Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Print this post

ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Το 2009 μπήκε με τους χειρότερους οιωνούς. Τόσες απολύσεις εδώ, τόσες απολύσεις εκεί, άλλες τόσες απολύσεις παραπέρα... Πρόσφατα στις Σέρρες έκλεισε μια τοπική εταιρία που είχε αλυσίδα souper market με αποτέλεσμα ογδόντα εργαζόμενοι να βρεθούνε στο δρόμο. Τους έδωσαν άδειες και μετά απολύσεις. Για αποζημιώσεις δεν ξέρω. Το θέμα το έδειξαν και τα μεγάλα κανάλια. Και η πολιτεία, εννοείται, ότι είναι άφαντη.
Κατά καιρούς ακούμε για σενάρια των βιομηχάνων για τρεις και τέσσερις μέρες εργασίας την εβδομάδα ή μειωμένα ωράρια. Η κυβέρνηση μέσω Ο.Α.Ε.Δ. έχει στήσει το καρκίνωμα που ονομάζεται stage. Οι άνεργοι συνεχώς αυξάνονται και είναι πιο πελαγωμένοι από ποτέ. Όλοι οι ανεύθυνοι-υπεύθυνοι ρίχνουν το φταίξιμο στην παγκόσμια κρίση. Όχι ότι η τελευταία δεν έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης αλλά δεν είναι και λίγοι εργοδότες που κοιτάζουν να επωφεληθούν απ' αυτή καταθέτοντας εξοντωτικά "μέτρα σωτηρίας" για τους υπαλλήλους με απότερο σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι εργοδότες με σύμμαχο την ανεργία κάνουν ότι θέλουν στους εναπομείναντες υπαλλήλους τους (υπερωρίες, άσχημες συνθήκες εργασίας, χαμηλοί μισθοί, λίγα ή και καθόλου ένσημα κ.α.). Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ένας ενεργός κρατικός μηχανισμός για να τους ελέγχει. Οι υπάλληλοι έχοντας το φόβο της ανεργίας δεν τολμάνε να ζητήσουν αυτά που τους αναλογούν και δεν κάνουν καταγγελίες. Για να έχουν μια ελπίδα ότι θα πάρουν αυτά που δικαιούνται πρέπει να κάνουν καταγγελία, δηλαδή να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα και μετά να έχουν την αγωνία αν θα χάσουν τη θέση τους ή όχι.
Για να λέμε την αλήθεια λύσεις υπάρχουν αλλά κανένας πολιτικός δε θέλει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά γιατί δεν τον συμφέρει. Αν γίνουν περικοπές στους μισθούς σε διευθυντές, πολιτικούς, γραμματείς και φαρισαίους και αν βάλουν φρένο στις ανεξέλεγκτες τράπεζες θα είναι μια καλή αρχή. Καλό θα ήταν να απομακρύνουν και το χέρι τους από τη μαρμίτα για να ελλαχιστοποιηθούνε οι μείζες.
Σήμερα το απόγευμα είδα μια ταινία στο DVD του Κώστα Γαβρά. Ονομάζεται "Το τσεκούρι" (Le Couperet). Είναι παραγωγής του 2005 και είναι πολύ καλή. Προφητική θα έλεγα. Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η ανεργία και το επακόλουθο της ανεργίας είναι αυτό που λέμε "ο θάνατος σου η ζωή μου". Ίσως να είναι λίγο κυνικός ο τρόπος που περνάει αυτό το μύνημα αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινός. Δείτε την και δε θα χάσετε.
Όλες οι μεγάλες εταιρίες μπήκαν σε ένα παράλογο παιχνίδι κερδοφορίας. Ποια εταιρία θα βγάλει τα περισσότερα κέρδη με τους λιγότερους υπαλλήλους και με το χαμηλότερο κόστος. Φυσικά πάντα τη νύφη την πληρώνουν οι υπάλληλοι με κυνικό τρόπο και με αδιαφορία από τους προϊσταμμένους τους για το τι θα απογίνουν οι πρώτοι. Και σίγουρα πολλές εταιρίες που απολύουν προσωπικό δεν έχουνε ζημιά στην κερδοφορία τους. Αυτό είναι το πρόσχημα για να κάνουν απολύσεις.
Αν και δε θέλω να είμαι πεσιμιστής το μέλλον δε φαίνεται ρόδινο και μάλλον θα έρθουν και χειρότερα. Στις εκλογές που έρχονται καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις αν πήραμε το μάθημα μας ή όχι. Να μην ψηφιστεί κανένα από τα κόμματα που είναι στη βουλή. Εκεί θα φανεί αν είμαστε άξιοι της μοίρας μας ή όχι.

buzz it!

17 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS Καλή εβδομάδα και καλό μήνα... όσο καλός μπορεί να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Να μην ψηφιστεί κανένα από τα κόμματα που είναι στη βουλή. Εκεί θα φανεί αν είμαστε άξιοι της μοίρας μας ή όχι."

    ΑΥΤΟ, ΑΥΤΟ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ektoras Σωστό ή λάθος είναι η μόνη διέξοδος από όλους αυτούς. Ισως είναι και μία λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. jim, το οτι είμαστε άξιοι της μοίρας μας δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί με την ανοχή μας και με τις επιλογές μας. Φοβάμαι οτι το ραγιαδιλίκι δεν το αποκτήσαμε επί Τουρκοκρατίας, το 'χουμε μέσα μας...
    Άντε, καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Γιάννη μεγάλη και σοφή κουβέντα είπες. Το ραγιαδαλίκι το έχουμε μέσα μας. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακούω κάθε μέρα για τις χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως και σφίγγομαι γιατί σίγουρα θα έρθει και δω αυτή η κρίση.Ήδη έχει ξεκινήσει,σε μικρότερο βαθμό,αλλά είναι χρόνια τώρα που η νεολαία μας με πτυχία πίνει καφέ και τα κοιτά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τ'αξιοποιήσει.Να μην ψηφίσουμε τα 3κόμματα θα βρεθεί κάποιος ν'αλλάξει αυτή την κατάσταση? 'Οσο για το ραγιαδιλίκι το είχαν και το έχουν πάντα.'Οπως πάντα υπήρχαν και οι αντάρτες για άλλους "κουμούνια" για τότε αρματολοί και κλέφτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @zoyzoy Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο δικαίωμα στην εργασία είτε με πτυχίο είτε χωρίς. Εγώ πρότεινα να μην ψηφίσουμε κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα στη βουλή όχι μόνο τα 3 μεγάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σόρυ, δεν ήθελα να παρερμηνεύσω τα λεγόμενά σου έτσι και αλλιώς τα υπόλοιπα είτε είναι είτε δεν είναι το ένα και το αυτό είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @zoyzoy Αν καταψηφίσουμε τα 3 μεγάλα κόμματα και αφήσουμε τα μικρά, φαντάσου με τι λύσσα θα πέσουν με τα μουτρα να φάνε και αυτοί. Σαν τα κοράκια.Δε λέω ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι που να αξίζουν αλλά το μαχαίρι πρέπει να φτάσει μέχρι το κόκκαλο και μερικές φορές κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Εφόσον γίνονται βουλευτές για το καλό της Ελλάδας δε θα έχουν αντίρηση να θυσιαστούνε στο βωμό της δημοκρατίας. Θα τους κάνουμε και ήρωες. Και αν ο κόσμος τους θέλει πολύ θα ξαναβγούνε. Αν αντιδράσουν κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι θίγονται τα συμφέροντα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα φίλε hacka.

    Δυστυχώς αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί αλλα θα χειροτερέψει μέσα στο 2009.

    Αντε να δουμε τι σκατά πρωτοβουλία θα πάρουν, αν πάρουν οι πολιτικοί μας... (πως λέμε οι νταβατζήδες μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @dimider Καλησπέρα και καλό μήνα... Δυστυχώς οι πολιτικοί παίρνουν πρωτοβουλία μόνο όταν είναι να αρπάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως τα λες είναι φίλε μου. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αν ήταν η αιτία για χάλια της οικονομίας, δε θα είχαμε μία οικονομία μπάχαλο εδώ και δεκαετίες! Οι λύσεις που αναφέρεις είναι πολύ σωστές, όμως και το μέλι πολύ γλυκό και το ορμάνε και του δίνουν να καταλάβει όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι σε δημόσιους οργανισμούς. Εχτές έβλεπα μία εκπομπή στην ΕΤ2 και για το Stage και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πάγκαλος συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν προσλήψεις μέσω stage όχι στο δημόσιο τομέα αλλά στον ιδιωτικό, γιατί δεν αντέχει άλλο το δημόσιο, ένας να βγαίνει στη σύνταξη και 2 να διορίζονται. Το κακό με την παγκόσμια κρίση είναι πως δε μπορούν να πούνε με βεβαιότητα αν τελικά θα διαρκέσει δύο χρόνια. Όσο όμως και αν διαρκέσει, το πάθημα θα γίνει μάθημα για όταν περάσει, να μην έχουμε ξανά μία αγορά ανεξέλεγκτη;
    Φιλικά
    Max

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @gerfalcon Δυστυχώς είματσε ξεροκέφαλος λαός και δεν μαθαίνουμε από τα παθήματα μας. Μια καραμέλα να μας υποσχεθούνε ξεχνάμε τα πάντα. Ειλικρινά δεν ξέρω αυτή η πολιτική σήψη μέχρι που θα φτάσει. Το είπα και το ξαναλέω. Πρέπει να καταργηθούνε τα κόμματα και ο κόσμος να ψηφίζει για προέδρους, υπουργούς, πρωθυπουργού κλπ. Ίσως έτσι υπάρξει μια δυσκολία να δμημιουργούνται κλίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγω φευγω για τρο εξωτερικο στην κεντρικη ευρωπη πλεον η ζωη στην ελλαδα ειναι αφορητη και γω δε σκοπευω να πεθανω σκλαβος των λαμογιων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ο ελληνας εργοδοτης θελει να κλεβει τον υπαλληλο του και ο υφισταμενος του το ιδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @χαρις Όχι μόνο εσύ αλλά και πολλοί άλλοι ψάχνουν τρόπο να φύγουν απ' αυτή τη χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;