Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Print this post

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΑ BLOGS

Αλήθεια γιατί να γίνεται τόση προσπάθεια εναντίον της λογοκρισίας που υφίστανται τα blogs και τόσος αγώνας για τη μη επιβολή νόμων οι οποίοι βάζουν φίλτρα σ' αυτά όταν αυτό συμβαίνει μέσα από τους ίδιους τους aggregators; Τι εννοώ;
Το λοιπόν εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, χρησιμοποιώ αρκετούς aggregators για την προβολή του blog μου. Και ελληνικούς και ξένους. Ένας απ' αυτούς είναι και το Blogz.gr το οποίο το θεωρώ ως έναν από τους καλούς ελληνικούς aggregators αλλά έχω κάποιες ενστάσεις ως προς την πολιτική που ακολουθεί.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν έγινα μέλλος στο Βlogz.gr τα πρώτα posts που ανάρτησα (πέντε αν θυμάμαι καλά) την επόμενη μέρα είχαν διαγραφεί και την αιτιολογία την βρήκα στο mailbox μου με ένα e-mail που μου στάλθηκε από τον webmaster το οποίο έλεγε ότι δε δέχονται κεφαλαία γράμματα και ότι θέλουνε μια περιγραφή του post. Για 'μένα δεν υφίσταται πάντα ότι το να γράφω με κεφαλαία σημαίνει και ότι φωνάζω. Απλά χρησιμοποιώ κεφαλαία στους τίτλους των posts και στα tags. Μπορούσανε να με ενημερώσουνε και εγώ θα το άλλαζα παρά να έμπαινα στη διαδικασία να αναρτήσω τα posts μου σύμφωνα με τους όρους τους από την αρχή.
Το δεύτερο κρούσμα έγινε χθες. Μου αφαιρέσανε μια ανάρτηση επειδή ο τίτλος περιείχε τη λέξη "αρχίδια". Μπορείτε να το φανταστείτε; Έπεσα στο θανάσιμο αμάρτημα της βωμολοχίας. Αναφέρομαι στο post που ανάρτησα την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 με τίτλο ΠΑΡΚΑΡΩ ΚΑΙ ΣΤ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ. Έλεος, τόσα γίνονται και τόσα ακούγονται καθημερινά από τα Μ.Μ.Ε. και εγώ που έβαλα μια λέξη η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη και δε σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό λογοκρίθηκα. Η τεχνική είναι γνωστή. Πονάει κεφάλι κόβω κεφάλι. Αν μου έστελναν ένα e-mail ότι πρέπει να κάνω τροποποίηση θα το έκανα. Η τιμωρία μου όμως ήταν ότι έπρεπε να να ξανασηκώσω το post ξανά από την αρχή σύμφωνα με τους όρους του Blogz.gr.
Σας παραθέτω τα e-mails που μου έστειλε η webmaster και τις απαντήσεις μου.

1ο e-mail webmaster:

Αγαπητέ φίλε, Σας ευχαριστούμε θερμά για την τόσο έντονη συμμετοχή σας στο Blogz.gr. Ωστόσο, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η δημοσίευσή σας "Παρκάρω και στ' αρχίδια μου" αφαιρέθηκε διότι παραβιάζει τους όρους χρήσης του Blogz.gr, τους οποίους μπορείτε να βρείτε εδώ: http://tinyurl.com/5vaac9 Φιλικά, Webmaster Blogz.gr

Η απάντηση μου στο 1ο e-mail:

Ρε παιδιά τόση λογοκρισία για μια λέξη; Ας στέλνατε email για ν' αλλάξω τον τίτλο. Η μέθοδος πονάει κεφάλι κοβω κεφάλι δεν είναι πάντα η καλύτερη. Κακό πράγμα η σεμνοτυφία ειδικά στις μέρες μας που όλα είναι χύμα και οι βωμολοχίες δίνουν και παίρνουν στα ΜΜΕ και εσείς θέλετε την τάξη και ηθική του Πόποτα. Έλεος. Μια λέξη που τη χρησιμοποιούμε όλοι μας ανεξαιρέτως και αν την πούμε δημοσίως μας βάζουν πιπέρι. Λίγο υποκριτικό μου φαίνεται. Καλή εβδομάδα hackaday

Το 2ο e-mail webmaster:

Αγαπητέ hackaday, Οι βωμολοχίες δίνουν και παίρνουν, όπως ο ίδιος λέτε, ακριβώς λόγω της στάσης "Μα όλοι αυτό κάνουν, γιατί όχι κι εγώ"... Είστε, όμως, τόσο σίγουρος ότι ΟΛΟΙ μας τις χρησιμοποιούμε; Στο Blogz.gr έχω προσωπικά ανεβάσει θέματα (τα οποία ΔΕΝ έχω γράψει εγώ) που είναι επί της ουσίας πολύ πιο ενοχλητικά απ' ό,τι μια κακιά λεξούλα (ενοχλητικά, γιατί καταδεικνύουν λάθη και παραλείψεις, γιατί κάνουν τον αναγνώστη να σκεφτεί, γιατί είναι σε θέση να προκαλέσουν συζήτηση και αντιπαράθεση για πολλά θέματα κ.λπ.), γι' αυτό και δε δέχομαι την "κατηγορία" της υποκρισίας. (Το ξέρω ότι δεν είναι κατηγορία, αλλά η δική σας οπτική γωνία επί του θέματος, γι' αυτό και το βάζω σε εισαγωγικά). Anyway, ευχαριστώ για το πνεύμα συνεργασίας και την αλλαγή του τίτλου και εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με την ίωση/κρύωμα :-) Φιλικά, Άβα Μπαμπίλη

Η απάντηση μου στο 2ο e-mail:

Το θέμα είναι να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Τέλος πάντων δικό σας aggregator είναι ότι θέλετε κάνετε. Σκεφτείτε να φίμωναν όλα τα blogs οι aggregators λόγω βομωλοχιών. Ούτε 1000 blogs θα υπήρχαν στην Ελλάδα. Ευχαριστώ για τις ευχές περί ανάρρωσης.Σας πληροφορώ ότι ενδέχεται να αναρτήσω το email που μου στείλατε σε σχετικό post. Όχι με σκοπό να σας κατηγορήσω αλλά η τακτική του blog μου είναι όταν νιώθω φιμωμένος να το βγάζω προς τα έξω. hackaday

Για πείτε μου ρε παίδες. Πολύ κακό για το τίποτα ή κάνω λάθος; Όταν αυτοφιλτραριζώμαστε τι αποτελέσματα να περιμένουμε σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα blogs; Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με άλλους ελληνικούς aggregators (cull, bobit, sync κ.α.). Μια λέξη μπορεί να πάρει υβριστική μορφή όταν προσβάλει υπολήψεις, πιστεύω, νοοτροπίες και γενικότερα ανθρώπους. Όταν απλά υπάρχει χωρίς να αποτελεί μομφή σε κάποιο πρόσωπο δε βλέπω το λόγο να υπάρχει λογοκρισία.
Εντάξει να μη γράφουμε με κεφαλαία, να μη βρίζουμε αλλά προειδοποιείστε πρώτα ρε παιδιά και μετά αν δε συμμορφωθεί κάποιος κατεβάστε του την ανάρτηση και διαγράψτε τον από μέλος. Εγώ δεν παύω να πιστεύω ότι η συγκεκριμμένη τακτική είναι ένα είδος φίμωσης. Σε περίπτωση που το post είχε ευγενικό τίτλο αλλά το περιεχόμενο του ήταν άκρως προσβλητικό σε βαθμό συκοφαντίας θα το φιλοξενούσατε; Πιστεύω πως ναι. Κακό πράγμα όμως να κοιτάμε μόνο τη βιτρίνα. Μήπως να έλεγα αντί για αρχίδια όρχεις; Ακούγεται πιο εξευγενισμένο.
Και επειδή στο blog μου δεν υπάρχει πρόβλημα με τις "κακές" λέξεις και εκφράζομαι όπως θέλω, ένα έχω να πω: ΤΗΝ ΚΟΝΤΗ ΤΗΝ ΠΟΥΤΣΑ ΤΗΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΡΙΧΕΣ! Ο νοών νοείτο.


buzz it!

16 σχόλια:

  1. Και πάλι θα διαφωνήσω μαζί σου σε αυτό το θέμα. Από την στιγμή που ένα site σαν το blogz σου δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα να αναδείξεις το blog σου(εγώ πχ από εκεί βρίσκω τα post σου και σε διαβάζω και πολύ άλλοι πιστεύω) πιστεύω ότι και συ και κάθε ένας πρέπει να σέβεστε και τους κανόνες του τους οποίους εξ αρχής γνωρίζει και αν δεν γνωρίζει θα έπρεπε να γνωρίζει. Φυσικά μπορεί ο καθένας να μην δεχθεί αυτούς τους κανόνες και να μην χρησιμοποιεί την υπηρεσία. Το ότι σου διέγραψαν τα post ενώ κατά την γνώμη σου θα έπρεπε πρώτα να σε ενημερώσουν ώστε εσύ να τα τροποποιήσεις το θεωρώ και αυτό λάθος καθώς από πριν γνώριζες τι δεν επιτρέπετε...
    Η πραγματική λογοκρισία θα ήταν να αφαιρεθεί από το blogz το συγκεκριμένο post("ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΑ BLOGS").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @riosif Να το θέσω αλλιώς: Έστω ότι θέλω να γράψω κάτι για το βιβλίο: "Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου" του Gabriel Garcia Marquez και για τίτλο του post χρησιμοποιώ τον τίτλο του βιβλίου. Να υποθέσω ότι πρέπει να σβηστεί το άρθρο επειδή έχει τη λέξη "πουτάνες"; Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα τραγούδι ή μια ταινία. Όσο για την ανάδειξη των aggregators πιστεύω ότι το όλο πράγμα δουλεύει αμφίδρομα. Ναι μεν ο aggregator αναδεικνύει ένα post και κατ' επέκταση ένα blog αλλά και ένας aggregator θεωρείται επιτυχημένος αναλόγως του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών του, δηλαδή τους bloggers. Οπότεκαι ο σεβασμός θα έπρεπε να είναι αμφίδρομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω ξαναπεί φίλε Δημήτρη, θα έρθει η εποχή που στα blogs θα γράφουμε ποιηματάκια...

    Να σταθώ όμως σε ένα πολύ σημαντικό σημείο στην 2η απάντηση του admin;

    "Στο Blogz.gr έχω προσωπικά ανεβάσει θέματα (τα οποία ΔΕΝ έχω γράψει εγώ) που είναι επί της ουσίας πολύ πιο ενοχλητικά απ' ό,τι μια κακιά λεξούλα (ενοχλητικά, γιατί καταδεικνύουν λάθη και παραλείψεις, γιατί κάνουν τον αναγνώστη να σκεφτεί, γιατί είναι σε θέση να προκαλέσουν συζήτηση και αντιπαράθεση για πολλά θέματα κ.λπ.),

    Μάλιστα... Ό,τι καταδεικνύει τις βρωμιές τις λαμογιές κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί και προκαλεί συζήτηση, είναι πιο ενοχλητικό από τ'αρχίδια!!!!!!!!!!!

    Είπε κανείς κάτι; οέο;

    Περαστικά μπερδεγουέι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ektoras Τώρα είμαι καλά. Έχω αναρρώσει κατά 90%. Στο θέμα μας φίλε μου. Ελπίζω η εποχή με τα ποιηματάκια που αναφέρεις να μην έρθει ποτέ. Γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο θα είμαστε καταδικασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι εχεις δικιο, εχεις. Απο κει και περα ο καθενας κανει οτι θελει.Στη κριση σου ειναι..
    Και εγω θεωρω λαθος την επεμβαση στο ποστ σου.Αυτη ομως εγινε καλως ή κακως κι δεν νομιζω αν το τραβηξεις κι αλλο οτι θα βγαλεις καποια ακρη, στη τελικη, αν δεν σου αρεσει η οποια ειδους παρεμβαση, μπορεις καλλιστα να αποχωρησεις απο το blogz.Και να μη δωθει αλλη συνεχεια.Καλο σου βραδυ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @gatodiakritikos Δε συνεχίζω τίποτα. Απλά γνωστοποίησα μια τακτική ενός aggregator. Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζεις ότι έχεις ανάγκη τους aggregators? Εκείνοι είναι που δεν λειτουργούν χωρίς μπλόγγερς... άρα;
    Το καλό με το ίντερνετ είναι ότι μπορεί καθένας να διαλέγει την κοινωνία όπου του αρέσει να εντάσσεται, οπότε, και πολύ ασχολήθηκες λέμε
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @rodia Σίγουρα ασχολήθηκα και με το παραπάνω. Απλά κάποια στραβά 9κατά την ταπεινή μου γνώμη) είναι καλό να μαθαίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μα και βέβαια αγαπητέ έπρεπε να γράψεις όρχεις. επίσης έπρεπε η ανάρτηση να ήταν στην καθαρεύουσα. πιπέεεεεεεεεερι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @το χρυσό πιπί Συγνώμη, έσφαλα. Δε θα το ξανακάνω. Υπόσχομαι να είμαι καλό κωλόπαιδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. www.arelis.gr
    περιεχει το λογοκριμενο ερωτονομικον που σοκαρε κοινο και κριτικους με το σεξουαλικο του περιεχομενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έλα ρε συ να φτιάξουμε δικό μας Aggregator...τι χτυπιέσαι με τους κομπλεξικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @aaton Λες ρε Νικόλα; Να σου πω το σκέφτομαι. Ένας άλλος φίλος μου το πρότεινε εδώ και δυο εβδομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΆΝ ΓΝΩΡΊΖΕΙς ΤΙ ΘΈΛΕΙ ΚΑΙ ΠΏς ΓΊΝΕΤΑΙ, ΣΦΎΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @aaton Βασικά θέλει και χρήμα αλλά άφθονο χρόνο. Πράγμα που δε μου πολυπερισσεύει... Πάντως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το κρατάμε σε μια γωνιά του μυαλού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γράψε μου όταν δεν βαρυέσαι λεπτομέρειες αν θέλεις, και τα υπόλοιπα άστα σε μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;