Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Print this post

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΑ...

Το Σαββάτο που μας πέρασε έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης. Αυτόματα τοποθετήθηκε στην παγκόσμια ελίτ των μουσείων από τα Μ.Μ.Ε. της υφηλίου και όχι μόνο. Σίγουρα αυτό είναι μια καλή επένδυση στον τομέα του πολιτισμού της χώρας μας και μπορούμε να πούμε ότι άργησε. Ως και η Google άλλαξε το λογότυπο της εκείνη τη μέρα. Όσοι δεν το είδατε ή δεν το παρατηρήσατε δείτε το παρακάτω screenshot (κλικ για μεγέθυνση της εικόνας).


Ωραίο το καινούριο μουσείο, ευάερο, ευήλιο, φωτίζεται με το Αττικό φως, η υποδοχή του ήταν παγκόσμια με διθυραμβικά σχόλια, η αρχιτεκτονική του θαυμάσια, αλλά...
...Αλλά ένα σημαντικό μέρος των εκθεμάτων είναι απομιμήσεις. Imitations που λένε και οι "φίλοι" μας οι Άγγλοι, οι οποίοι σύμφωνα με την αποικιοκρατική τους πολιτική ότι τους γυαλίσει στο μάτι το κάνουν, με το έτσι θέλω, κτήμα τους. Έτσι και τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η αλλαζονεία της Μεγάλης Βρετανίας μεγαλώνει με την άρνηση της να τα επιστρέψει στην Ελλάδα προβάλλοντας διάφορες ηλίθιες δικαιολογίες. Μια θετική κίνηση από κάποιους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι μαζεύουν υπογραφές γαι την επιστροφή των μαρμάρων εκεί που ανήκουν. Η ελληνική εξωτερική πολιτική και το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού τι κάνουν; Το απόλυτο τίποτα.
Η φαγωμάρα είναι το εθνικό σπορ των ελλήνων και χάρη σ' αυτήν ο λόρδος Έλγιν τα σήκωσε μέσα σε μια νύχτα και τα μετέφερε στην Αγγλία. Όσο τρωγόμαστε μεταξύ μας πάντα κάποιοι βρίσκουν ελεύθερο πεδίο να καπηλευτούν διάφορα. Αυτό αντικατοπτρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή. Τρώγονται τα κόμματα μεταξύ τους αντί να κοιτάξουν να κάνουν κάτι για το κοινό καλό. Το μόνο που ενδιαφέρει τους αντιμαχόμενους πολιτικούς μας είναι πως θα επισκιάσει με οποιοδήποτε τρόπο ο ένας τον άλλον. Μόνο στην αύξηση τους μισθού τους συμφωνούνε όλοι τους.
Με το νέο μουσείο είναι μια ευκαιρία να σηκωθούνε οι διάφοροι υπεύθυνοι από τις καρέκλες τους και να κάνουνε κάτι για να επιστρέψουνε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αν το χειριστούνε κατάλληλα πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα. Μόνο η έκθεση των αντιγράφων στα εκατομύρια μελλοντικών επισκεπτών είναι ικανή για να δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκιας και πίεσης προς την Αγγλία.

buzz it!

12 σχόλια:

  1. Οι Άγγλοι δεν πρόκειται να τα δώσουν ούτε με το καλό ούτε με το άγριο τα μάρμαρα του Παρθενώνα. ξέρεις γιατί; Επειδή θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Σκέψου ότι όλα τα μουσεία Αγγλίας, Γαλλίας, Αμερικής είναι ΓΕΜΑΤΑ με αρχαίους θησαυρούς που έκλεψαν από Ελλάδα, Αίγυπτο και άλλες περιοχές. Αν επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα μπορούν με αυτό το προηγούμενο να έρθουν και άλλες χώρες να ζητήσουν τις δικές τους αρχαιότητες. Αν αναγκαστούν και τα επιστρέψουν τι θα έχουν τα μουσεία τους; ΤΙΠΟΤΑ! θα μείνουν άδεια! Μόνο τα μουσεία με μοντέρνα τέχνη, ή με κέρινα ομοιώματα, σύγχρονη επιστήμη κτλ θα έχουν εκθέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΤΣΑΡΑ ΕΓΩ ΔΙΑΦΩΝΩ.
    ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑ?
    ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΥΛ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α,ΚΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΛΙΝΚ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ...
    ΧΕ ΧΕ ΧΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AΣ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ,ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @spyros1000 Εύγε για τα links... Το θέμα δεν είναι ότι το ωραιότερο μουσείο πρέπει να κρατήσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το θέμα είναι ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους.
    @JK O SKPOYTZAKOS Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το είδα αυτό με την google πως μου ξέφυγε??
    Πάντως τα "μάρμαρα" δεν πρόκειται να τα πάρουμε πίσω!Σιγά μην τα δώσουν έδώ καμαρώνουν κιόλας γιαυτά!!

    Το ξέρω ότι δεν ταιριάζει στην αισθητική του blog σου εν τούτοις το βραβείο σου αξίζει μπορείς να έρθεις να το πάρεις και βάλτο τέλος πάντων όπου σε βολεύει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @zoyzoy Σίγουρα καμαρώνουν...τέτοια λάφυρα δεν αρπάζονται κάθε μέρα... όσο για το βραβείο σ' ευχαριστώ πολύ... Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα αλυσιδωτά βραβεία για 'μένα είναι ένα είδος άκακου spam. Προς Θεού όμως... μη νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνω τις καλές σου προθέσεις... το εκτιμώ βαθύτατα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα σχόλιο στα γρήγορα και στα κλεφτά:
    Τα μάρμαρα τον κώλο μας κάτω να χτυπάμε 10.000.000 νοματαίοι δεν πρόκειτε να επιστρέψουν! Μην ξεχνάμε ότι όσο η Ψωροκώσταινα χρωστάει της Μιχαλούς στα μεγάλα κράτη από εδώ και κάτι αιώνες πριν, αποκλείεται να γίνει το οτιδήποτε. Με κάποιον τρόπο θέλουν να έχουν την χώρα στο χέρι κι ένας απ'αυτούς είναι και τα μάρμαρα. Κι απ'την στιγμή που'χει φανεί ότι μας καίει και μας κόφτει το θέμα, άλλο τόσο το εκμεταλεύονται οι Άγγλοι.
    Θα συμφωνήσω παραπάνω με τον ΜΟLEMOU ότι πρόκειτε για αρχιτεκτονικό έκτρωμα. Άλλο ένα γυάλινο κτίριο για να επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της Αθήνας. Ούτε καν οικολογική συνείδηση δεν είχαν οι αρχιτέκτονες όταν το έφτιαχναν. Θα ήθελα το εξωτερικό του να θυμίζει Παρθενώνα και το μέσα να είναι έτσι όπως μας το έδειξαν!

    Ένιγουεϊ... καλές εισπράξεις! Και προλάβαιτε όσοι μπορείτε τώρα που είναι φθηνά γιατί δεν αργεί η μέρα που το εισητήριου της εισόδου θα το χρυσοπληρώνουμε για να βγουν τα έξοδα των γυαλιών!

    Καλό ΣΚ σε όλους και στο επανειδείν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @sadrina Καλώς το Σαντρινάκι... Που χάθηκες βρε ψυχή; Η τοποθέτηση σου είναι πολύ σωστή, αλλά ζούμε για να ελπίζουμε μήπως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσφατα εμαθα οτι αυτοι που θελουν να δουνε τα δικα μας μαρμαρα στην Αγγλια,πληρώνουν ξεχωριστο εισητηριο απο αυτο για την εισοδο τους στο μουσείο.Και οπως φανταζομαι θα εχεις ηδη μαντεψει τα λεφτα ειναι πολλα...
    Επισης στο Λουβρο υπαρχει μια μετώπη (ή αέτομα) απο τον Παρθενώνα το οποίο εχουν δηλώσει οτι θα το επιστρεψουν οταν οι Αγγλοι δώσουν πίσω τα μαρμαρα.
    Την καλησπερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @acaliptos Τα γνωρίζω αυτά που λες... Το θέμα είναι ποιος θα κάνει την αρχή. Κανένας αποικιοκράτης δε θ΄'ελει να ρίξει τα μούτρα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;