάντα μιλάμε κατά του προϊσταμμένου την άποψη), ζητούσε να δουλεύει σαν άνθρωπος.
Τώρα πάει να μας φάει υπερωρίες και την άδεια που δικαιούμαστε. Τις υπερωρίες δε μας τις πληρώνουν, απλά ανάλογα με τις μέρες που συγκεντρώνονται απ΄αυτές τις παίρνουμε σε άδεια. Βέβαια κανένας δε μας ρώτησε αν θέλουμε κάτι τέτοιο. Και το ποιο κουφό απ' όλα; Μας λέει ότι δε δικαιούμαστε κανονική άδεια αλλά μόνο αυτή που βγαίνει από τις υπερωρίες. Μα πως γίνεται να δικαιούμαστε και να χορηγούμαστε το επίδομα άδειας χωρίς να δικαιούμαστε άδεια. Ο νόμος το λέει καθαρά: Ο κάθε εργαζόμενος άσχετα αν είναι μόνιμος ή συμβασιούχος δικαιούται δυο μέρες το μήνα άδεια.
Η εταιρία που δουλεύω για 'μένα είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Μπουρδέλο το ένα μπουρδέλο και το άλλο. Γι' αυτό το λόγο δεν πάει τίποτα μπροστά σ' αυτόν τον τόπο. Μπαίνουν οι λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις.

buzz it!

3 σχόλια:

 1. βρε συ hack αν επιτρέπεται τί δουλειά κάνεις; διαβάζω γενικά στα ποστ που γράφεις συνθήκες τριτοκοσμικές..πασχίζεις για την άδεια....τί σημαίνει αυτό; δεν μπορείς να πάρεις την άδεια που δικαιούσαι; ξέρεις υπάρχει και η επιθεώρηση εργασίας..επίσης δεν είναι όλα τα αφεντικά έτσι...δεν ξέρω, αλλά δεν έχεις σκεφτεί να αλλάξεις τον χώρο της εργασίας σου; συγγνώμη που ρωτάω αλλά μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση αυτή η εργασιακή κατάσταση...κι ο άνδρας μου κι εγώ έχουμε δικές μας επιχειρήσεις και μου φαίνονται περίεργα αυτά που γράφεις..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αν εξαιρεσω τις αδειες που ευτυχως τις παιρνουμε οπως οπιζει ο νομος, κατα τα αλλα μια απο τα ιδια και εδω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @melissa Δουλεύω σε κατάψυξη στους -35C. Μένω στις Σέρρες όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο. Φτάνει το 30%. Αν πάω στην επιθεώρηση εργασίας ο κύκλος είναι κλειστός και για να βρω αλλού δουλειά θα πρέπει να πάω σε άλλη πόλη. Για το που ακριβώς δουλεύω ρώτα τη Balabala... Μπορεί να σου φαίνονται περίεργα αλλά στην επαρχία όντως η συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές και ειδικά στις Σέρρες. Την κανονική άδεια τη χάνουμε γιατί η συντριπτική πλειοψηφεία των εργαζομένων της εταιρίας όπου δουλεύω μας βάζουν να υπογράψουμε στην αρχή της καμπάνιας συμφωνητικό ότι δε θέλουμε κανονική άδεια. Τις τριετίες τις μετράνε με βάση τα ένσημα που έχουμε κολλημένα στην εταιρία και όχι στο Ι.Κ.Α. όπως ορίζει ο νόμος. Με λίγα λόγια για να κλείσουμε τριετία οι συμβασιούχοι πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να περάσουν 5 χρόνια. Και όλοι οι συμβασιούχοι το πολύ να είναι ενδεκαμηνίτες για να μην κλείσουν χρόνο και αποκτήσουν και άλλα δικαιώματα. Αυτά περιληπτικά... Υπάρχουν και πολλά ακόμη στραβά... Βλέπεις δε ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο.
  @roverand Είσαι εν μέρη τυχερός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;