Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Print this post

ΟΙ ΕΜΜΟΝΙΚΟΙ BLOGGERS

Χθες το βράδυ είδα, όπως πολλοί άλλοι, την εκπομπή ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ στον Alpha. Θεματολογία του τα blogs. Δε μπορώ να πω ότι με ικανοποίησηε η εκπομπή για τον απλούστατο λόγο ότι προσπάθησε να αναλύσει τη blogόσφαιρα ως δημοσιογραφικό μέσο. Δηλαδή κατά πόσο μπορούνε τα blogs να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. στον τομέα της ενημέρωσης.
Σίγουρα αυτό είναι που πονάει τους δημοσιογράφους γιατί βλέπουνε να χάνουν το παιχνίδι αλλά blog δε σημαίνει δημοσιογραφία. Νομίζω; Υπάρχουν πολλών ειδών blogs. Θα έλεγα τόσα όσοι είναι και οι bloggers.
Εντύπωση μου έκανε ο Νίκος Νικητέας, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Μας αποκάλεσε εμμονικούς (τους bloggers) και ότι δημοσιοποιούμε ανακρίβειες. Δε νομίζω. Κατ' αρχήν ένας blogger δεν κυνηγά την είδηση, ούτε το καλύτερο θέμα και την αποκλειστικότητα. Αυτό ίσως το κάνουν μερικοί στα blogs αλλά, ω! τι σύμπτωση, είναι δημοσιογράφοι που διατηρούνε blogs. Ένας blogger φίλτατε Νικητέα, αναρτεί ένα θέμα, το σχολιάζει και λέει τη γνώμη του. Μετά όσοι θέλουν μπορούνε να τοποθετηθούνε μέσω σχολίων ή email.
Ο ίδιος δημοσιογράφος άφησε να εννοηθεί ότι τα blogs είναι επικίνδυνα για τους αναγνώστες γιατί οι τελευταίοι μπορεί να λάβουν ψευδή ενημέρωση. Μα έτσι ο συγκεκριμένος θίγει τους αναγνώστες. Είναι σα να τους αποκαλεί πρόβατα που κατεβάζουν αμάσητη τροφή και δε τους θεωρεί ικανούς να έχουν κριτική ικανότητα για να φιλτράρουν αυτά που διαβάζουν.
Η όλη εκπομπή μου έδωσε μια αίσθηση πανικού από την πλευρά των δημοσιογράφων των παραδοσιακών Μ.Μ.Ε. Αυτό είναι φυσικό από τη στιγμή που εφημερίδα που δε δίνει δώρο DVD, εγκυκλοπαίδεια και άλλα είναι καταδικασμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δελτία ειδήσεων. Χωρίς ροζ ιστορίες και κουτσομπολιό δεν έχουν τηλεθεατές. Να μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος της θεματολογίας των δελτίων ειδήσεων και άλλων εκπομπών βασίζεται στο internet και στη blogόσφαιρα. Με λίγα λόγια κύριε Νικητέα πολλοί συνάδελφοι σας αναιρούν αυτά που λέτε περί εμμονής και ανακρίβειας. Και μια και μιλάμε για ανακρίβεια πόσες κουτσομπολίστικες φυλλάδες αλλά και "σοβαρές" εφημερίδες και κανάλια κατασκευάζουν ειδήσεις για να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον τηλεθεατή;
Καλύτερα να κάνετε μια αυτοκριτική όλοι οι δημοσιογράφοι για την κατάντια που φέρατε στα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. και μετά ασχοληθείτε με τη blogόσφαιρα. Πολλοί δημοσιογράφοι συμπεριφέρονται σαν αστέρες του Hollywood, κάτι που δεν κάνουν οι bloggers. Γι' αυτό το λόγο γράφουμε οι περισσότεροι με ψευδώνυμα και όχι ότι φοβόμαστε κάτι ή νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε διάσημοι.
Μια φιλική συμβουλή κύριε Νικητέα προς εσάς και τους ομοίους σας: Πριν προσπαθήσετε να πολεμήσετε κάτι που δεν μπορείτε όπως τα blogs, προσπαθήστε να τα κατανοήσετε. Δε μπορείτε να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Εμείς δεν έχουμε καμιά Ε.Σ.Η.Ε.Α. και σωματεία από πίσω μας και δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Ο κάθε blogger λειτουργεί από μόνος του και αυτοί που αμαυρώνουν την εικόνα της blogόσφαιρας αποβάλλονται σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνιση τους από τους ίδιους τους bloggers.
Αν και μερικές φορές παρακολουθώ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ αυτή τη φορά μπορώ να πω με βεβαιότηττα ότι η χθεσινή εκπομπή είχε πολλά κενά. Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι το θέμα του blogging δεν καλύφθηκε σφαιρικά αλλά μονόπλευρα. Σε ότι έχει σχέση με τη δημοσιογραφία και μόνο (κατ' εμέ δεν υπάρχει σχέση μετάξύ blogging και δημοσιογραφίας αλλά blogging και δημοσιογράφων που το χρησιμοποιούν). Ορισμένα θετικά των blogs αναφέρθηκαν επιγραμματικά.
Ελπίζω στο μέλλον να ακούσω πιο αντικειμενικές και πολυδιάστατες απόψεις περί blogging στα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε.

buzz it!

20 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Δημήτρη, καλημέρα και από εδώ. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά blogs των οποίων οι διαχειριστές εμμένουν στο αναμασούν τις ειδήσεις που παρέχουν τα διάφορα "επίσημα" ΜΜΕ, ίσως με την ελπίδα να βρουν μια δουλειά σε αυτά.

    Συμφωνώ μαζί σου ότι πολλοί bloggers είναι δημοσιογράφοι, οπότε αν γράφονται ανακρίβειες, ίσως να γίνεται σκόπιμα για να μειωθεί η αξία του blogging.

    Σαφώς και δεν τους συμφέρει να αναφερθούν στο υπόλοιπο κομμάτι του blogging, ειδικότερα δε, σε αυτό του σχολιασμού. Αυτό που ενοχλεί τελικά, είναι ότι εμείς γράφουμε ελεύθερα, χωρίς την πίεση και την υποχρέωση να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες "γραμμές" από τις διοικήσεις των ΜΜΕ... Όταν γράφεις ελεύθερος, μπορείς και λες τα πράγματα με το όνομα τους. Αυτό ενοχλεί.

    Ενοχλούνται γιατί κάθε φορά που γράφουν ή απαγγέλουν ένα στημένο ποίημα, βρίσκουν απέναντι τους κάποιους bloggers που τους λένε το γνωστό: "που πας βρε Καραμήτρο" και τους εκθέτουν.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι jim, όπως γράφω και στο
    http://yannisayannis.blogspot.com/2009/02/blogs.html
    θεωρώ οτι οι bloggers χωρίς να είναι δημοσιογράφοι, δημοσιογραφούν. Οτιδήποτε γράφεται και παρουσιάζεται δημόσια, εκτός αν είναι διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση κλπ) είναι δημοσιογραφία, διατυπώνει γνώμη, υπόκειται σε κριτική και σχολιασμό. Το blogging όμως σαν μη καθοδηγούμενο και φυσικά μη βιοποριστικό, είναι πιό τίμιο.
    Λέω εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνώ με τους προηγούμενους. το πρόβλημα των δημοσιογράφων είναι ο ανταγωνισμός τους. Έτσι βλέπουν και τους bloggers, για αυτό και δεν μπορούν να σταματήσουν να τους βλέπουν ανταγωνιστικά. Για αυτό και οι κριτικές για αναξιοπιστία κτλ. Πόσες φορές δεν αποδείχτηκαν αναξιόπιστα πρωτοσέλιδα ειδήσεων; Βγήκε κανείς να πει να τις καταργήσουμε; Πόσοι δημοσιογράφοι γράφουν με ψευδώνυμο ή με τα αρχικά τους στα διάφορα έντυπα (για να μη σχολιάσω τα αγνώστου δημιουργού ρεπορταζ σε πανελληνιας εμβέλειας κανάλια και ραδιόφωνα); Ζητήσανε πρώτα από αυτούς (οι οποίοι πληρώνονται για αυτό) να γράφουν ονομαστικά; όχι. Τότε προς τι η θέρμη να είναι επώνυμα τα blogs κτλ; Μα το γεγονός ότι ξαφνικά στο προσκήνιο, οι πολίτες αποφασίζουν τι είναι σημαντικό και το φωτίζουν με γνώμονα τη δική τους οπτική και ηθική. και αυτό κάνει ζημιά στο οργουελικό σύστημα της "ελεγχόμενης" ενημέρωσης και στον προσδιορισμό τι είναι σημαντικό και τι οχι. Αυτά τα λίγα και να μην ξεχάσω να δώσω τα χαιρετίσματα στους bloggers που την είδανε παραθυράτες τηλεπερσόνες όπως αυτοί που βγαίνουν στους βασιλακους κτλ.
    Φιλικά,
    Δ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @kafenedaki Καλησπέρα... Όπως λες είναι τα πράγματα. Μάλλον οι δημοσιογράφοι νιώθουν πολύ καλά πως είναι να μη γρ΄'αφουν ελεύθερα και ζηλεύουν.
    @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Καλά τα λες Γιάννη... Παντού υπάρχει καλό και κακό, άσπρο και μαύρο. Πόσο μάλλον στη δημοσιογραφία. Φταίεο το γα¨δούρι και χτυπάνε το σαμάρι. Δηλαδή τα blogs.
    @Δ.Π. Όταν οι πολίτες παύουν να είναι πιόνια και απλοί δέκτες ενοχλεί. Χαλάει τις μπίζνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δε διαφωνώ φίλε μου.
    http://universalreporters.blogspot.com/2009/02/blogs-sos.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Δ.Π. Πίστεψε με, κανένας δε διαφωνεί σ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ BLOGGER ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ(ΒΛΕΠΕ ΜΑΚΗ)

    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ,ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ.

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν την παρακολούθησα την εκπομπή. Αν κάποιοι δημοσιογράφοι διατηρούν και blog ή κάποιοι που διατηρούν blog θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι, αυτό είναι ένα κομμάτι όσων έχουν blog. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν blog για να λένε για διάφορα θέματα με τα οποία δεν ασχολούνται οι δημοσιογράφοι ιδιαίτερα. Υπάρχουν blogs με λογοτεχνικό περιεχόμενο, με αντικείμενο την τεχνολογία ή την καθημερινότητα, η οποία δεν είναι μόνον τα πολιτικά και τα έργα και οι μέρες κάποιων δημοσίων προσώπων.
    Φιλικά
    Max

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @spyros1000 Γεια σου σπυράκο. Όντως τα blogs είναι επικοινωνιακές βόμβες τις οποίες αν δεν τις χειριστείς καλά θα υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα.
    @maxplace Δε θα διαφωνήσω... Ίσα - ίσα το αντίθετο. Μα έλα που κάποιοι δε θέλουν να το καταλάβουν και να το παραδεχτούνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γμτ την έχασα την εκπομπή. Ήθελα να την δω μια βδομάδα, αλλά ξεχάστηκα!

    Είναι μεγάλη ιστορία τα blogs και πραγματικά θυμώνω πολύ όταν τα ΜΜΕ επιτίθενται σ' αυτά. Θα μου πεις κριτική κάνουν, όπως τους κάνουμε και εμείς. Αλλά το μεγάλο λάθος τους είναι ότι θεωρούν πως ''κινδυνεύουν'' από εμάς κυρίως από κάποια blogs δημοσιογραφικού χαρακτήρα...


    Αν δεν τα ζήσεις από μέσα δεν μπορείς να καταλάβεις τι παίζει με τα blogs. Δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι κάνουν μια έρευνα 2-3 μέρες και βγάζουν συμπεράσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακριβώς αυτό είναι, ότι δεν έχουν σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται, απλώς μια αόριστη ιδέα σχετικά με τα blogs. Κάνουν μια μικρή έρευνα ίσα ίσα για να σχηματίσουν μια "άποψη" και στη συνέχεια τη διαλαλούν και την διακυρήσσουν λες και είναι η απόλυτη αλήθεια. Μάλλον τους ενοχλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι bloggers έχουν καταλάβει ότι η τηλεόραση είναι ένα τεράστιο ψέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα κυριε Hackaday
    Όταν ο Λαμπράκης και κάθε μεγάλος εκδότης έχει επενδύσει εκατομ. ευρώ στις εφημερίδες του και το κάθε in.gr , πληρώνει κάθε μήνα άπειρους εργαζόμενους δεν μπορεί να ανεχτεί ότι ένας μοναχά μπλόγκερ μπορεί να έχει πολύ περισσότερους αναγνώστες. Είναι ένας πόλεμος που δεν έχει αρχίσει ακόμα. όσο για το αποτέλεσμα δεν είμαι και τόσο σίγουρος

    Πριν λίγες μέρες δημοσιογράφος της ελευθεροτυπίας έστειλε εξώδικα στο vendetta... και αυτό έκλεισε...

    και εγώ αν κάποιος μου έστελνε κάτι χιλιάδες εξώδικα, από το να μπλέξω θα το έκλεινα... όπως και η πλειοψηφία, γιατί δεν έχουμε όλοι λεφτά για δικηγόρους... και ότι πληρώσεις .... σε εκπροσωπεί...

    φυσικά και τα μπλογκ στο σύνολο τους θα έχουν "νούμερα" τηλεθέασης , μιας και από οθόνη προβάλονται και αυτά, ΝΟΥΜΕΡΑ που ούτε να φανταστούν δεν θα μπορούσαν... γιατί πολύ απλά όλα τα ΜΜΕ μεταφράζουν την απήχηση σε κέρδος και με βάση αυτό λειτουργούν...

    Αντιθέτως οι μπλόγκερ έχουν αναγνώστες γιατί προσφέρουν ότι ποιότητα και αν επιθυμήσει κανείς, πολυφωνία και διαδραστικότητα... Μεταφράζουν τους αναγνώστες σε φίλους και είναι και πιο όμορφα παιδιά.... γιατί είναι παιδιά του λαού και όχι δημοσιογράφοι αστέρες με porsche.

    Αυτά τα ολίγα

    Καλη σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @dimider Πίστεψεμε, δεν έχασες απολύτως τίποτα. Κάποιοι φοβούνται κάτι αλλά ντρέπονται να το πούνε.
    @Σουζάνα Xατζηνικολάου Έξω από το χορό όλοι τραγουδάνε μα σαν μπούνε μέσα στον κύκλο το βουλώνουν. Τι είναι; Οι δημοσιογράφοι. Πολύ απλά αποστωμόνονται από τους bloggers.
    @Mikros Alitis Σε παρακαλώ μη με αποκαλείς κύριο. Δε μ' αρέσει η ξύλινη γλώσσα των δημοσιογράφων. Σκέτο hackaday είναι τέλειο. Άσ' τους να στέλνουν εξώδικα. Ευτυχώς που υπαγόμαστε στους νόμοτς των Η.Π.Α. και της Καλιφόρνια (όσοι έχουν το ιστολόγιο τους σε ξένη πλατφόρμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Hackaday το κύριε το έγραψα χαριτολογωντας... άλλωστε είμαι ευγενικό και όμορφο παλικάρι ;-)

    Σε ξένη πλατφόρμα; Δηλαδή οι μηνύσει πρόπερσι στον Καψαμπέλη δεν είχαν καμία νομική ισχύη; Δεν έγιναν δικαστήρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Mikros Alitis Είδες να κλείνει το pressή να πάθει κάτι ο Καψαμπέλης; Αν είσαι ανώνυμος δε σε βρίσκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προσωπικά αν ήμουν κι εγώ μεγαλοεκδότης θα ανησυχούσα με το φαινόμενο του Blogging κι ο λόγος απλός... Οποιαδήποτε εφημερίδα χθεσινά νέα πλασάρει και τα στολίζει κατά το δοκούν, ανάλογα πού φυσά ο άνεμος ...του εκδότη.

    Εδώ μιλάμε για μια τεράστια αλυσίδα "ερασιτεχνών" δημοσιογράφων (όλοι μας δημοσιογράφοι είμαστε αναγκαστικά) που δεν κατευθύνονται και δεν αποτελούν πειθήνια όργανα που σημαίνει τίποτα δε θα κρυφτεί, τίποτα δε θα σκεπαστεί. Κάτι να μην αναφερθεί στο ένα blog, θα αναφερθεί - σχολιαστεί στο δεύτερο και πάει λέγοντας...

    Φυσικά και διάφοροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κόβουν βόλτες ανάμεσά μας και καλώς πράττουν, άσχετα αν ίσως είναι και για όχι τόσο πολιτικά ορθούς λόγους. Αλλά όσο κι αν ενοχληθούν το χάος δεν τιθασεύεται και δεν κατευθύνεται. Και τα κέρδη τους ολοένα και θα μειώνονται πράγμα που είναι κι ο κύριος λόγος αντίδρασης...

    Πλέξτε μια αλυσίδα με ατσάλινους κρίκους κι αφήστε τους να μπλέκονται και να χτυπιούνται. Λερναία Ύδρα το blogging, ένα κεφάλι κόβεται, 5-10 ξεπετάγονται... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και μήν ξεχνάμε οτι οι blogger δεν πληρωνόμαστε σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους.....αλλα.....αυτό δεν τους συμφέρει να το πούν!!!την καλησπέρα μου Χακ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Naxion Λερναία Ύδρα οι bloggers, Λερναία Γίδα τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. που είναι κατευθυνόμενα όσο δεν παέι.
    @~ΕΚAΤΗ~ Και να σχεφτείς ότι πολλούς τους κάνουμε εμείς μάγκες. Αυτοί κάνουνε ένα clopy - paste χωρίς αναφορά πηγής βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάρα πολύ καλή ανάρτηση, μεστή απάντηση και εμπεριστατωμένη. Θα σου ζητούσα να κάνεις και μια ανάλογη κάποια στιγμή αν θα ήθελες, και για την αντίπαλη παράταξη Τζίμη, τους 'Blogger που παριστάνουν τον δημοσιογράφο ενώ δεν είναι'.
    Καλό βράδυ bro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @AATON Γεια σου Νικόλα και καλή εβδομάδα. Δεν είναι άσχημη η ιδέα σου. Θα κάνω ένα post και για τους wannabe δημοσιογράφους via blogosphere. Καλημέρα από τις Σέρρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;