Πριν από λίγο είδα στο δελτίο καιρού ότι αναμένεται αυτήν την εβδομάδα ένας μίνι καύσωνας. Όσοι δεν έχουν την πολυτέλεια να πάνε σε κάποια παραλία να δροσιστούνε (πιστεύω οι περισσότεροι δεν μπορούνε) καλό θα είναι να βρίσκονται σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους.
Επειδή το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών όσοι καταφέρουν να ξεφύγουν για μερικές μέρες καλά θα κάνουν και ίσως να θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Κάτι που να απέχει από την τηλεόραση και το internet. Σίγουρα για να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο δεν είναι απαραίτητο να πάει διακοπές. Η ανάγνωση ενός βιβλίου αυτόματα μεταφέρει τον αναγνώστη σε άλλους κόσμους και ο τελευταίος μπορεί να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη χωρίς φραγμούς και όρια. Εγώ θα πρότεινα να διαβάσουν ένα βιβλίο. Παρακάτω σας παραθέτω ορισμένα βιβλία που αγόρασα, διάβασα και μ' εντυπωσίασαν.
Η πρώτη πρόταση μου έρχεται από τη Νοέλ Μπάξερ, μια ελληνοβρετανίδα συγγραφέα, και τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο "Από δρυ παλιά κι από πέτρα" είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα 557 σελίδων. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Μικρά Ασία λίγο πριν την καταστροφή και συγκεκριμένα στη Σμύρνη και στο Αϊδίνι, στη Κύπρο, στην Αθήνα και την Ινδία. Όσο προχωράει η ανάγνωση περνάνε τα χρόνια και φτάνουμε στο σήμερα. Πραγματικά συναρπαστικό.
Η δεύτερη πρόταση μου είναι ο "Χαμένος παράδεισος" του Γκάιλς Μίλτον. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στους λεβαντίνους. Λεβαντίνοι ήταν οι ξένοι που ζούσανε στη Σμύρνη, άγγλοι, γάλλοι, γερμανοί, ιταλοί και άλλοι. Γεννιόντουσαν, μεγάλωναν και ζούσαν στη Σμύρνη κρατώντας δεσμούς με τις χώρες των προγόνων τους αλλά θεωρούσαν πατρίδα τους τη Σμύρνη. Το βιβλίο έχει και φωτογραφικό υλικό της τότε εποχής και μας εξιστορεί τις ζωές και τις καθημερινές συνήθειες επιφανών λεβαντίνων, καθώς και την καταστροφή της Σμύρνης με γλαφυρό τρόπο. Αναμφισβήτητα μιλάμε για ένα ντοκουμέντο και ο συγγραφέας έκανε μια μεγάλη μελέτη για να συγγράψει το έργο. Ταξίδεψε σε Αγγλία, Η.Π.Α., Ισραήλ, Τουρκία, Ελλάδα, Ελβετία και σίγουρα του πήρε αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσει.
Άλλο ένα ντοκουμέντο είναι αυτό της γνωστής γιαγιάς Φιλιώς Χαϊδεμένου. Μιλάμε για την ιδρύτρια του μουσείου Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια το οποίο φέρει και τ' όνομα της. Το βιβλίο της ονομάζεται "Τρεις αιώνες μια ζωή" και είναι από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.
Το μυθιστόρημα του Θεόδωρου Ι. Δευτού "Σμύρνη, συγγνώμη" από τις εκδόσεις Καστανιώτη είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο περιέχει και ένα CD με παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης. Τη θεματολογία του βιβλίου την καταλάβατε πιστεύω από τον τίτλο αυτού. Είναι καταπληκτικό!
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα είναι και "Το πετράδι της Ιωνίας" των Γιάννη και Μαρίνας Αλεξάνδρου. Ένα ταξίδι στο χρόνο λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή έως το σήμερα περνώντας από τη Σμύρνη, την Περσία και το Ισπαχάν, την Αρμενία και το Παρίσι. Το βιβλίο αυτό είναι από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.
Ένα ακόμα μυθιστόρημα είναι και αυτό του Θάνου Κονδύλη "Ρωμιός εγώ Τούρκος εσύ" από τους Σύγχρονους Ορίζοντες. Μια όμορφη ιστορία με διακυμάνσεις που χώρεσε σε μόλις 185 σελίδες. Διαβάζεται μέσα σε ένα απόγευμα.
Από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη έχεται το βιβλίο "Οι στάχτες της Σμύρνης" του αμερικανού Ρίτσαρντ Ράινχαρντ. Για να γράψει αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα ο συγγραφέας ταξίδεψε επί δεκαοχτώ μήνες στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η μετάφραση είναι γραμμένη στο πολυτονικό σύστημα και βρήκα αρκετά ορθογραφικά λάθη. Αυτό βέβαια δε μειώνει την αξία του έργου το οποίο έχει και κάποιες φωτογραφίες εποχής.
Τελευταία πρόταση για σήμερα είναι το βιβλίο του Νικία Λειβαδά "Αγνοούμενος στη Σμύρνη" από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα του οποίου το τέλος αφήνει μια θλίψη και μια πικρία.
Θα παρατηρήσατε ότι η θεματολογία των βιλίων, πλην ενός, που πρότεινα έχει ένα κοινό σημείο. Τη Μικρασιατική καταστροφή. Έτσι, για να μην ξεχνάμε! Καλή ανάγνωση.
Κυριακή 24 Μαΐου 2009
Print this post
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Να μην υποθέσουμε ότι οι ρίζες σου βαστάνε από Μικρά Ασία... Ενδιαφέρουσες προτάσεις όλες.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Κλεοπάτρα και Μινγκ Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία για την ακρίβεια. Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς ;D
ΑπάντησηΔιαγραφή@Γ.Κ. Πιο προφανές δε γίνεται;-)
ΑπάντησηΔιαγραφή