Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Print this post

ΠΕΡΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Μ' αυτό το post ίσως να θυμώσουν αρκετοί, αλλά είναι προσωπική μου άποψη. Έχουμε αυτές τις μέρες το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες. Για 'μένα έχει καταντήσει καταχρηστικό. Η αντιπολίτευση τους υποστηρίζει για προφανείς λόγους και η κυβέρνηση είναι για τα μπάζα. Αλλά και οι αγρότες δεν έχουν τόσο δίκιο.
Αν νομίζουν ότι η Ε.Ε. θα τους δίνει λεφτά επ' άπειρον είναι γελασμένοι. Τώρα κοινοτικά κονδύλια παίρνουν η νέες χώρες - μέλη της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Πολωνία, χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κλπ.). Όταν στις δεκαετίες του '80 και του '90 έπεφταν επιδοτήσεις με το τσουβάλι, πολλοί αγρότες αντί να κάνουν επενδύσεις σε μηχανήματα, εγκαταστάσεις και νέες καλιέργειες προτίμησαν να αγοράζουν αυτοκίνητα, διαμερίσματα στις πόλεις και παραθαλάσσια οικόπεδα. Όταν πήγαιναν ειδικοί στις αγροτικές ενώσεις και μιλούσαν για νέες καλλιέργειες η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών κράτησε αρνητική στάση. Ελλάχιστοι κατευθύνθηκαν προς τις νέες καλλιέργειες. Προτίμησαν να παραμείνουν στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι, στον καπνό και τα σιτηρά που έχουν πέντε μήνες δουλειά το χρόνο και τη δουλειά τη βγάζουν αλβανοί και βούλγαροι. Έπρεπε να περιμένουν ότι θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση για όλα τα παραπάνω καθώς και επειδή δήλωναν περισσότερα στρέμματα γης ή περισσότερους τόνους παραγωγής για να πάρουν περισσότερα χρήματα από τις επιδοτήσεις.
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δε γίνεται πλέον η Ελλάδα να παραμείνει αγροτική χώρα και να έχει το 20% του πλυθησμού ως παραδοσιακούς αγρότες. Πρέπει να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις και σε άλλους τομείς (π.χ. τεχνολογία). Δε ζούνε μόνο αγρότες σ' αυτή τη χώρα και να μη γελιόμαστε ούτε ο τουρισμός ούτε οι αγρότες μπορούνε να ζήσουν τη χώρα και η τελευταία δε μπορεί να βασίζεται μόνο σ' αυτούς τους δύο κλάδους. Ειδικά οι αγρότες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δε στηρίζουν την οικονομία από τη στιγμή που υπάρχει η παγκόσμια αγορά και χώρες που πουλάνε φθηνότερα (π.χ. Κίνα, Πολωνία κ.α.).
Αν κλείσουν άλλοι επαγγελματίες τους δρόμους και οι αγρότες δε μπορούνε να πάνε στα χωράφια τους να ποτίσουν ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο, θα δείξουνε οι τελευταίοι συμπαράσταση στους πρώτους; Δε νομίζω. Επανάσταση θα κάνουν. Οι οικοδόμοι είναι ένας κλαδος που πάσχει στην Ελλάδα. Ποτέ όμως δεν έκλεισαν τους δρόμους, ούτε όταν βρέχει και χιονίζει και δε δουλεύουνε δε ζητάνε από το κράτος να τους πληρώσει. Αντίθετα οι αγρότες αν ο καιρός δεν είναι καλός και δεν έχουνε την επιθυμητή παραγωγή ζητάνε αποζημίωση από το κράτος, δηλαδή από εμάς τους υπόλοιπους. Κάθε δουλειά έχει και τα ρίσκα της εκτός από το δημόσιο τομέα. Οι αγρότες όμως δε θέλουν ρίσκα. Γιατί; Στο κάτω - κάτω ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι; Όταν κάποιος ανοίγει μαγαζί αναλαμβάνει και το ρίσκο. Αν δεν πάει καλά και κλείσει το μαγαζί δε ζητάει από το κράτος να τον πληρώσει.
Πολλοί αγρότες γράφουν τα χωράφια στις γυναίκες τους και αυτοί αντί να ασχολούνται με τη γη τους πάνε σε άλλες δουελιές (οικοδομή, εργοστάσια κ.α.) για να κολλάνε ένσημα και να πάρουν σύνταξη από το Ι.Κ.Α. Δεν είναι απαραίτητα αθέμιτο αυτό αλλά αν ασχολούνταν με τη γη τους και εναλλακτικές καλλιέργειες σίγουρα θα έβγαιναν κερδισμένοι, αλλά είπαμε: Τη γεωργία θέλουν να την εξασκούνε μόνο πέντε μήνες το χρόνο. Και αυτοί έχουνε το σύνδρομο του έλληνα. Αρπαχτή και καθόλου κόπος.
Προσωπικά πιστεύω ότι η γεωργία στην Ελλάδα δε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει έτσι όπως είναι. Ο αγροτικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί. Όποιος το καταλάβει δε θα χάσει. Όποιος πάει κόντρα θα βγει χαμένος. Αυτά είναι τα στραβά της παγκοσμιοποίησης και εφόσον είμαστε στο χορό πρέπει να χορέψουμε. Η Ελλάδα αν παραμείνει γεωργική χώρα θα μαραζώσει και θα προστεθούνε και άλλα προβλήματα στα τόσα που έχει. Καλό θα ήτανε να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι τα κονδύλια τελειώνουν και να σκεφτούνε ότι υπάρχουν και άλλοι κλάδοι στη χώρα. Να σταματήσουν να συμπεριφέρονται εγωιστικά γιατί δε γίνεται οι υπόλοιποι να είμαστε δέσμιοι των αγροτών. Και οι υπόλοιποι πολίτες της Ελλάδας έχουν προβλήματα.

buzz it!

20 σχόλια:

  1. συμφωνώ. οι δημόσιοι δρόμοι δεν είναι τσιφλίκι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Το χρυσό ΠιΠι Δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Κάθε χρόνο τα ίδια. Το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες κοντεύει να γίνει θεσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Έχω αναρτήσει σχετικό post προ ημερών, που μπορείς να το δεις εδώ: http://kafenedaki.wordpress.com/2009/01/26/agrotes/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι jim, αλλά έτσι τους μάθανε οι κατα καιρούς ψηφοσυλλέκτες και τώρα τους είναι δύσκολο να αλλάξουν.
    Σχετικά http://yannisayannis.blogspot.com/2009/01/blog-post_25.html#comments

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πολυ απλα λογια ειπες ολη την αληθεια, γιατι ετσι ακριβως ειναι φιλε μου. Ζω σε μια απο τις πιο πλουσιες αγροτικες περιοχες της Ελλαδος. Οντως οι περισσοτεροι εκαναν πολυ καλα λεφτα την δεκαετια του 80 και του 90. Οσοι λοιπον φανηκαν εξυπνοι και σημερα σε αυτην την δυσκολη εποχη δεν πεινανε. οι υπολοιποι ας κλαιγονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Κάποτε όμω τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Πάω να δω το link που μου προτείνεις.
    @roverand Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Εφόσον ήθελαν να βλέπουν βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα καλά να πάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πώς γίνεται βρε Δημήτρη μου να μην έχω διαφωνήσει ακόμα σε κανένα post μου το εξηγείς; Περιμένω να έρθει αυτή η ώρα, αλλα δεν... :)

    Όλα σωστά έτσι ακριβώς, τα έχω σκεφτεί τα περισσότερα κα εγώ. Πολύ λίγοι είναι στον συγκεκριμένο τομέα που έχουν πραγματική ανάγκη και οι υπόλοιποι τους εκμεταλλεύονται βάζοντάς τους και μπροστάρηδες να συμπληρώσω. Επίσης θα σταθώ σε ένα απόσπασμα από την ανάρτηση σου

    "Όταν στις δεκαετίες του '80 και του '90 έπεφταν επιδοτήσεις με το τσουβάλι, πολλοί αγρότες αντί να κάνουν επενδύσεις σε μηχανήματα, εγκαταστάσεις και νέες καλιέργειες προτίμησαν να αγοράζουν αυτοκίνητα, διαμερίσματα στις πόλεις και παραθαλάσσια οικόπεδα"

    ΜΕΓΑΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ είπες φίλε μου

    Να περνάς καλά, τους χαιρετισμούς μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Δημήτρη καλησπέρα. Σε συνέχεια του θέματος "αγρότες" χρησιμοποιήσαμε ένα μέρος του άρθρου σου στο τελευταίο άρθρο μας βάζοντας και το σχετικό link για παραπομπή στο δικό σου. Μπορείς να το δεις εδώ:
    http://kafenedaki.wordpress.com/2009/01/28/agrotesiithesequel/

    Καφετζής (Πάνος) & Αγάπη Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανά το link...γιατί το έφαγε ο δαίμων του διαδικτύου :-)

    http://kafenedaki.wordpress.com/2009/01/28/agrotesiithesequel/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΚΑΠΝΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ(ΟΤΑΝ ΕΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ΤΡΕΛΛΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΠΝΑ)ΞΕΧΡΕΩΣΕ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ...

    ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΗΡΕ...

    ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΗΤΣΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. EGO ME 5 STREMATA EBGAZA MEROKAMATO STHN ELADA,POS,NA EBAZA KALIERGIES POU DEN BAZANE H ALH ;KAI TI ;APLA ;ARAKAS;MPAMIES;GLIKANISO TO OPOIO DEN EIXE KSANEBALEI KANENAS STIN PERIOXI MAS;ALA DOULIA ;APO TO PROH MEXRI TO BRADI;KAI OXI KAFENIO KAI PREFA;KAI TOTE 8A MOU PEIS GIATI EFIGES RE NIKALA KAI HRTES STHN GERMANIA;GIATI OPOS EIPA EIXA MONO 5 KOLOSTREMATA;TORA POU PIRA MERIKA AKOMA 8ELO NA KATEBO KAI NA SINEXISO;POSOI AGROTES DOKIMASAN NEES KALIERGIES;POIOS TOUS TO EIPE KANENAS;H MIPOS TOUS KANAN SEMINARIA;PAPARIES PIGENE KAI KALA O GEOPONOS KAI PLAKONOTAN STA TSIPOURA KAI ANTE TA LEME THN ALH FORA BAGELA;POU NA HKSERE O BAGELAS TI 8A PEZOTAN ME TE SEMINARIA AFOU O IDIOS O GEOPONOS TOU ELEGE;ELA MORE MALAKIES TIS EOK;BALE KALAMPOKI KAI OLA 8A PANE KALA;TI KALA KIRIE GEOPONE ?ESI KALA 8A TA PAREIS; O BAGELAS OMOS POU O ERMOS TO MONO POU EBGALE HTAN TO DIMOTIKO KAI MEXRI EKEI TOU FTANEI TO MIALO ESI RE POUSTI DEN PREPI NA TON BOEI8ISIS;POIOS 8A TO KANEI ?8A TO KANEI O UPOURGOS GEORGIAS MIPOS;ESI 8A TOU DIKSIS TI 8A PREPI NA BALI;KAI POTA NA TO BALI;GIATI ESI 8A PARIS TA POLA ME TA SPORIS TA LIPESMATA KAI OLA TA ALA ;ALA NA DOUME TORA TI 8A KANIS ;TI NA KANI ME TA LEFTA POU EXOUNE BGALI FTANI NA FANE KAI TA DISEGONA;,,,,, ΝΈΕΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟ ΛΈΩ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΆΖΩ ΈΧΟΥΜΕ ΑΚΌΜΑ ΕΛΠΊΔΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ ΚΑΙ ΠΆΛΙ Η ΓΕΩΡΓΕΙΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΚΆΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΔΟΦΌΡΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΆ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλαρακο καλησπερα.
    Εγω ειμαι με τους αγροτες, πολλα τα λαμογια που την εκαναν με επιδοτησεις και τα λοιπα.
    Αλλα αν χασουμαι τη μπαλα τηςπαραγωγης εδω κατω τοτε γ....τα.
    Εχουν καλιεργισει εντεχνα την εικονα του μπεμβεδατου βλαχοαγροτη που τα σπαει στης καμπαρετζουδες.
    Δεν ειναι τα δακτυλα μας ιδια.....
    Ηκολαση της αχανουπολης σου δινει το δικαιωμα να γυρισεις στις ριζες.
    Ειναι επιβιωση.....
    Παντα υπηρχαν τα ζορια

    http://kolivata.blogspot.com/2008/11/blog-post_16.html

    Αλλα ζορια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ektoras Η αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να λέγεται. Σίγουρα υπάρχουν και αγρότες με ελλάχιστα στρέμματα και τα φέρνουν πέρα πολύ δύσκολα. Αλλά οι περισσότεροι έκανα τις λαμογιές.
    @kafenedaki Σπεύδω να το διαβάσω.
    @spyros1000 Δεν είναι μόνο ο συγχωριανός σου Σπυράκο. Είναι πολλοί. Στο βωμό της μίζας σίγουρα και τα μεγάλα ξκεφάλια είναι χωμένα.
    @molemou Για να μπεις σε νέες καλλιέργειες περιμένεις να κάνουν οι άλλοι την αρχή; Να την κάνεις εσύ. Όσο για τις νέες καλλιέργειες πίστεψε με ειπώθηκαν πολλά αλλά αρκετοί δεν είχαν διάθεση να ακούσουν. Σκέψου το καλύτερα. Οι γεωπόνοι αν δεν γίνουν νέες καλλιέργειες θα είναι και αυτοί χαμένοι, γιατί κάποτε θα σταματήσουν να πουλάνε τα προϊόντα τους στους αγρότες αν οι τελευταίοι σταματήσουν να παράγουν τόσα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα (και αυτό θα γίνει). Αγρότες και γεωπόνοι αλληλοεξαρτώνται. Το ότι τέλειωσαν μόνο το δημοτικό κάποιοι αγρότες δε σημαίνει ότι είναι και ηλίθιοι και ότι πρέπει να τους πάρει κάποιος από το χεράκι για να τους μάθει τα αυτονόητα. Πολλοί απόφοιτοι του δημοτικού εκμεταλεύτηκαν τις επιδοτήσεις στο παρελθόν με ψεύτικες δηλώσεις στρεμμάτων και τόνων παραγωγής. Τότε τους δίδαξε κανείς; Εφόσον το λες και το φωνάζεις για νέες καλλιέργειες γιατί στην αρχή του σχολίου σου λες ότι δεν έβαλες επειδή δεν έβαλε κανένας άλλος; Ο αγρότης είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Ας επιχειρήσει λοιπόν. Όχι όλα έτοιμα στο πιάτο.
    @vrettos Καλημέρα. Το θέμα είναι να αντιληφθούνε όλοι ότι και οι κομπίνες έχουν ένα τέλος. Όταν βάζεις το δάκτυλο στο μέλι γλυκένεσαι αλλά το μέλι κάποτε τελειώνει. Αν έγινε κακή χρήση των επιδοτήσεων και αν υπάρχει ανευθυνότητα μάλλον ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι υπεύθυνοι (όποιοι και αν είναι αυτοί) τις ευθύνες τους και να πληρώσουν το τίμημα. Δε γίονεται το κράτος να πληρώνει μια ζωή τους αγρότες. Υπάρχουν και άλλοι τομείς (υγεία, απιδεία, τεχνολογία κλπ). Η λύση είναι οι νέες καλλιέργειες. Στη Νιγρίτα Σερρών τα άτομα που δουλεύουν σπιρουλίνα κάνουν χρυσές δουλειές. Το ίδιο γίνεται και στην Κοζάνη με τον κρόκο (σαφράν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. STHN ARXH AUTO LEO;ARAKA FLIKANISO OTI DEN PERIMENA APO KANENA NA MOU PEI TI NA KANO MONOS MOU EBALA NEES POIKILIES;EXEI LEFTA H DOULIA APLOS 8ELEI KINIGIMA OPOS OLES H DOULIES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @molemou Δηλαδή συμφωνείς μαζί μου. Αν θέλεις μη γράφεις σε greeklish για να γίνεσαι ευκολότερα κατανοητός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σίγουρα υπάρχουν και αγρότες που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα.'Έπειτα οι συντάξεις των αγροτών είναι για κλάματα πως να μείνουν χωρίς να ψάξουν δεύτερη δουλειά.Έδω στο νησί μου οι περισσότεροι δουλεύουν στο Ναυπηγείο για το ένσημο και έτσι παίρνουν και τις ελάχιστες θέσεις απασχόλησης.Αυτό που θέλω να επισημάνω ότι με τα μπλόκα κινδυνεύει να ακυρωθεί για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ να δεις επειδή έχουν πολλούς συγγενείς που περιμένουν απ'αυτόν τον διαγωνισμό τα μπλόκα θα σπάσουν,μέχρι την Κυριακή θα έχει τελειώσει το πανηγύρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @zoyzoy Δεν αντιλέγω σ' αυτά που λες. Σίγουρα υπάρχουν αγρότες που πασχίζουν και σίγουρα οι συντάξεις του Ο.Γ.Α. είναι εξευτιλιστικές. Μην ξεχνάς όμως και τις αφορολόγητες αβάντες που έχουν και άλλα αβαντάζ. Τώρα αν η χρήση τους γίνεται με λάθος τρόπο ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Τέρμα τα κονδύλια. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η αλήθεια.
    όσο για τον Α.Σ.Ε.Π. το ξέρω. Έχω φίλους που θέλουν να δώσουν εξετάσεις και δεν ξέρουν τι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πηγή της ανθρώπινης ζωής είναι : ο αέρας , ο ήλιος και ...η γή μ που μας δίνει τα πάντα ...Αγρότης =γή = Ζωή ..!!!!www.live.com , http://www.sync.gr/stamos1 ,
    http:www.facebook.com/home.php?ref=home ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @stamos-dynami Σοβαρά μιλάς τώρα; Τα πιστεέις αυτά που λες; Τους έχουμε χευσοπληρώσει τους αγρότες. Φτάνει πια. ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;