Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Print this post

ΚΑΚΗ Η ΠΕΙΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ...

Με αφορμή τα δικαστήρια που γίνονται στη Σουηδία σχετικά με το Pirate Bay έχω να πω μερικά πράγματα περί πειρατίας.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που έχει υπολογιστή και σύνδεση στο internet και δεν έχει κατεβάσει κάτι. Έστω και μια φωτογραφία ή ένα κείμενο. Δεν αντιλέγω ότι το να ανταλάσσουμε αρχεία τρίτων μέσω διαδυκτίου είναι παράνομο, αλλά και οι εταιρίες παραγωγής και διανομής που σαν χόμπυ τους έχουν τις μηνύσεις κατά των πάντων δεν είναι και τόσο καθαρές.
Βλέπω ταινίες σε dvd (όχι ότι δεν κατεβάζω από τορεντάδικα... μην τρελλαθούμε...) αρκετές φορές. Νέα μόδα στην Ελλάδα είναι μόλις βάλεις το δισκάκι στο dvd player να βλέπεις ένα μεγάλο, σχετικά, διαφημιστικό που μας υπενθυμίζει πως η πειρατία είναι κακό πράγμα και αμέσως μετά ένα διαφημιστικό (συνήθως των Ster Cinemas, παλιότερα ήταν διαφήμιση του Allou Fan Park). Ότι και να κάνω, ότι κουμπί και να πατήσω δεν μπορώ να προσπεράσω το διαφημιστικό σποτάκι για να πάω στο menu. Είμαι αναγκασμένος να το δω και να σπάνε τα νεύρα μου. Για ποιο λόγο; Μα ένας από τους πολλούς λόγους που νοικιάζω dvd είναι η αποφυγή των διαφημίσεων. Κατά πόσο θεμιτό είναι να μου επιβάλλουν να δω μια διαφήμιση που δε θέλω;
Αυτό δεν είναι καθόλου νόμιμο. Σίγουρα οι εταιρίες παραγωγής και διανομής το γνωρίζουν αυτό αλλά τηρούνε σιγή ιχθύος γιατί προφανώς δεν τους συμφέρει.
Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω γι' αυτό το θέμα. Το κακό έχει παραγίνει. Μου έχει συμβεί σε εφτά και οχτώ (το λιγότερο) dvds στη σειρά. Όταν διάφορες εταιρίες σκούζουν και φωνάζουν για πειρατία καλό θα είναι να λάβουνε υπόψην τους και τις δικές τους λαδιές.

buzz it!

8 σχόλια:

  1. Να πώς θα έχουν τα πράγματα:
    1) Η αστυνόμευση στα entertainment media θα αποτύχει. Ήδη απέτυχε το DRM στα mp3 και το εγκαταλείπουν.
    2) Το piratebay είτε χάσει είτε κερδίσει, θα συνεχίσει να υπάρχει. Βέβαια με τα επιχειρήματα των κατηγόρων μέχρι στιγμής στην δίκη του, δύσκολα θα χάσει.
    3) Το file sharing πολύ περισσότερο από το piratebay θα συνεχίζουν να υπάρχουν όποια κι αν είναι η εξέλιξη της δίκης, ό,τι κι αν δοκιμάσουν.


    Προσωπικά, αγοράζω οτιδήποτε κρίνω ότι αξίζει: Μουσική, ταινίες, παιχνίδια, λογισμικό - ή απλά οτιδήποτε χρειάζομαι για την εταιρεία μου, όπου εκεί πρέπει να είναι νόμιμα όλα για νομικούς αλλά (κυρίως) ηθικούς λόγους.
    Όταν θα πάψουν να με θεωρούν εξ' ορισμού ένοχο μέχρι αποδείξεως του εναντιου (δείτε και τα φαινόμενα στην Νέα Ζηλανδία), τότε θα ανταποδώσω τον σεβασμό.

    Αλλά για να γίνει αυτό, κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει, και δεν βλέπω τα torrents να κάνουν σύντομα πίσω, και μάλλον συνεπάγεται αλλαγή business model από τις εταιρείες - νταβατζήδες Hooray for the information, and welcome to the 21st century!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @mitsaras To Pirate Bay ήδη αθωώθηκε όσον αφορά τη διακίνηση. Δηλαδή οι μισές κατηγορίες αποσύρθηκαν. Τώρα μένουν οι κατηγορίες για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά βλέπω να αθωώνεται πανηγυρικά. Το μεγάλο λάθος των κατήγορων είναι ότι στράφηκαν μόνο κατά του Pirate Bay που είναι ο μεγαλύτερος tracker στον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΚΗ Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ????ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΔΗΛΑΔΗ?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πειρατία βέβαια εννοούν την αντιγραφή cd/dvd που σήμερα με τα μηχανήματα που κυκλοφορούν είναι το ευκολότερο πράγμα. Ας κυνηγήσουν πρώτα αυτούς που βγάζουν αυτά τα μηχανήματα και μετά βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημερα φιλε.
    Φωναζει ο κλεφτης να φοβιθει ο νοικοκυρης,πια πειρατια;;
    Αν τα παραμυθια για πνευματικες ιδιοκτησιες ειναι σημερα ενεργα σε λιγο καιρο με το νετ θα ειναι αστεια.
    Παιζουμαι με ενα εργαλειο που η ελευθερια εχει το 75% στην επιλογη και εκφραση,οταν τα πραγματα αντιστραφουν τοτε θα σας γραφω με σηματα καπνου.
    Ποτε δεν καταλαβα γιατι να πληρωσω για καποιο dvd οταν ειναι σχεδον τσαμπα τη Κυριακη η τσαμπα στο νετ.
    Φυσικα και μου τα επαιρναν μεχρι χτες,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @παλαλός το "κακή η πειρατία" το λένε αυτοί που τους τσούζει.
    @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Αυτό που λες Γιάννη δε γίνεται γιατί πολύ απλά το cd recorder μπορεί να θέλω να το χρησιμοποιήσω για ν αγράψω κάτι δικό μου και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μου στερήσει το μαγικό κουμπί rec.
    @vrettos Σίγουρα τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να υπάρχουν αλλιώς κάποιοι κακοπροαίρετοι θα τα κάνουν όλα πουτάνα, αλλά πρέπει να αναθεωρηθούνε οι τακτικές προστασίας αυτών. Εφόσον το internet είναι εξ΄λελιξη δε γίνεται τα πνευματικά δικαιώματα να προστατεύονται από αρχαίους κανόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. MITSO KALHMERA ,EDO STH GERMANIA TO IDIO EINAI ME TIS DIAFIMISIS SOU SPANE TA NEURA,KAI DEN EINAI MIA ALLA 2-3,KAI TO KOLOKOUMPAKI DEN DOULEUEI OPOS LES ,OSO GIA TA TORED OPOS TA LES TA ,MIPOS EINAI ETERIES APO PISO ?POU ASXOLOUNTE ME TON KINO KAI TO MONO POU KANOUNE EINAINA DIAFIMIZOUN THN PRAMATIA TOUS KAI NA BGAZOUN KAI KANA EXTRA KAI APO KEI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @molemou Σίγουρα και τα torrents έχουν έσοδα από διαφημίσεις. Και καλά κάνουν. Πρέπει και αυτά να συντηρούνται και να πληρώνουν τους servers και τους λογαριασμούς τους. Αν είναι όπως στο pirate bay με κανονικές διαφημίσεις δεν έχω πρόβλημα. Αν είναι με παράθυρα που πετάγονται δεξιά και αριστερά και όταν πατάς κλικ για να κατεβάσεις ένα αρχείο ανώ αυτό σε παραπέμπει σε online casino τότε κάτι δεν πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;